Giro: Ťažký dojazd vyhral Quintana, darilo sa Dumoulinovi s Pinotom, Thomas mal pád

14.5.2017, 11:45 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
9. 14.5. rovinata etapa ciel rovina Mont. di Bisaccia > Blockhaus 139 km Quintana
 
etapa 09
profil etapy (© giroditalia.it)
 
 
Najdôležitejšia etapa úvodného týždňa prebehla v príjemnom počasí, takže cyklistov nemalo nič vyrušiť pri očakávanej lezeckej bitke na ťažkom cieľovom stúpaní. Bola to výborná možnosť pre jazdcov ako Quintana, Nibali, Kruijswijk, Pinot alebo Zakarin, aby ukázali svoju výkonnosť a pripravili si pozíciu pred rozhodujúcou časťou podujatia.
 
Podobne ako včera sme videli veľký záujem o vytvorenie vedúcej skupiny, nakoniec sa dostali dopredu Alexej Tstatevič (RusVelo), Mads Pedersen (Trek-Segafredo), Marco Marcato (UAE Team Emirates), Omar Fraile (Dimension Data), Jan Tratnik (CCC Sprandi), Matteo Montaguti (Ag2r), Luis Leon Sánchez (Astana), Matteo Busato (Wilier-Triestina) a Iljo Keisse (Quick-Step Floors).
 
Keďže zo zložením tejto skupiny neboli spokojné viaceré celky, v balíku sa išlo naďalej veľmi rýchlo. Potom vyrazili do ďalšieho útoku Pierre Rolland (Can-Drapac), Tomasz Marczynski (Lotto-Soudal) a Sacha Modolo (UAE Team Emirates), ktorí sa priblížili k utečencom na tridsať sekúnd. Lenže na čele pretekov burcoval kolegov LL Sánchez, aby sa k nim nepripojila trojica prenasledovateľov, v ktorej im hrozilo veľké nebezpečenstvo zo strany motivovaného Pierra Rollanda.
 
Francúzsky jazdec to mal pri naháňačke vedúcej skupiny náročné, pretože všetci utečenci vedeli, že ak by sa k nim pripojil, bol by veľkým favoritom na víťazstvo. Preto mu nedovolili znížiť rozdiel pod tridsať sekúnd. Ani v pelotóne nebola pokojná situácia, dobré tempo tu nasadil Cannondale - Drapac, ktorý mal eminentný záujem ovládnuť dnešnú etapu. Ak by sa Rolland nedostal na čelo pretekov, americká zostava bola pripravená obrať utečencov o možnosť získať etapové víťazstvo.
 
 
Alexej Tstatevič patril medzi aktívnych v úniku (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Bolo zaujímavé, že Rolland bol ochotný bojovať v zemi nikoho už tridsať kilometrov, aj keď sa výraznejšie nepriblížil k vedúcej skupine. Ale utečenci sa napokon rozhodli, že francúzskeho jazdca, Modola a Marczynskeho počkajú. Stalo sa tak deväťdesiat kilometrov pred cieľom. Ak by tak neurobili, ich šance na etapový triumf by boli veľmi nízke, pretože Can - Drapac by urobil všetko preto, aby o túto príležitosť prišli. Pri tomto kompromise však dostali medzi seba silného vrchára Rollanda, ktorý sa mohol pobiť o víťazstvo so Sánchezom, ktorý bol silný už vo včerajšej etape, a dobrý výsledok mohol dosiahnuť aj Montaguti.
 
V pelotóne potom prestal pracovať tím Cannondale, ale na čelo sa poskladala celá zostava Movistaru. Nairo Quintana chcel mať všetko pod kontrolou. Rozdiel medzi skupinami nebol príliš veľký, favoriti na titul asi nečakali, že prvá časť etapy bude mať taký svižný priebeh. Španielsky celok potom nespomalil, práve naopak. Vedúca skupina mala k dobru len dve minúty, čo signalizovalo, že na etapový triumf si robili zálusk kandidáti na titul.
 
Druhá rýchlostná prémia sa nachádzala na miernom stúpaní a maximum bodov tu získal Omar Fraile. Movistar predvádzal na trati dobrú organizáciu, v plnej sile nedával úniku nádej. Jedného jazdca vyslala na čelo balíka aj Orica, Adam Yates si musel veriť na dnešné finále. Únik bol takmer zlikvidovaný hneď na začiatku dlhé cieľového kopca, vpredu zostali bojovať iba Rolland, Tratnik a Marczynski. Ale dvadsať kilometrov pred cieľom už nemal pelotón pred sebou nikoho.
 
Blockhaus bol najzaujímavejší na posledných desiatich kilometroch, dovtedy nasadil v balíku stabilné tempo Movistar, ale vrcholila tu pozičná bitka všetkých tímov. V jednom momente sa objavila na kraji cesty odstavená motorka, ktorej sa nemohli vyhnúť viacerí pretekári a ktorá spôsobila pád. Na zemi sa ocitli aj favoriti, do veľkých problémov sa dostal tím Sky, ktorý tu mal Thomasa a Landu. Britský jazdec bol značne dobitý a pelotón mu ušiel. Na zemi sa ocitol aj Adam Yates, ktorý musel takisto doháňať vedúcu skupinu.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPád na začiatku cieľového kopca
 
 
Adam Yates sa dokázal vrátiť do balíka, ale Thomas s Landom strácali na vedúcu skupinu dve a pol minúty. A do cieľa zostávalo jedenásť kilometrov. Landa potom neudržal krok so svojimi kolegami. Túto situáciu sa snažil využiť Movistar, ktorý ešte zvýšil tempo. V dobrej pozícii sa nachádzali aj Nibali, Dumoulin alebo Kruijswijk.
 
Deväť kilometrov pred cieľom vypadol z vedúcej skupiny Jungels, tempo neudržal ani Adam Yates. V tomto momente zostalo na čele pretekov už iba pätnásť borcov, medzi nimi Quintana, Nibali, Kruijswijk, Mollema, Zakarin, Pinot, Pozzovivo, Dumoulin a Formolo
 
Perfektnú prácu tu odvádzali borci z Movistaru, ktorým sa darilo dostávať do úzkych jedného súpera za druhým. Sedem kilometrov pred vrcholom atakoval Nairo Quintana, ktorého zalepili len Nibali a Pinot. Za touto trojicou zostávali Dumoulin, Pozzovivo, Mollema a s touto situáciou bojoval Kruijswijk.
 
 
giro 2017 etapa 9 favoriti rcsf
Najväčší favoriti Pinot - Nibali - Quintana (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Viacero útokov predviedol Nairo Quintana, ale na všetky s pokojom odpovedal Nibali. Ale taliansky cyklista sa zlomil 4500 metrov pred cieľom, keď Quintana využil najprudšie úseky. Nibalimu pomáhal aj Pinot, ale kolumbijský pretekár využíval prudké sklony. 
 
Mimoriadne ťažké stúpanie morilo aj tých najsilnejších borcov. Quintana pred vrcholom doslova letel, ale Nibalimu postupne dochádzali sily. Ušiel mu Pinot a dostali sa pred neho aj Mollema s Dumoulinom. A táto dvojica potom dorazila Pinota
 
Nairo Quintana po špičkovom výkone vybojoval celkový triumf a vybojoval ružový dres. Hneď za ním prišli do cieľa Thibaut Pinot a Tom Dumoulin, ktorí stratili 24 sekúnd. Dobrý výkon predviedol Bauke Mollema, ktorý zaostal 40 sekúnd, a Vincenzo Nibali zaknihoval stratu rovnú minútu.
 
Prvý vážny horský dojazd poriadne prehovoril do vývoja celkovej klasifikácie. Ešte pred samotnou vrchárskou bitkou boli vyradení z hry obidvaja lídri tímu Sky a situácia sa skomplikovala aj pre Adama Yatesa, ktorí doplatili na nešťastný incident s odstavenou motorkou. Po tejto nepredvídateľnej udalosti Thomas a Yates vypadli z boja o titul, hoci sa snažili na tvrdom Blockhause minimalizovať svoje straty.
 
 
giro 2017 etapa 9 pad thomas rcsf
Sklamaný a doudieraný Thomas v cieli (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
V rozhodujúcich momentoch predviedol sebavedomý výkon Nairo Quintana, ktorý musel predviesť niekoľko zrýchlení, aby sa zbavil Nibaliho s Pinotom. Kolumbijský pretekár napokon ukázal, kto je najlepším vrchárom na pretekoch, a jeho súperi musia po tomto predstavení spozornieť, lebo jeho forma bude ešte stúpať. Quintana vybojoval tretí etapový triumf na Gire, ktorý mu zaručil ružový dres. Výborne si počínali aj jeho kolegovia, ktorí ho držali v kľúčových momentoch na bezpečných miestach, a potom mu postupne likvidovali konkurentov.
 
S ťažkým cieľovým kopcom si výborne poradili Thibaut Pinot a Tom Dumoulin. Francúzsky cyklista jazdil na konci sebavedome, a aj keď neudržal Quintanu, po lezeckej stránke patril k tomu najlepšiemu, čo sme dnes videli. Skvelé predstavenie má za sebou Tom Dumoulin, ktorý si rozumne rozložil sily, nasadil tempo, ktoré mu vyhovuje, a napokon sa presadil parádnou vytrvalosťou. Obidvaja stratili na Quintanu len pol minúty, s čím musia byť maximálne spokojní. A v nasledujúcej jazde proti chronometru určite zabojujú o maglia rosa.
 
Dobre si viedol aj Bauke Molema, ktorý po tomto dojazde získa sebavedomie. V závere to chvíľu vyzeralo, že Vincenzo Nibali nebude mať problémy pokrývať Quintanove nástupy, niekoľko z nich eliminoval bez problémov. Ale potom sa unavil a dostal minútovú stratu. Len jeho silná vôľa spôsobila, že to nebolo ešte viac.
 
Ďalší favoriti dostali vysoké straty, Blockaus sa s nikým nemaznal. Zakarin už zaostáva dve a pol minúty, pri Kruijswijkovi svieti dokonca trojminútové manko. Z bitky o titul vypadli Thomas s Yatesom, v časovke bude chcieť získať stratený čas Jungels. Po dnešnej etape je isté, že v konečnom poradí uvidíme medzi favoritmi veľké rozdiely.      
 
 
Výsledky
1. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 3:44:51 100
2. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 00:24 40
3. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 00:24 20
4. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 00:41 12
5. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:00 4
6. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 01:18  
7. KANGERT Tanel Astana Pro Team link ikonka 02:02  
8. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 02:14  
9. REICHENBACH Sebastien FDJ link ikonka 02:28  
10. FORMOLO Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 02:35  
11. AMADOR Andrej Movistar Team link ikonka 02:43  
12. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 02:43  
13. CATALDO Dario Astana Pro Team link ikonka 03:00  
14. POLANČ Jan UAE Team Emirates 03:28  
15. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 03:30  
16. HERMANS Ben BMC Racing Team link ikonka 03:46  
17. VAN GARDEREN Tejay link ikonka BMC Racing Team link ikonka 03:46  
18. PELLIZOTTI Franco Bahrain Merida Pro Team link ikonka 03:46  
19. MENDES José Bora - Hansgrohe link ikonka 04:03  
20. ANACONA Winner Movistar Team link ikonka 04:17  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
movistar
Priebežné poradie pretekov po etape
1. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 42:06:09 20
2. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 00:28  
3. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 00:30  
4. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 00:51  
5. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:10  
6. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 01:28  
7. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 02:28  
8. FORMOLO Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 02:45  
9. AMADOR Andrej Movistar Team link ikonka 02:53  
10. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 03:06  
11. KANGERT Tanel Astana Pro Team link ikonka 03:15  
12. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 03:30  
13. VAN GARDEREN Tejay link ikonka BMC Racing Team link ikonka 03:56  
14. CATALDO Dario Astana Pro Team link ikonka 04:32  
15. POLANČ Jan UAE Team Emirates 04:46  
16. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 04:49  
17. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 05:14  
18. COSTA Rui link ikonka UAE Team Emirates 05:52  
19. MONFORT Maxime Lotto Soudal link ikonka 07:13  
20. HERMANS Ben BMC Racing Team link ikonka 07:38  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zgiro sutaz body
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors link ikonka 191
2. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 160
3. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 129
4. EWAN Caleb ORICA - Scott link ikonka 100
5. PÖSTLBERGER Lukas Bora - Hansgrohe link ikonka 98
6. TEKLEHAIMANOT Daniel Dimension Data for Qhubeka link ikonka 78
 
 
 
zgiro sutaz vrchy
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. POLANČ Jan UAE Team Emirates 44
2. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 35
3. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 27
4. TEKLEHAIMANOT Daniel Dimension Data for Qhubeka link ikonka 23
5. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 19
6. SÁNCHEZ Luis Leon Astana Pro Team link ikonka 18
 
 
 
zgiro sutaz u25
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. FORMOLO Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 42:08:54
2. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 00:45
3. POLANČ Jan UAE Team Emirates 02:01
4. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 02:04
5. PETILLI Simone UAE Team Emirates 05:39
6. CONTI Valerio UAE Team Emirates 06:00
 
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo sumár etapy
 
 

 
 
Dôležitý kopec na trase:
hc 20 modre Cieľ - Blockhaus (1674 m.n.m.): dĺžka 13,6 km; sklon 8,4 %
 
 
Krátke preview etapy:
Na Etne ešte nemuseli favoriti ukázať svoje majstrovstvo, ale výstup na Blockhaus už bude z iného súdka. Jeho tvrdé sklony určite vytvoria rozdiely medzi najlepšími vrchármi, takže konečne uvidíme prvé indikácie výkonnosti jazdcov na GC. Okruh favoritov je široký, preto bude zaujímavé sledovať, aká hierarchia sa vytvorí na cieľovom kopci. Nairo Quintana počas každej GT podáva maximálne výkony najmä v treťom týždni, ale kolumbijský jazdec po Etne sľuboval, že jeho predstavenie na Blockhaus bude silnejšie. Uvidíme, či až natoľko, aby súperom ukázal chrbát v závere etapy. Doteraz jazdil veľmi odhodlane Vincenzo Nibali, ktorému sa podarilo vyhnúť akýmkoľvek komplikáciám, no teraz prichádza to správne finále, aby predviedol, v akom stave sa nachádzajú jeho lezecké nohy. Ťažký cieľový kopec bude vyhovovať takým jazdcom ako Kruijswijk, Pinot alebo Zakarin, ktorí sú silní na dlhých a náročných stúpaniach, a práve od nich môžeme očakávať aktivitu na konci etapy. Ruský jazdec bude povzbudený zvládnutým finále na Etne. V tíme Sky budú stopercentne koncentrovaní, aby ich lídri zvládli túto previerku čo najlepšie. Pre Thomasa prichádza na rad dôležitý test, aby si na ťažkom kopci porovnal svoje schopnosti s pravými vrchármi. Mikel Landa môže zabrnkať na nervy svojim konkurentom ďalším útokom, ale jeho hviezdne momenty majú prísť predovšetkým v záverečnom týždni. Na Blockhaus dostane dobrú spätnú väzbu aj Adam Yates, ale na konci etapy bude smerovať pozornosť na viacerých borcov,  keďže rozdiely v klasifikácii sú minimálne. Ak sa v balíku nenájde dostatočná snaha na kontrolu brejku, etapový triumf môže skončiť v rukách utečencov.       
 
 
Krátky opis trasy:
Na konci úvodného týždňa sa pretekári usadia v stredných Apeninách v regióne Abruzzo, kde na nich striehne majestátne stúpanie Blockhaus. Etapa je pomerne krátka, a aj keď jedinou skutočnou prekážkou bude len cieľový kopec, môžeme očakávať veľké zemetrasenie v klasifikácii. Nekonečný Blockhaus bude pre všetkých jazdcov nepríjemný najmä v druhej polovici, ktorá na siedmich kilometroch dosahuje prevýšenie 9,9 %, a potom ich zavedie do cieľa 3-kilometrový úsek so sklonom sedem percent. Jeden z kľúčových kopcov celého podujatia je náročný svojou dĺžkou a ťažkým prevýšením, kde sa jednoducho musia ukázať najlepší vrchári na podujatí. Pred voľným dňom sa favoriti na celkový triumf nemôžu šetriť, je veľmi pravdepodobné, že na konci dňa sa oblečie do ružového dresu jeden z adeptov na titul. Toto stúpanie bolo prvýkrát použité na Gire v roku 1967, keď Eddy Merckx vyhral svoju premiérovú etapu na GT v kariére. Naposledy tu zvíťazil v roku 2009 Franco Pellizotti, tri roky predtým ukázal svoju silu Ivan Basso.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop