19. etapa Gira mala 5400 nastúpaných metrov, Buitrago s triumfom, Thomas udržal dres, Roglič mu neušiel

26.5.2023, 14:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
19. etapa Gira mala 5400 nastúpaných metrov, Buitrago s triumfom, Thomas udržal dres, Roglič mu neušiel
Primož Roglič a Geraint Thomas (© LaPresse/Fabio Ferrari)

19. 26.5. rovinata etapa ciel rovina Longarone > 3 Cime Lavaredo 183 km Buitrago
profil etapy, 5400 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
Ak sme pri 16. etape písali, že je brutálne náročná, organizátori si skutočný bonbónik nechali na 19. súťažný deň, kde sa za 183 kilometrov nastúpalo 5400 výškových metrov totálne v horách. Mohli sme sa tešiť na nemalé rozdiely. Otázkou bolo iba to, ktorý tím to skúsi rozbiť a či nastanú zmeny aj medzi prvými troma pretekármi. Bolo to vysoko pravdepodobné, pretože záverečné dva kilometre boli do brutálneho 14-percentného kopca.
O únik sa bojovalo hodinu, no terén bol zvlnený, nebolo kde odísť na výkon. Napokon sa pospájalo viacero skupiniek a vytvorili vpredu 12-členný únik. Boli tam Alex Baudin, Nicolas Prodhomme, Larry Warbasse (3x AG2R Citroën), Vadim Pronskij (Astana Qazaqstan), Santiago Buitrago (Bahrain - Victorious), Patrick Konrad (Bora-hansgrohe), Stefano Oldani (Alpecin - Deceunick), Michael Hepburn (Jayco - AlUla), Magnus Cort (EF Education - EasyPost), Davide Gabburo (Green Project - Bardiani), Derek Gee (Israel - PremierTech) a Veljko Stojnič (Team Corratec).
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Po tuhom boji si ich doskočili ešte traja oneskorenci Mattia Bais (Eolo - Kometa)  a dvojička Movistaru José Rojas s Carlosom Veronom. Pelotón strácal päť minút.
EF Education sa až po pol hodine rozhodlo, že sa Ben Healychce pokúsiť o vrchársky dres a vydal sa dopredu stíhať únik, keď mal päť minút straty. A pár minút po ňom sa rozhodol vyraziť aj Thibaut Pinot, aby si ho pokryl. Takéto niečo sme už dávno nevideli. Buď ten vlak chytíte, alebo ho zmeškáte, nebudete predsa šprintovať za ním päť minút po tom, ako ho zmeškáte. Francúzskej legende sa podarilo doraziť mladého Íra a pokračovali spolu. Pinot ale príliš nestriedal, vedel, že je neskoro a vo dvojici nedobehnú 15 ľudí vpredu. Navyše to museli robiť prakticky ešte na rovine, teda nie ideálnom teréne. Stálo ich to množstvo síl, zlikvidovali takmer dve minúty, no na tie ďalšie tri už nemali šancu, museli si to rozmyslieť a vrátiť sa späť.
To bola pre únik dobrá správa, pretože balík oň definitívne stratil záujem a rozostup sa poriadne zvyšoval. Presiahol aj osem minút. To bola dobrá správa pre Santiaga Buitraga vpredu, ktorý mal schopnosti pobiť sa o etapový vavrín a ešte si aj výraznejšie polepšiť v celkovom poradí, keďže pred štartom bol sedemnásty s odstupom 12:02.
Už na kopci Passo Valparola (dĺžka 14,1 km; sklon 5,6 %) sa únik delil, bolo vidieť kvalitatívne rozdiely medzi pretekármi. Pred očakávanými veľkými vecami od favoritov potrebovali veľký náskok, teda šli silné tempo, s ktorým mali ľudia ako Stojnič, Rojas či Cort problémy. Stojnič ako prvý odtiaľ vypadol. Zvyšku sa podarilo ešte v zjazde z kopca podorážať, a tak bola 14-členná skupina ako-tak kompaktná. Čakali ju ešte tri kopce.
- ponuka ehopu -
- ponuka eshopu -

Pod ten prvý, a to nič menej ako Passo Giau (dĺžka 9,9 km; sklon 9,3 %) dorazila partia 14 ľudí s náskokom siedmich minút pred hlavným poľom, ktoré ešte bolo celkom komplaktné, ale práve tu 50 km pred cieľom sa už začalo deliť. Ineos bol tímom, ktorý prevzal iniciatívu na čele. Náskok úniku veľmi rýchlo klesal, takže muselo sa už tu oddeliť zrno od pliev a odpútala sa pätica Buitrago, Cort, Gee, Verona a Hepburn. Cort zázračne ožil, keďže odpadal v predchádzajúcom kopci.

Bol to dobrý ťah, lebo prestal padať ich náskok. Najviac bodov z prémie vzal Derek Gee a zjazdovalo sa. To bol priestor pre zaostalcov, aby sa ešte vrátili späť a k pätici sa pridali šiesti ľudia z pôvodného úniku - Prodhomme, Warbasse, Oldani, Pronskij, Konrad a Gabburo. Nebolo by to tohtoročné Giro, aby neprišla prietrž mračien a silná prehánka, ktorá poriadne umyla všetkých pretekárov a opäť sa to vpredu delilo - v kopci Passo Tre Croci (dĺžka 7,9 km; sklon 7,2 %). Tentoraz šla pokope štvorica Buitrago, Cort, Hepburn a Gee.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Prémiu 13 km pred cieľom získal opäť Gee a Kanaďan sa dostal už na 170 bodov vo vrchárskej súťaži, teda cez Healyho, ale nie Pinota, ktorý mal 227. Na neho by mu nestačilo ani vyhrať záverečné stúpanie, teda etapu. Medzi favoritmi sa nedialo nič zásadné, stále robil na čele Laurens De Plus z Ineosu, postupne odpadali pretekári, no nikto z Top 10. Nasledovala posledná krátka zvlnená pasáž a cieľový kopec Tre Cime di Lavaredo (dĺžka 7,2 km; sklon 7,6 %). Stúpanie malo pozvoľnú prvú polovicu, ale veľmi prudký dojazd.
Nebolo ešte isté, či to únik dokáže udržať do cieľa, pretože v nájazde do kopca mali náskok 3:40, ale tie posledné dva kilometre boli také prudké, že sa tam dali stratiť celé minúty. Hneď v úvode nastúpil Derek Gee, v prvej krátkej prudšej pasáži sa za ním vydali Buitrago s Hepburnom. Cort už na to nemal, nie je to vrchár.
Gee neprestával šokovať. Po troch druhých miestach už bol rozhodnutý dnes stoj čo stoj vyhrať, hoci Buitrago mu bol veľmi silným súperom, papierovo určite vhodnejším na tú prudkú rampu v závere. Pozitívne pre nich bolo, že favoriti predsa len strácali priveľa, už ich nechali zabojovať si o vavrín. Terén bol neustále ťažší a ťažší, Buitrago sa meter po metri približoval. 1,5 km pred páskou ho dobehol a logicky mu aj nastúpil a smeroval do cieľa už on na čele.
V skupine favoritov sa to poriadne preriedilo. Ostávali tam už len Arensman, Thomas, Roglič, Kuss, Almeida, Caruso, Dunbar, Kämna, Pinot, Leknessund a Rubio. Teda všetci z Top 9 celkového poradia, desiaty De Plus si už odpracoval svoje. Následne sme si šrtli Leknessunda, Kämnu a následne i Dunbara, ktorý prichádzal o štvrtú priečku. Z top trojky sa ako prvý vystrelil na čelo Almeida, ale bol to Primož Roglič, ktorý zaútočil. Thomas okamžite reagoval, Almeidovi to trvalo trochu dlhšie, ale zvládol to pod bránou kilometra do cieľa. Ďalej neútočili, a tak sa podarilo dotiahnuť späť aj Carusovi s Arensmanom.
Medzitým sa v cieli radoval Santiago Buitrago. Vyhral brutálnu 19. etapu Gira v Dolomitoch. Je to pre neho druhý triumf na týchto pretekoch v kariére. Derek Gee si prišiel po štvrté druhé miesto na tomto Gire. Geraint Thomas zaútočil 420 metrov pred páskou. Roglič si ho dolepil a v samom závere ešte zo sedla vydal zo seba posledné sily a nadelil ružovému dresu tri sekundy.
Primož prešiel cieľom tesne štvrtý za Cortom, teda nezískal ešte štyri bonifikačné sekundy, takže rozostup medzi prvými dvoma sa zmenšil na 26 sekúnd, čo ešte v časovke bude zaujímavé. Naopak, Almeida má presne minútový zásek, takže sa zdá byť zo súboja o maglia rosa von. Na štvrtú pozíciu sa posunul Damiano Caruso, ktorý získal na Dunbara 42 sekúnd výhody.
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Santiaga Buitraga (víťaz)
"Som veľmi šťastný za toto víťazstvo. Bol to najťažší moment veľmi ťažkého Gira. Chcel som si v závere zvoliť svoje tempo a vyplatilo sa. Skvelé Giro pre mňa aj tím. Každý deň sme v hre, na všetkých terénoch, bojujeme. A vypláca sa to. Je to pre mňa i tím veľká motivácia do ďalších bojov.
Videl som Geeho pred sebou, bol to pre mňa dobrý referenčný bod a v tých prudkých pasážach som ho potom zdolal."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Gerainta Thomasa (líder GC)
"Chvíľu po tom, ako som atakoval, som si uvedomil, že 400 metrov je pri tomto sklone príliš dlhý pokus. Snažil som sa to už udržať, no Roglič ma predbehol. Síce som stratil pár sekúnd, ale získal na Joaa. Je to stále veľmi tesné pred zajtrajškom. Časovka bude určite skvelá na sledovanie, ale hrozná na trati (smiech)."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Joaa Almeidu (3. muž GC)
"Na konci takýchto etáp je to vždy ťažké, na samom konci sa už veľmi trápite, tak som rád, že už máme po tom. Zajtra si pôjdem časovku vo svojom tempe a urobím, čo sa bude dať. Budem musieť ísť podľa svojich pocitov, lebo po tých troch týždňoch je to už o tom, musíte presne počúvasť organizmus. Uvidíme ako to dopadne, ale musím byť šťastný za toto Giro."
Výsledky etapy
1. BUITRAGO Santiago Bahrain Victorious 05:28:07
2. GEE Derek Israel - Premier Tech 00:51
3. CORT Magnus EF Education-EasyPost 01:46
4. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 01:46
5. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 01:49
6. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 02:09
7. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 02:09
8. ARENSMAN Thymen INEOS Grenadiers 02:09
9. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 02:16
10. RUBIO Einer Movistar Team 02:26
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 81:55:47
2. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 00:26
3. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 00:59
4. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 04:11
5. DUNBAR Edward Team Jayco-AlUla 04:53
6. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 05:10
7. ARENSMAN Thymen INEOS Grenadiers 05:13
8. KÄMNA Lennard BORA-hansgrohe 05:54
9. LEKNESSUND Andreas Team DSM 06:08
10. DE PLUS Laurens INEOS Grenadiers 07:30
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. MILAN Jonathan Bahrain Victorious 215
2. GEE Derek Israel - Premier Tech 160
3. ACKERMANN Pascal UAE Team Emirates 95
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 228
2. GEE Derek Israel - Premier Tech 200
3. HEALY Ben EF Education-EasyPost 164
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 81:56:46
2. ARENSMAN Thymen INEOS Grenadiers 04:14
3. LEKNESSUND Andreas Team DSM 05:09
Všetky prémie na trase etapy:
sprint-20 118,6 km - Caprile (10-6-3-2-1)
2 20 95,6 km - Passo Campolongo: 3,9 km; sklon 7 % (18-8-6-4-2-1)
1 20 70,9 km - Passo Valparola: dĺžka 14,1 km; sklon 5,6 % (40-18-12-9-6-4-2-1)
1 20 39,5 km - Passo Giau: dĺžka 9,9 km; sklon 9,3 % (40-18-12-9-6-4-2-1)
sprint-20 22,2 km - Cortina d'Ampezzo (3-2-1 bonusové sekundy)
2 20 13,5 km - Passo Tre Croci: dĺžka 7,9 km; sklon 7,2 % (18-8-6-4-2-1)
1 20 Cieľ - Tre Cime di Lavaredo: dĺžka 7,2 km; sklon 7,6 % (40-18-12-9-6-4-2-1)
ciel Cieľ - Tre Cime di Lavaredo (15-12-9-7-6-5-4-3-2-1) + 10-6-4 bonusové sekundy
Krátky úvod k etape:
Devätnásta etapa bude poslednou možnosťou pre vrchárov na etapový triumf. Kandidáti na celkové poradie zas môžu poslednýkrát získať čas na konkurenciu pred rozhodujúcou časovkou. Na Passo Campolongo sa favoriti pravdepodobne deliť nebudú, ale už na Passo Valparola sa môže ukázať prípadný horší deň jazdca na GC. Jednoduché nebude ani stúpanie Passo Giau, kde možno očakávať aj útoky medzi kandidátmi na celkové poradie. Pred cieľovým stúpaním Tre Cime di Lavaredo môže okresať skupinu favoritov Passo Tre Croci. 
profil predposledného kopca (© giroditalia.it)
profil posledného kopca (© giroditalia.it)
 
Náš eshop