Tirreno: Po 52-kilometrovom sólovom úniku triumfoval van der Poel, Pogačar poistil GC

14.3.2021, 14:00 | Preteky vo svete | Jakub Andacký
Tirreno: Po 52-kilometrovom sólovom úniku triumfoval van der Poel, Pogačar poistil GC
(© LaPresse/Marco Alpozzi)

5. 14.3. zvlnena etapa ciel rovina Castellalto - Castelfidardo 205 km van der Poel
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
zprofil etapy
profil etapy, 1800 nastúpaných metrov (© tirrenoadriatico.it)
V nedeľu pokračovali preteky atraktívnou kopcovitou etapou, ktorá mala znova preveriť favoritov na celkové poradie. Záver síce nebol taký náročný ako v sobotu, no séria krátkych kopcov na čele s Castelfidardo (1,5 km; 10 %) sľubovala zaujímavé pohyby v balíku. Rozhodnúť mohlo záverečné nepravidelné stúpanie rozdelené na tri časti s viacerými prudkými úsekmi. Posledných päťsto metrov dosahovalo priemerný sklon deväť percent a maximum dvanásť percent. To vyhovovalo najmä výbušným jazdcom a vrchárom, no vyzvať ich mohli aj klasikári jazdiaci v perfektnej forme. Medzi hlavných favoritov sa preto radili najmä Julian Alaphilippe, Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Tadej Pogačar a Egan Bernal.
Polepšiť si dnes chcel Wout van Aert, ktorý sa včerajším výborným výkonom udržal v súboji o najcennejší dres. Stratil ho síce v boji s Tadejom Pogačarom, no jeho 35-sekundová strata bola stále hrateľná. Boli sme zvedaví aj na Petra Sagana, ktorému by v ideálnej forme dnešná etapa určite vyhovovala. 
Odštartovalo sa o jedenástej hodine a hneď nato začali súboje o únik dňa. Zapojili sa doň aj Pavel Sivakov (Ineos), Davide Ballerini (Quick-Step) či Ryan Mullen (Trek), no úspešní neboli. Až po 45 kilometroch sa to napokon podarilo pätici. Boli to Pello Bilbao
(Bahrain Victorious)
, Filippo Ganna (Ineos), Robert Stannard (BikeExchange), Davide Ballerini (Deceuninck - Quick Step) a Jonas Rickaert (Alpecin). V úniku chýbal Mads Würtz Schmidt, ktorý sa v dnešnej etape obliekol do dresu najlepšieho vrchára. Určite mal záujem participovať aj v dnešnom úniku. Izraelský celok sa preto ešte nejaký čas otáčal na čele hlavnej skupiny, no prednú päticu nedolapil. Tá si vypracovala približne tri minúty náskoku. Tempo hlavnej skupiny bolo počas prvej hodiny obrovské. Jeho priemerná rýchlosť sa vyšplhala až na neuveriteľných 55 kilometrov za hodinu!
 
Už počas prvého prejazdu stúpaním Castelfidardo (1,5 km; 10 %) začalo pršať. Okrem toho aj nepríjemne fučalo. Najskôr to bolo do chrbta, no neskôr sa jeho smer otočil. Mechanický problém musel riešiť Ganna a plný počet bodov bral na vrchole Pello Bilbao pred Robertom Stannardom. V pelotóne medzičasom začali pracovať viaceré celky a náskok čelnej skupiny sa skracoval. Počas druhého prejazdu kategorizovaného stúpania zaútočil Mathieu van der Poel a balík sa výrazne skresal. Dnešné počasie nechutilo Julianovi Alaphilippovi, ktorý zaostal. Mathieu van der Poel bol, naopak, pri chuti a zaútočil znova. Tentokrát sa zbavil všetkých konkurentov až na Pogačara. Táto dvojica stíhala vysilenú čelnú päticu. Neskôr ich však dobehol zvyšok favoritov a vrcholom stúpania prešli spoločne. Najviac bodov si tu medzičasom pripísal Filippo Ganna pred Pellom Bilbaom.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Onedlho to však už mali spočítané. Ich snaha bola na konci ešte pred jedinou šprintérskou prémiou dňa. Tesne pred ňou zaútočil opäť Mathieu van der Poel a osamostatnil sa na čele pretekov. Holanďan sa vydal na 52-kilometrové sólo. Na prémii si aspoň o sekundu polepšil van Aert. Van der Poel si zatiaľ na čele vypracoval solídny minútový náskok, ktorý každým ďalším šliapnutím zvyšoval. Favoriti sa dnes trápili, mnohých postihli mechanické problémy. Defekty niekoľkokrát riešili Bernal s Pogačarom. Kolumbijčan musel neskôr dokonca meniť celý bicykel.
Horší deň dnes mali Julian Alaphilippe a Geraint Thomas. Obaja sa neudržali ani v druhej skupine, ktorá počítala približne dvadsať členov. Okrem lídra pretekov tam boli aj Simon Yates, Mikel Landa, Joao Almeida, Romain Bardet, Nairo Quintana, Vincenzo Nibali a ďalší. Väčšina z nich tam však už bola osamotene. Jedného tímového kolegu tu mal Pogačar. Bol to Davide Formolo, ktorý obetavo padol na čelo. To dokonale vyhovovalo van der Poelovi, ktorý navýšil svoj náskok na dve minúty. Zima a dážď mu dnes nerobili ani najmenší problém.
 
Z hlavnej skupiny neskôr vypadli Sergio Higuita a Patrick Konrad. U neho to však nebolo na výkon. Rakúsky pretekár z Bory sa na mokrom teréne pošmykol a nepríjemne spadol. Z druhej skupiny striedavo vypadával a vracal sa Nairo Quintana. Ani jemu dnes nesadlo chladné počasie. 24 kilometrov pred cieľom zaútočil Fabio Felline (Astana). Chytili sa ho Marc Soler (Movistar) a Alessandro de Marchi (Izrael). Bolo to približne v čase, keď náskok van der Poela dosiahol tri minúty. Holandský cyklokrosár si dnes išiel vlastné preteky.
Mathieu van der Poel ovládol aj poslednú vrchársku prémiu a šiel si po suverénne víťazstvo. Dôležitý útok z hlavnej skupiny podnikol Tadej Pogačar a čoskoro sa pridal k Solerovi a Fellinemu. De Marchi v kopci zaostal. Dotiahol sa k nemu Wout van Aert. Belgičan strácal dvadsať sekúnd, no slovinský pretekár vyzeral na bicykli o niečo čerstvejšie a svoj náskok na hlavného prenasledovateľa navyšoval. Ostatní favoriti zostávali ďaleko za nimi.
Tadej Pogačar bol pri chuti. Zbavil sa dvojice súperov a pokračoval sám. Wout van Aert strácal sekundu po sekunde a s nimi aj nádej na zisk azúrového dresu. Slovinský pretekár sa navyše približoval aj k dovtedy suverénnemu van der Poelovi. Za pár kilometrov stiahol viac než dve minúty jeho náskoku. Van der Poelovi očividne v závere došlo a každým šliapnutím strácal viac a viac zo svojej tvrdo vydretej časovej rezervy. Holanďanovi to však napokon predsa len vyšlo a po vyčerpávajúcom 52-kilometrovom úniku sa mohol radovať z vytúženého víťazstva. V cieli mu však nezostali sily ani len na oslavu víťazstva. Tadej Pogačar napokon stratil iba desať sekúnd a upevnil si prvú pozíciu v celkovom poradí o ďalších 39 sekúnd pred Woutom van Aertom.
 
V šialenej, upršanej piatej etape napokon uspel Mathieu van der Poel. Holanďan si na dnešok očividne brúsil zuby. Počas dňa to opakovane skúšal z dlhej vzdialenosti a napokon sa osamostatnil na čele pretekov už 52 kilometrov pred cieľom. Pred skupinou favoritov si počas toho vypracoval vyše trojminútový náskok a zdalo sa, že je rozhodnuté. Iného názoru bol Tadej Pogačar, ktorý sa zbavil všetkých svojich súperov vrátane van Aerta, zapol svoj motor a do poslednej chvíle Holanďanovi znepríjemnil život. Ten až do pásky strácal zo svojho náskoku, posledné štyri kilometre prišiel dokonca o 40 sekúnd, no napokon mu to predsa len vyšlo. Slovinský vrchár si zároveň poistil vedenie v celkovom poradí pred van Aertom o ďalších 39 sekúnd.
Dnešná etapa aj napriek miernejšiemu profilu narobila väčšiu šarapatu ako tá včerajšia, kráľovská. Piaty Egan Bernal stratil v cieli napokon viac než dve minúty. Hneď za ním finišoval Davide Formolo. Taliansky vrchár dnes po celý čas usilovne pracoval pre svojho lídra, no v závere sa aj tak dokázal vypäť k dobrému výsledku. Top 10 uzavreli Mikel Landa a Matteo Fabbro. V najcennejšom drese sa zajtra opäť predstaví Tadej Pogačar. Líder tímu UAE Emirates drží aj dres pre najlepšieho vrchára a jazdca do 25 rokov. Lídrom bodovačky zostáva van Aert.
 
Výsledky
1. POEL Alpecin - Fenix 4:48:17 60
2. POGAčAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 00:10 25
3.
VAN AERT Wout
Team Jumbo - Visma 00:49 10
4. FELLINE Fabio Astana - Premier Tech 01:26
5. BERNAL Egan Ineos Grenadiers 02:07
6. FORMOLO Davide UAE Team Emirates link ikonka 02:07
7. WELLENS Tim Lotto - Soudal 02:18
8. DE MARCHI Alessandro Israel Start-Up Nation 02:18
9. LANDA Mikel link ikonka Bahrain Victorious 02:25
10. FABBRO Matteo Bora - Hansgrohe link ikonka 02:45
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGAčAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 22:41:41 10
2.
VAN AERT Wout
Team Jumbo - Visma 01:15
3. LANDA Mikel link ikonka Bahrain Victorious 03:00
4. BERNAL Egan Ineos Grenadiers 03:30
5. FABBRO Matteo Bora - Hansgrohe link ikonka 03:54
6. WELLENS Tim Lotto - Soudal 04:30
7. ALMEIDA João Deceuninck - Quick-Step 04:42
8. BARDET Romain link ikonka Team DSM 05:03
9. NIBALI Vincenzo link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 05:54
10. YATES Simon link ikonka Team BikeExchange 06:58
Zobraziť kompletné poradie
 

Krátke preview etapy:
Nevyspytateľná etapa s mnohými krátkymi, ale prudkými stúpaniami, od ktorej sa očakáva útočná cyklistika a vytvorenie rozdielov v klasifikácii. Po jednoduchých sto kilometroch sa dostanú pretekári do mesta Castelfidardo, okolo ktorého absolvujú štyri okruhy a až do samého konca budú prechádzať po strmých kopcoch. Dominantnou okruhu bude horská prémia Castelfidardo (1,5 km; 10 %), ktorá však obsahuje kilometer s prevýšením až 15 %. Vo finále sa nachádza len sedemnásť kilometrov pred páskou. Potom budú nasledovať v rýchlom slede ďalšie dve kilometrové stúpania so sklonom sedem percent, kde je takisto priestor na útoky, a atraktívny bude aj samotný dojazd. Záverečné tri kilometre sa odohrajú v nepravidelnom kopci, ktorý je rozdelený na tri menšie výstupy s prudkými úsekmi. Posledných päťsto metrov dosiahne priemerný sklon deväť percent a maximum dvanásť percent. Mimoriadne náročná trasa sa bude veľmi ťažko kontrolovať a útoky môžu prísť vo finále v hociktorom momente. Profil vyhovuje výbušným jazdcom, najmä vrchárom, ale na svoje si prídu aj klasikári jazdiaci v perfektnej forme.

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop