Giro: V ťažkej etape vyhral sólovo Healy, Roglič a Ineos sa zbavili Evenepoela, Leknessund udržal vedenie

13.5.2023, 14:30 | Preteky vo svete | Peter Matis
Giro: V ťažkej etape vyhral sólovo Healy, Roglič a Ineos sa zbavili Evenepoela, Leknessund udržal vedenie
Ben Healy (© LaPresse/Marco Alpozzi)

8. 13.5. zvlnena etapa ciel rovina Terni > Fossombrone 207 km Healy
profil etapy, 2500 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
V sobotu bola na programe nenápadná ôsma etapa Gira, ktorá však so svojou dĺžkou 207 kilometrov a veľmi prudukými krátkymi kopcami na okruhu okolo cieľového Fossombrone nápadne pripomínala ardénsku klasiku. Skončiť sa dnes mohlo bitkou úniku, súbojom favoritov o GC i kombináciou oboch. Každopádne, Andreas Leknessund a tím DSM sa dnes mali s obranou Maglia Rosa zapotiť. 
Do etapy už nenastúpil Filippo Ganna, ktorý ochorel a mal pozitívny test na Covid. V Ineose tak určite zavládne strach či nestihol nakaziť aj ich horskú skupinu, ktorá zatiaľ jazdí skvele a Thomas s Hartom môžu smelo pomýšľať na pódium. 
Pretekalo sa dnes za príjemného počasia a úvodný kopček vyprovokoval obrovskú bitku o únik. Prvé dve hodiny etapy sa niesli vo vojenskom duchu, nastupovali dokonca aj GC jazdci ako Arensman (Ineos), Buitrago (Bahrain Victorious) či Pozzovivo (Israel), ba dokonca v jeden momente boli v unikajúcej skupine aj Evenepoel (Soudal) s Leknessundom a Jumbo muselo hasiť tento požiar.
Napokon sa dopredu dostal hlavný favorit dňa a objav ardénskych klasík Ben Healy (EF), spolu s Carlosom Veronom (Movistar), Valentinom Paret-Peintrem (Ag2r) a Derekom Geem (Israel). Toto kvarteto jazdilo tesne pred balíkom asi hodinu a pol, až ich napokon postupne doplnili Toms Skuijnš (Trek), Samuele Battistella (Astana), Francois Bidard (Cofidis), Mattia Bais (EOLO), Alessandro Tonelli (Bardiani), Alessandro Iacchi (Corratec), Filippo Zana (Jayco), Warren Barguil (Arkéa) a Oscar Riesebeek (Alpecin).
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Takýto silný únik musel okamžite kontrolovať celok DSM, ktorý si musel dať pozor na Barguila so 6-minútovou stratou. Brejk tak dostal náskok iba päť minút. Nalsedovala hodina určená na vydýchanie pre každého, pretože úvodných 80 kilometrov bolo skutočne náročných. Asi hodinu a pol pred dojazdom mali následne pretekári doraziť na okruh, kde sa to malo opäť rozbehnúť.
Pri nájazde naň mal únik päť a pol minúty náskoku, no im nezaručovalo úspech. Na ohruhu sa nachádzali prudké kopce I Cappuccini (2,8 km; 7,9 %), Monte Delle Cesane (7,8 km; 6,5 %), Montefelcino (0,9 km; 10,9 %) a opäť I Cappuccini. Najťažšie bolo druhé menované, ktoré bolo najdlhšie a jeho prvá polovica mala priemerný sklon hrozivých 11%.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Hneď na prvom prejazde cez I Cappuccini nechal kolegov z úniku za sebou Ben Healy. V balíku nastavil silné tempo Ineos Grenadiers. Pri prvom prejazde cez cieľovú pásku vo Fossombrone mal Ír na čele už minútu náskoku. Následovalo hlavné stúpanie okruhu Monte Delle Cesane, na ktorom sa za Healym vyprofilovala pätica Bais, Verona, Zana, Barguil a Gee.
Na najprudších sklonoch kopca prevzalo tempo v balíku Jumbo. Hneď sa to preriedilo na asi 40 ľudí. Nikto dôležitý však nemal problémy a narozdiel od utorka tam Soudal mal dosť ľudí, takže Evenepoel nebol izolovaný. Tempo sa teda po zjazde ukľudnilo. Na čele udržiaval Healy náskok nad minútou pred päticou prenasledovateľov a mieril za etapovým triumfom.
- ponuka ehopu -
- ponuka eshopu -
Na prudkom kopčeku Montefelcino jazdec EF ešte navýšil svoj náskok na čele a v balíku opäť zrýchlilo Jumbo. Na záverečný kopec I Cappuccini však mierila kompaktná hlavná skupina. 15 kilometrov pred cieľom potom prišiel netradičný moment, kedy musel ísť Roglič niečo riešiť do auta a celý 40-členný pelotón na neho kolegiálne počkal. Vzhľadom na to že Primož neni v líderskom drese a nachádzali sme sa neďaleko cieľa to bolo od ostatných favoritov priam prekvapivé, hoci kolegiálne.
Záverečný kopec Healy vyletel bez problémov a o víťazovi nebolo pochýb. Za ním sa osamostatnil Zana. V skupine favoritov to úplne rozmetala Bora ale ich tempo využil na zdrvujúci útok Primož Roglič. Evenepoel s Leknessundom skúsili reagovať, ale išli cez hranu a v závere kopca veľmi trpeli. Naopak, Geoghegan Hart a Thomas išli s rozumom a dotiahli sa na Rogliča. Trio klesalo spolu do cieľa.
Ben Healy si prišiel po vyše hodinovom sóle pre etapové víťazstvo na Gire, čím korunoval svoju prelomovú jar. Druhý skončil napokon Derek Gee, ktorý v závere ešte dobehol a predbehol Zanu. Štvrtý s nimi finišoval Barguil, ktorý sa bude pekne posúvať v GC.
V skupine favoritov došlo k malým rozdielom, keď Roglič, Hart a Thomas prišli do cieľa o 15 sekúnd pred zvyškom favoritov na čele s Evenepoelom a lídrami UAE. Dôležitejší bol ale samotný fakt že Remco nedokázal reagovať na Rogliča a naopak obaja lídri Ineosu áno. Misky váh sa teda výrazne preklopili a Giro sa otvorilo.
Andreas Leknessund dokázal o niekoľko sekúnd ubrániť vedenie a zostáva v rúžovom drese ešte o deň dlhšie. Druhý Evenepoel ho však zrejme už zajtra z neho vyzlečie. Jonathan Milan (Bahrain Victorious) na prémii opäť o trocha navýšil svoj náskok v cyklámenovom drese a nemenili sa ani držitelia modrého a bieleho dresu, v ktorých zostanú Davide Bais (EOLO) a Leknessund.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Bena Healyho (víťaz)
"Mal som dneska dobré nohy a veril som si aj na dlhé sólo, celkom mi to ide. Záver už som si iba užíval a kontroloval som si tempo. Veľa Írov etapu na Grand Tour nevyhralo, je preto skvelé že som sa dostal do spoločnosti pretekárov ako Stephan Roche či Sean Kelly. Dúfam že v kariére aspoň čiastočne napodobním niektoré ich úspechy."
Výsledky etapy
1. HEALY Ben EF Education-EasyPost 04:44:24
2. GEE Derek Israel - Premier Tech 01:49
3. ZANA Filippo Team Jayco-AlUla 01:49
4. BARGUIL Warren Team Arkéa-Samsic 01:49
5. VERONA Carlos Movistar Team 02:12
6. BAIS Mattia EOLO - Kometa Team 02:37
7. SKUJINŠ Toms Trek-Segafredo 03:51
8. TONELLI Alessandro Green Project - Bardiani 03:56
9. RIESEBEEK Oscar Alpecin-Deceuninck 04:00
10. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 04:34
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. LEKNESSUND Andreas Team DSM 33:52:10
2. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 00:08
3. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 00:38
4. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 00:40
5. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 00:52
6. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 00:56
7. PARET-PEINTRE Aurélien AG2R Citroën Team 00:58
8. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 01:26
9. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 01:39
10. KÄMNA Lennard BORA-hansgrohe 01:54
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. MILAN Jonathan Bahrain Victorious 113
2. GROVES Kaden Alpecin-Deceuninck 100
3. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 89
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. BAIS Davide EOLO - Kometa Team 86
2. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 50
3. VACEK Karel Team corratec - Selle Italia 36
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. LEKNESSUND Andreas Team DSM 33:52:10
2. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 00:08
3. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 00:40
Všetky prémie na trase etapy:
sprint-20 159 km - Foligno (20-12-8-6-4-3-2-1)
sprint-20 109,6 km - Sigilio (3-2-1 bonusové sekundy)
4 20 modre 50,1 km - I Cappuccini: dĺžka 2,8 km; sklon 7,9 % (3-2-1)
2 20 36,3 km - Monte Delle Cesane: dĺžka 7,8 km; sklon 6,5 % (18-8-6-4-2-1)
4 20 modre 5,8 km - I Cappuccini: dĺžka 2,8 km; sklon 7,9 % (3-2-1)
ciel Cieľ - Fossombrone (50-35-25-18-14-11-10-8-7-6-5-4-3-2-1) + 10-6-4 bonusové sekundy
Krátky úvod k etape:
Druhý súťažný týždeň odštartuje zvlnenou etapou. Po necelých päťdesiatich kilometroch je na programe šprintérska prémia, čo môže byť motiváciou pre záujemcov o cyklámenový dres, aby sa dostali do úniku. Posledných päťdesiat kilometrov nebude jednoduchých. Odolní šprintéri a klasikári sa zapotia najmä v stúpaní na Monte Delle Cesane. Ak ho zvládnu v hlavnej skupine, budú sa musieť ešte popasovať s kopcom I Cappuccini. Keďže vrcholí iba necelých šesť kilometrov pred páskou, nie je vylúčené, že tam budú útočiť aj kandidáti na celkové poradie. 
 
Náš eshop