Giro: Pelotón vo štvrtok nemal dostatok vôle na likvidáciu úniku, vyhral Dillier

11.5.2017, 12:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
6. 11.5. zvlnena etapa ciel rovina Reggio Calabria > T. Luigiane 217 km Dillier
 
etapa 06
profil etapy (© giroditalia.it)
 
 
Ešte nikdy netrvalo Giru, aby sa na pevninskú časť Talianska dostalo až v šiestej etape a siedmom dni od štartu. Po Sardínii a Sicílii prišiel na rad región Kalábria a štart v jeho najväčšom meste Reggio di Calabria. Odtiaľ sa dnes pelotón vydal na 217 kilometrov smerom do Terme Luigiane, kde sa očakával zaujímavý dojazd.
 
Napriek rôznym zdravotným problémom viacerách pretekárov zväčša po pádoch dnes odštartovalo všetkých 191 ľudí vrátane Adama Hansena (Lotto Soudal), ktorý nie len, že jazdí už sedemnástu Grand Tour v rade ale dnes aj oslavuje 36. narodeniny. Dnes mal za úlohu pomôcť kolegom k druhému triumfu na týchto pretekoch, no možno to skúsiť aj sám, keďže dojazd bol náročnejší ako zvyčajne a ťažko sa tipoval záverečný vývoj i to, na koho zo svojich zostáv vlastne jednotlivé celky pôjdu.
 
 
etapa 06 dojazd
profil záveru etapy (© giroditalia.it)
 
 
V úniku sa objavili veľmi zaujímaví ľudia Mads Pedersen a Jasper Stuyven (2x Trek-Segafredo), Silvain Dillier (BMC), Lukas Pöstlberger (Bora) a Simone Andreetta (Bardiani-CSF). Odskočili pomerne jednoducho, keďže sme nemali informácie o žiadnych iných skupinách, ktoré by sa vpredu nachádzali pred tým a neprešla ani polhodina a už tieto mená Radio Tour hlásilo vpredu. Vypracovali si postupne osem minút výhody.
 
V pelotóne bolo trochu otázne, či Quick-Step odpracuje toľko ako zvyčajne tím s lídrom pretekov, pretože Jungels mal iba malý náskok na čele a v tom "puncherskom" závere mohol veľmi ľahko o dres prísť. Pre nich bolo preto možno výhodnejšie, aby pustili únik, ktorý Luxemburčana neohrozoval. Do karát mohol prehovoriť aj vietor. Šlo sa dnes takmer celý deň pri mori a rozhodne sa nedalo hovoriť o bezvetrí.
 
Prvých sto kilometrov vyzeralo tak ako sme predpokladali. Quick-Step si dával na čas, ak ťahal, tak hlavne symbolicky a videli sme už v skorých fázach etapy, že sa o tempo starali rôzne tímy - najmä Cannondale, Movistar, Sky, teda celky, ktoré zabíjali dve muchy jednou ranou, pretože chceli jazdiť vpredu aj kvôli veternej hrozbe. Najmä svetlo zelení sa tu cítia mimoriadne dobre. Po problematických sezónach tu majú odhodlaný tím s Formolom, Woodsom i Villellom, ktorým dnešný záver papierovo sedel.
 
 
giro 2017 scarponi 3
Stále sa spomína na Michele Scarponiho (© LaPresse/Massimo Paolone)
 
 
Viacero vrchárov si dnes verilo. Thomas, Yates či Pinot už viackrát ukázali, že vedia v takomto teréne uspieť a okrem niekoľkosekundovej výhody na súperov určite chceli prvý raz v živote získať aj maglia rosa. Ich tímy jazdili pozorne v prednej časti hlavnej skupiny.
 
Že ide o zvláštnu etapu ukazovala aj situácia na čele pelotónu, ktorý ťahali jazdci Willieru Triestina a Cannondale - Drapac, čo sú tímy, ktoré toto zvyčajne nerobia. Ostatné tímy vyčkávali. Štyridsať kilometrov pred cieľom mali jazdci v úniku náskok piatich minút a mohli živiť nádeje na úspech. Boli to skúsení pretekári, ktorí už v minulosti čo to dokázali. To si uvedomoval aj Andreetta z Bardiani, ktorý sa vpredu asi cítil ako piate koleso vo voze v spoločnosti známych ľudí a prestal striedať. Napokon, Pöstlberger pred pár dňami obliekal ružový dres, Stuyven vlani vyhral veľkú klasiku Kuurne-Bruxelles-Kuurne, Dillier síce nemá veľký triumf, ale viackrát bol k nemu blízko.
 
Čelná päťka šla pekne pohromade už takmer dvesto kilometrov a vo veľmi rýchlom tempe. Cieľ sa očakával o polhodinu skôr než podľa itinerára. Každý mal ale rôzne množstvo síl. Videli sme v utorok, že Polanč disponoval oveľa vyšším fyzickým fondom ako jeho súperi. Preto sme ani jedného z čelných borcov nemohli odpisovať v závere a hoci bolo jasné, že pôjdu krátky cieľový kopec pomalšie ako ľudia z pelotónu, nemuseli by až tak výrazne a možno im náskok bude stačiť.
 
 
giro 2017 etapa 6 unik bohf
Únik dnešnej etapy (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Aj v poslednej hodine sa o tempo balíka starali ľudia z Willieru, čo vyzeralo trochu zúfalo. Quick-Stepáci sa usmievali popod fúzy a našetrili na cieľovú pomoc Jungelsovi. Vedeli, že bonifikácie ich súperom zrejme nepomôžu, pretože únik to zvládne. Desať kilometrov pred páskou mala päťka k dobru viac ako dve a pol minúty.
 
Sedem kilometrov pred páskou prišlo prvé náročné kilometrové stúpanie, ktoré poriadne vyčerpalo čelnú partiu. Odpadol v ňom Mads Pedersen. Balík viedli Rojas i Gaviria a hoci šli rýchlo, rozhodne nevyzerali tak, že idú po krku úniku. Tí už to mali na dosah.
 
Tesne pred krátkym zjazdom nastúpil Stuyven, Dillier sa ho chytil hneď, Pöstlbergerovi to chvíľu trvalo. Andreetta už nestačil. Bola to akási predzvesť záverečného súboja. Ten začal kilometer a pol pred páskou, keď prišiel 5,3-percentný kopec. Začali ale dosť skoro taktizovať. Nikto z nich nechcel ísť na prvú pozíciu a ťahať súperov. Napokon to padlo na Pöstlbergera, ale keď dvesto metrov pred páskou nastúpil Dilier, nemal šancu ísť za ním. Stuyven ale áno a hoci sa zdalo, že Švajčiara vyhákuje a na páske predbehne, tesne sa mu to nepodarilo.
 
 
dillier 2017 giro vitazstvo rcsf
Triumf Silvaina Dilliera (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Rakúšan došiel tretí, skôr zlomenému Talianovi sa ešte podarilo brať aspoň štvrté miesto. Favoritov priviedol na pásku Kanaďan Michael Woods z Cannondalu so stratou 39 sekúnd a za ním už nasledovali top favoriti v počte 25 kusov. Bol tam aj Jungels, ktorý si bez problémov udržal najcennejší dres a žiadne zmeny v Top 10 nenastali.
 
Dnes pelotón jednoducho nemal dostatok vôle na dostihnutie úniku. Áno, bol zostavený z kvalitných pretekárov a tí si po dvestokilometrovom vetraní triumf zaslúžili, ale v balíku bola skôr bitka o to, kto ťahať nebude než o to, kto áno. Radovať sa tak mohol Silvain Dillier, ktorý ešte v pretekoch World Tour etapu nevyhral, ale už viackrát v únikoch šiel tento skvelý tempár za úspechom.
 
Nemenili sa ani držitelia ostatných dresov. Fialový ostal Gaviriovi, hoci práve Pöstlberger so Stuyvenom sa k nemu výrazne priblížili. Polanč bude naďalej nosiť modrý a Yates biely, ktorý síce patrí Jungelsovi.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Silvaina Dilliera v televíznom prenose (víťaz etapy)
"Neuveriteľné. Dlho som sa snažil vyhrať etapu na veľkých pretekoch, ale nikdy to doteraz nevyšlo, vždy sa stalo niečo, čo mi to zmarilo. Ja potrebujem takéto etapy s náročnejším záverom, takže som cítil šancu, ale Jasper je veľmi silný pretekár a dával som si na neho veľký pozor. Veľmi veľmi som šťastný, že som ho porazil."
 
 
Výsledky
1. DILLIER Silvan BMC Racing Team link ikonka 4:58:01 100
2. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:00 40
3. PÖSTLBERGER Lukas Bora - Hansgrohe link ikonka 00:12 20
4. ANDREETTA Simone Bardiani - CSF 00:26 12
5. WOODS Michael Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:39 4
6. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:39  
7. KELDERMAN Wilco Team Sunweb 00:39  
8. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 00:39  
9. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 00:39  
10. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 00:39  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
quick step
Priebežné poradie pretekov po etape
1. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 28:20:47 20
2. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 00:06  
3. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:10  
4. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:10  
5. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 00:10  
6. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:10  
7. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 00:10  
8. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 00:10  
9. VAN GARDEREN Tejay link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:10  
10. AMADOR Andrej Movistar Team link ikonka 00:10  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zgiro sutaz body
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors link ikonka 140
2. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 137
3. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 105
4. PÖSTLBERGER Lukas Bora - Hansgrohe link ikonka 92
5. SBARAGLI Kristian Dimension Data for Qhubeka link ikonka 76
6. TEKLEHAIMANOT Daniel Dimension Data for Qhubeka link ikonka 74
 
 
 
zgiro sutaz vrchy
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. POLANČ Jan UAE Team Emirates 43
2. TEKLEHAIMANOT Daniel Dimension Data for Qhubeka link ikonka 23
3. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 18
4. VAN RENSBURG Jacques Dimension Data for Qhubeka link ikonka 15
5. ANDREETTA Simone Bardiani - CSF 15
6. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 12
 
 
 
zgiro sutaz u25
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 28:20:47
2. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:10
3. FORMOLO Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:10
4. POLANČ Jan UAE Team Emirates 01:09
5. PETILLI Simone UAE Team Emirates 01:25
6. CONTI Valerio UAE Team Emirates 02:10
 
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo sumár etapy
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Konečne sme sa dočkali atraktívnej koncovky odohrávajúcej sa na krátkom, výbušnom kopci, ktorá patrí na toto podujatie. Keďže finále bude náročné pre šprintérov, hlavná otázka šiestej etapy znie, ktorý z tímov preberie zodpovednosť za utečencov. Najvhodnejšie typy na tento dojazd nájdeme v Dimension Data, Cannondale - Drapac a Astane a pravdepodobne od nich bude závisieť, či únik dostane šancu bojovať o etapový triumf. Nathan Haas, Michael Woods a LL Sánchez alebo Cataldo budú patriť v tejto konkurencii k favoritom na víťazstvo, ak sa bude rozhodovať v špurte hlavnej skupiny. Budeme zvedaví, či sa niektorí zo spomínaných celkov rozhodne kontrolovať situáciu na trati na dvesto kilometroch. Quick-Step Floors nebude mať záujem chytiť brejk, ak sa tam neprepašuje nebezpečný jazdec pre Jungelsa. Na začiatku etapy tak môžeme uvidieť svižnú bitku o vytvorenie vedúcej skupiny, keďže utečenci budú mať peknú šancu na úspech. Ak sa únik nepresadí, na záverečnom kopci budú cítiť svoju šancu aj kandidáti na titul. Silnú koncovku má Adam Yates, na dobrý finiš sa môžu spoliehať aj Pinot, Thomas alebo Dumoulin. A prvýkrát môže vystrčiť rožky Rui Costa.         
 
Krátky opis trasy:
Po príchode na Apeninský polostrov sa šiesta etapa uskutoční v regióne Kalábria. Na pelotón opäť striehne vyše dvesto kilometrov, väčšina z nich sa nachádza na brehu Tyrrhenského mora. Dve stúpania v prvej časti etapy neobsahujú náročné úseky, ale poslúžia snaživým utečencom, aby zveľadili svoj náskok pred balíkom. Potom je pripravených takmer osemdesiat kilometrov na úplnej rovine, ale finiš nebude určený pre šprintérov. Vo finále sú nachystané tri stúpania, ktoré si vychutnajú výbušní jazdci. Rozhodujúce okamihy odštartuje horská prémia Fuscado (2 km; 6,8 %), ale kandidáti na etapový triumf budú šetriť energiu až na samotný záver. Sedem kilometrov pred páskou sa zdvihne cesta na sedem percent, no hlavnou výzvou bude záverečný dvojkilometrový kopec, ktorého posledný kilometer neklesne pod osem percent. A to skutočne predstavuje ideálnu šancu pre puncheurov.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop