Giro: O triumf bojoval únik, fotofiniš prisúdil druhý triumf Denzovi, do ružového dresu ide Armirail

20.5.2023, 14:45 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Giro: O triumf bojoval únik, fotofiniš prisúdil druhý triumf Denzovi, do ružového dresu ide Armirail
Prekvapujúci líder Armirail (© LaPresse/Massimo Paolone)

14. 20.5. rovinata etapa ciel rovina Sierre > Cassano Magnago 193 km Denz
profil etapy, 1600 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
Druhý súťažný týždeň uzavrela zvlnená etapa s cieľom v Cassino Magnano. Pelotón sa musel vysporiadať so stúpaním Passo del Sempione (20,2 km; 6,5 %), ktoré vrcholilo už 138 kilometrov pred cieľom. Odtiaľ až do cieľa čakal na cyklistov rovinatý terén. Na štart sa už nepostavili Samuele Battistella (Astana Kazachstan Team) a Stefan De Bod (EF Education-EasyPost). Od štartu prebiehal veľký boj o vytvorenie úniku.
Napokon sa pred balíkom usadili Will BartaFernando GaviriaCarlos Verona (3x Movistar Team), Bauke MollemaToms SkujinšOtto Vergaerde (3x Trek-Segafredo), Simon ClarkeDerek GeeStephen Williams (3x Israel Premier Tech), Davide BaisMattia BaisMirco Maestri (3x EOLO-Kometa), Davide BalleriniPieter Serry (2x Soudal - Quick Step), Nicolas ProdhommeLarry Warbasse (2x AG2R Citroën Team), Andrea PasqualonJasha Sütterlin (2x Bahrain - Victorious), Warren BarguilThibaut Guernalec (2x Team Arkéa Samsic), Stefano Oldani (Alpecin-Deceuninck), Luis León Sánchez (Astana Kazachstan Team), Nico Denz (Bora - hansgrohe), Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost), Laurenz Rex (Intermarché - Circus - Wanty), Marius Mayrhofer (Team DSM), Alessandro De Marchi (Jayco AlUla), Bruno Armirail (Groupama - FDJ) a Henok Mulubrhan (Green Project-Bardiani-CSF Faizané). 
Cez Passo del Sempione prešla vedúca skupina pohromade. Na vrchole získal štyridsať bodov Davide Bais a víťaz siedmej etapy si po etape opäť oblečie modrý dres. Aj dnes sa cyklisti museli popasovať s nepriaznivým počasím. 107 kilometrov pred cieľom mal únik osem minút a tridsať sekúnd k dobru. Pelotón viedlo zoskupenie Jumbo-Visma, ktoré však nemalo dôvod naháňať unikajúcu partiu. 
Náskok vedúcej skupiny naďalej rástol. V pelotóne nebol tím, ktorý by bol ochotný ho sťahovať a únik preto mohol pomýšľať na boj o etapový triumf. Veľmi dobrú príležitosť na víťazstvo mal Fernando Gaviria. Víťaz bodovačky z roku 2017 mal navyše k dispozícii dvoch spolujazdcov. Napriek pretrvávajúcemu dažďu vedúca skupina zvládla zjazd z Passo del Sempione bez pádu. Z pretekov odstúpil Alessandro Verre (Arkéa Samsic).  
- ponuka ehopu -
- ponuka eshopu -
Najvyššie postaveným jazdcom v úniku bol Bruno Armirail. Majster Francúzska v ITT sa pred etapou nachádzal na 23. priečke. V prípade hromadného dojazdu unikajúcej skupiny by pre Gaviriu boli najväčšími konkurentmi Davide BalleriniAndrea Pasqulon a Marius Mayrhofer. Práve víťaz klasiky Cadel Evans Great Ocean získal dvanásť bodov na šprintérskej prémii. Náskok vedúcej skupiny prekročil jedenásť minút. 
Balík viedli jazdci Ineosu Grenadiers. Britský tím mal naďalej troch zástupcov v Top 10. Na čele úniku sa otáčali jazdci AG2R, Bahrainu, Movistaru aj Treku. Armirail sa virtuálne posúval na šestnástu priečku. Medzi vedúcou skupinou a balíkom jazdil Alexander Konychev (Team Corratec - Selle Italia). 62 kilometrov pred cieľom ako prvý zaútočil Alberto Bettiol. Talian vyhral etapu na Gire pred dvoma rokmi.
Po chvíli za ním vyrazil Nico DenzBettiol si nevypracoval veľký náskok, zvyšok úniku ho mal na dohľad. Po niekoľkých kilometroch sa vrátil späť. Nasledoval útok Laurenza Rexa, ktorého doplnil Stefano Oldani. Deviaty muž z Paríž-Roubaix získal tri bonifikačné sekundy. Za nimi vyrazil Davide Ballerini a víťaz Omloop Het Nieuwsblad 2021 ich dorazil 54 kilometrov pred cieľom. 
Zo skupiny prenasledovateľov vyrazil Toms Skujinš. Vedúce trio si vybudovalo dvadsaťsekundový náskok. Lotyš doplnil čelnú skupinu. Útoky z druhej skupiny pokračovali, utrhol sa aj Stephen Williams. Na cyklistov prestalo pršať. Druhú skupinu viedli jazdci Bahrainu a Movistaru. Williams sa nedokázal dostať do vedúcej skupiny, ktorá mala 33 kilometrov pred páskou polminútový náskok.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
V druhej skupine sa začali otáčať aj jazdci Israelu. Náskok vedúcej skupiny sa zvýšil na štyridsať sekúnd, pričom sa naďalej zvyšoval. Bruno Armirail sa virtuálne posúval do Top 10. Vedúce kvarteto stíhali aj borci z EOLO-Kometa. Osemnásť kilometrov pred cieľom mali BalleriniOldaniRex Skujinš už 55 sekúnd k dobru. S výnimkou druhého menovaného nedisponovali triumfom na Grand Tour. 
Krátke stúpanie v druhej skupine chceli využiť Alberto Bettiol Derek Gee. Kanaďan okresal skupinu na trinásť ľudí a znížil manko na tridsať sekúnd. Vypadli odtiaľ jazdci Arkéy, Movistaru aj Davide Bais. Vpredu došli sily Rexovi. Za ním šli BettiolDenzGee Mayrhofer. Táto skupina dorazila Rexa osem kilometrov pred cieľom. Na vedúce trio strácala pätnásť sekúnd. 
Ďalšia skupina, kde bol aj Armirail, strácala štyridsať sekúnd. Francúz sa virtuálne posúval do ružového dresu. Vedúce trio napokon neudržalo svoj drobný náskok a pred páskou ich dorazila druhá skupina. Ako prvý v závere vyrazil Stefano Oldani, ale Tom Skujinš zareagoval a medzeru zalepil. Následne začal šprintovať Alberto Bettiol, ale o víťazstvo napokon zviedli tesný súboj Nico Denz Derek Gee. Fotofiniš ukázal v prospech jazdca Bory, ktorý vybojoval druhé víťazstvo.
Tretí finišoval Alberto Bettiol. Za ním preťali pásku Laurenz Rex a Davide BalleriniBruno Armirail dorazil do cieľa so stratou 53 sekúnd a musel čakať na príchod pelotónu, keďže v hre bol ružový dres. V ňom musel meniť bicykel Thibaut Pinot (Groupama - FDJ), ktorý mal technické problémy. Kilometer pred príchodom pelotónu do cieľa bolo jasné, že Armirail si na pódiu oblečie ružový dres. Balík napokon stratil viac ako 21 minút. 
Štrnásta etapa priniesla ďalší úspech pre unikajúcich jazdcov. Početná vedúca skupina sa vytvorila už na Passo del Sempione a pelotón nemal záujem o jej dostihnutie. Dlho to vyzeralo na úspech skupiny, ktoré sa utrhlo viac ako tridsať kilometrov pred cieľom. Tesne pred cieľom ju ale dorazila päťčlenná partia, kde mal najviac síl do záveru Nico DenzBora sa zaradila medzi tímy, ktoré vybojovali  dva etapové triumfy.
Pre nemecké zoskupenie ide o siedmy tohtoročný triumf. Naopak, Derek Gee už po tretíkrát skončil druhý, ale výkony kanadského majstra v časovke patria medzi príjemné prekvapenia úvodnej Grand Tour. Vlani jazdil ešte za kontinentálny celok Israel Cycling Academy a na trojtýždňových pretekoch debutuje. Bruno Armirail odštartuje do pätnástej etapy s náskokom minúty a 41 sekúnd na Gerainta Thomasa (Ineos).
Z Top 10 vypadol Thibaut Pinot, ktorý prišiel aj o modrý dres. Vďaka víťazstvu na horskej prémii sa do neho vrátil Davide Bais. Cyklámenový dres naďalej vlastní Jonathan Milan (Bahrain - Victorious). Najlepším mladým jazdcom zostáva Joao Almeida (UAE Team Emirates). Vďaka dvom jazdcom v úniku je najlepším tímom Bahrain - Victorious. Zajtra je na programe horská etapa. 
vyjadrenie ikonky ciernaNico Denz (víťaz etapy)
"V posledných desiatich kilometroch som šiel úplne naplno. Samozrejme, chcel som vyhrať. Nechcel som byť štvrtý. V poslednom kilometri sa všetci po sebe tak trochu pozerali. Povedal som si, že víťazstvo, už mám, tak nemám čo stratiť a pôjdem do toho naplno. Nechcel som byť druhý ani tretí. Bettiol vyrazil veľmi skoro, tak som mu skočil na zadné koleso a šiel som úplne naplno až do cieľa. Bol som už spokojný po prvom triumfe. Vtedy som si to veľmi neuvedomoval a ani teraz nechápem, čo sa deje."
vyjadrenie ikonky ciernaDerek Gee (2. miesto v etape)
"Simon Clarke pozná tunajšie cesty, pretože tu v blízkosti žije. Jeho rady boli pre nás veľmi cenné. Aj Stephen šiel naozaj výborne. Udával tempo na čele skupiny. Je mi ľúto, že som to nedotiahol. Stále mi ten kúsok chýba. Napriek tomu som spokojný a šťastný z toho, akú mám formu.."
vyjadrenie ikonky ciernaBruno Armirail (ružový dres)
"Chcel som vyhrať etapu z úniku. Ružový dres som si vôbec nepredstavoval, ale keď bol ten odstup tak vysoký, tak som vedel, že je to možné. Pelotón sa nikam neponáhľal. Nemal som najlepší deň a o etapové víťazstvo som nebojoval, takže toto je pre mňa satisfakcia. O ružovom drese som začal premýšľať až v posledných piatich kilometroch. Je to skvelé pre tím, pretože včera sme boli trochu smutní. Je to pre mňa veľká česť.."
Výsledky etapy
1. DENZ Nico BORA-hansgrohe 04:37:30
2. GEE Derek Israel - Premier Tech 00:00
3. BETTIOL Alberto EF Education-EasyPost 00:00
4. REX Laurenz Intermarché-Circus-Wanty 00:01
5. BALLERINI Davide Soudal Quick-Step 00:01
6. SKUJINŠ Toms Trek-Segafredo 00:04
7. MAYRHOFER Marius Team DSM 00:10
8. OLDANI Stefano Alpecin-Deceuninck 00:20
9. PASQUALON Andrea Bahrain Victorious 00:50
10. MAESTRI Mirco EOLO - Kometa Team 00:50
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ARMIRAIL Bruno Groupama-FDJ 56:17:01
2. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 01:41
3. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 01:43
4. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 02:03
5. LEKNESSUND Andreas Team DSM 02:23
6. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 03:09
7. KÄMNA Lennard BORA-hansgrohe 03:33
8. DUNBAR Edward Team Jayco-AlUla 04:13
9. ARENSMAN Thymen INEOS Grenadiers 04:26
10. DE PLUS Laurens INEOS Grenadiers 04:49
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. MILAN Jonathan Bahrain Victorious 164
2. GEE Derek Israel - Premier Tech 112
3. ACKERMANN Pascal UAE Team Emirates 88
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. BAIS Davide EOLO - Kometa Team 144
2. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 114
3. RUBIO Einer Movistar Team 68
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 56:19:04
2. LEKNESSUND Andreas Team DSM 00:20
3. ARENSMAN Thymen INEOS Grenadiers 02:23
Všetky prémie na trase etapy:
1 20 138 km - Passo del Sempione: dĺžka 20,2 km; sklon 6,5 % (40-18-12-9-6-4-2-1)
sprint-20 92,3 km - Villadossola (12-8-5-4-3-2-1)
sprint-20 54,3 km - Stresa (3-2-1 bonusové sekundy)
ciel Cieľ - Cassano Magnago (25-18-12-8-6-5-4-3-2-1) + 10-6-4 bonusové sekundy
Krátky úvod k etape:
Posledná etapa druhého súťažného týždňa nebude jednoduchá. Po rovinatom začiatku čaká na cyklistov dlhé stúpanie na Passo del Sempione s prijateľným priemerným sklonom. Z vrcholu zostáva do cieľa takmer 140 kilometrov. Ak odolní šprintéri prejdú stúpanie s malou stratou a zostanú im sily na stíhaciu jazdu, budú mať dostatok času k tomu, aby sa vrátili do pelotónu. Štrnásta etapa je vhodná aj pre unikajúcu skupinu, ak prejde Passo del Sempione s dostatočným náskokom pred balíkom a nebude v nej viaznúť spolupráca.
 
Náš eshop