V siedmej etape Tour v skvelom súboji porazil Pogačar Vingegaarda, Roglič opäť stratil, Kämnu chytili 100 metrov pred páskou

8.7.2022, 14:00 | Preteky vo svete | Peter Matis
tdf2020 banner update
7. 8.7. rovinata etapa ciel rovina Tomblaine > Super PdBF 176 km Pogačar
zprofil etapy
profil etapy, 2530 nastúpaných metrov (© letour.fr)
Siedma etapa Tour de France zaviedla pelotón do pohoria Vogézy na východe Francúzska, takže na pretekárov čakali prvé kopce a rovno aj prvý horský dojazd. Finišovalo sa na slávnom stúpaní La Super Planche des Belles Filles, ktoré bolo na Tour použité len päťkrát, no aj tak už patrilo medzi ikonické kopce Starej dámy. Dnešný dojazd kopíroval ten z roku 2019, kedy organizátori ešte za vrcholom Planche des Belles Filles, kde sa tradične zvykne finišovať, našli prudký kilometer po šotolinovej ceste, ktorý dorazí unavených pretekárov. Naposledy sa tu z úniku radoval Dylan Teuns a žltý dres prevzal Gulio Ciccone. Z favoritov boli vtedy najlepší Geraint Thomas a Thibaut Pinot. Všetci štyria boli na štarte i dnes, no favoriti boli trochu iní. 
Tým najväčším bol včerajší víťaz a aktuálny držiteľ Maillot Jaune, Tadej Pogačar (UAE). Slovinec v rozhovore včera naznačil záujem kontrolovať a vyhrať etapu. Jeho najväčšími vyzývateľmi mali byť Jonas Vingegaard a Primož Roglič z tímu Jumbo-Visma, ktorí sa po úvodných šiestich dňoch nachádzali v GC až za Pogačarom a museli čo najskôr začať zmazávať svoje straty. Favoritom mohol byť aj Aleksandr Vlasov z Bory, ktorý tu zatiaľ ukazuje skvelú formu a krátke stúpanie s prudkým záverom mu veľmi sedí. A ako ukázal aj vo februári na veľmi podobnom stúpaní na pretekoch Okolo Valencie, vyhovuje mu aj šotolinový záver. 
Ako to na Tour pri prvom horskom dojazde zvykne bývať, veľkú šancu mal aj únik. Pretekári to dobre vedeli a tak hneď po odmávaní ostrého štartu za mestom Tomblaine sa začala veľká bitka o pobyt vpredu, ktorá trvala vyše štyridsať kilometrov. Dopredu sa pokúšali dostať najmä jazdci Treku a Bory ako Pedersen, Schachmann, Politt či Mollema, no a záujem o účasť v brejku ukazoval aj náš Peter Sagan. Slovenský majster sa dostal do zaujímavého úniku spolu so Schachmannom, Latourom (Total) či Izagirrem (Movistar), no aj ich pokus, ako mnohé ďalšie, bol zlikvidovaný. Po hodine boja sa napokon vpredu usadila skupinka jedenástich pretekárov.
Boli v nej Kämna a Schachmann (2x Bora), Pedersen a Ciccone (2x Trek), Asgreen (Quick-Step), Teuns (Bahrain Victorious), Erviti (Movistar), Geschke (Cofidis), Laengen (UAE), Durbridge (BikeExchange) a Barthe (B&B). Táto skupinka získala minútovú výhodu a zdalo sa, že dostane priestor. Zaujímavá bola práve účasť dvoch hrdinov z posledného dojazdu na La Super Planche des Belles Filles, Cicconeho a Teunsa, ktorí si nepochybne chceli zopakovať súboj o triumf. V prípade úspechu tejto jedenástky mali šance ešte aj nemeckí pretekári Kämna a Geschke.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
V pelotóne sa po divokom úvode upokojila situácia a do áut si mohli odskočiť Pogačar či Van Aert (Jumbo). Tempo v balíku diktoval iba jeden človek z tímu UAE, za ním potom čakali pretekári Bory, ktorí ťahať určite neplánovali. Náskok úniku tak rýchlo vyrástol na dve a pol minúty a stúpal i naďalej. Táto situácia však dlho netrvala a v zápätí sa na čelo balíka nasypal vlak UAE a začal kontrolovať odstup. Pogačar tak hlásil útok na etapu aj dneska a zdalo sa, že jeho tím neplánuje ani nikomu požičiavať žltý dres. Vpredu boli najlepšie postavení práve dvaja jazdci Bory, s odstupom dvoch resp. troch minút. 
90 kilometrov pred cieľom UAE z úniku stiahlo Laengena, ktorý sa následne zaradil na čelo pelotónu a začal únik stíhať. V týchto momentoch sa vzadu v autách nachádzal Peter Sagan. V nasledujúcich kilometroch sa situácia na trati moc nemenila, UAE držalo únik na uzde a ten išiel úplne naplno, aby ešte pre seba vykresal nádej na šťastný koniec. Na šprintérskej prémii únik nebojoval a prvý ňou prešiel Mads Pedersen. V pelotóne si po zvyšné body vybehli Van Aert, Laporte, Jakobsen a Morkov, ktorí prémiou prešli v tomto poradí. Wout tak opäť navýšil vedenie v zelenej súťaži. 
V prvom kopci etapy Col de Grosse Pierre (3,1 km; sklon 6,4 %) nastúpili vpredu Kämna so Schachmannom, ktorých sa prekvapivo udržal iba Luke Durbridge. Úplne sa zastavil Gulio Ciccone, ktorý mohol byť najväčším favoritom na víťazstvo z tohto úniku, ale Trek evidentne stratil vieru v tento únik a Taliana zavolal späť. Ešte pred vrcholom kopca sa k čelnej trojke rozumnou jazdou dostali Geschke a Teuns. Prvú horskú prémiu vyhral práve Simon Geschke, ktorý si tak vytvoril základ do horskej súťaže do ďalšieho priebehu. Dnes totižto už nemal veľkú šancu vyzliecť z bodkovaného dresu Magnusa Corta (EF), musel by vyhrať etapu.
Nová, zredukovaná skupina vpredu išla výborne a v zjazde pod druhý kopec etapy ju navyše ešte doplnili Barthe a Erviti. Náskok na pelotón vedený tímom UAE vzrástol na tri minúty. Na Col des Croix (3,2 km; sklon 6,2 %) sa situácia nezmenila. Vrchol preťal ako prvý opäť Simon Geschke. O tri minúty neskôr ho nasledoval pelotón vedený kompletnou osmičkou jazdcov UAE. Vo finálnej pasáži pod kopec La Super Planche des Belles Filles (7 km; sklon 8,7 %) ale McNulty a spol. zabrali a náskok brejku išiel dole. Dnes to malo byť o favoritoch a Tadej Pogačar plánoval zasadiť konkurencii ďalší úder.
Vpredu bol najaktívnejší Max Schachmann, ktorý bol počas celej etapy virtuálne v žltom drese, no tento sen sa mu v nájazde pod kopec rýchlo rozplýval. Na úpätí cieľového kopca mal únik už len niečo cez minútu náskoku. Bolo to spôsobené najmä pozičnou bitkou GC tímov v pelotóne. Dopredu sa vysunuli Jumbo, Ineos i Groupama-FDJ. Hneď na začiatku stúpania La Planche nastúpil Simon Geschke. Za ním zostávali so stratou niekoľko metrov Teuns, Durbridge a Kämna.
Hlavný balík do stúpania priviedol Ineos, ktorý to možno dnes chcel vyskúšať. Tím UAE pod taktovkou Rafala Majku však čoskoro znova prevzal kontrolu a nasadil tvrdé tempo. Na čele Geschkeho dobehol a aj predbehol Lennard Kämna, ktorý vyzeral z úniku najlepšie. Už štyri kilometre pred vrcholom začal strácať Vlasov, čo bolo veľké prekvapenie. Z GC definitívne vypadol i O'Connor (Ag2r).
George Bennett a Rafal Majka pretriedili skupinu na nejakých 20 ľudí dva kilometre pod vrcholom. Strácali i Lutsenko, Pidcock či Powless. Do štrkového úseku ešte stále vyšiel ako prvý Kämna. V poslednom kilometri však predviedol obrovský útok Tadej Pogačar. Za ním zostal iba Jonas Vingegaard, ktorý ho dokázal ešte vyzvať, no napokon na Slovinca nestačil. Fenomenálny Pogačar vyhral druhú etapu v rade a opäť navýšil svoj náskok pred súpermiRoglič a Thomas v závere stratili niekoľko sekúnd, Yates a Martínez polminúty. Horšie obišiel Vlasov.
Pogačar s Vingegaardom chytili Lennarda Kämnu na prudkých pasážach v úplnom závere pretekov. Nemec ešte stačil finišovať v Top 5. Ďalšie sekundy stratili Roglič i celý Ineos, ale straty niesú obrovské a všetci ešte môžu tieto preteky ovplyvniť rôznymi taktickými manévrami. Faktom ale zostáva, že Pogačar bol zatiaľ najlepší v každej jednej etape s rozdielami a po úvodných siedmich dňoch má žltý i biely dres a dve etapové víťazstvá.
Prvý horský dojazd Tour rozhodne nesklamal. Tadej Pogačar a jeho tím zmenežovali pre seba celú etapu a v závere držiteľ žltého dresu skvelú podporu svojho tímu aj zužitkoval. Vystrašil ho síce Jonas Vingegaard, no napokon sa prekvapenie nekonalo. Z ostatných favoritov im dobre sekundovali Roglič a Thomas. Naopak, favoriti na Top 5 ako O'Connor či Vlasov totálne sklamali. U Rusa to môže byť následkom včerajšieho pádu. Žiadny dres nemenil majiteľa a najlepším tímom aj po dnešku ostáva tím Ineos Grenadiers, ktorý má aj naďalej štyroch ľudí v Top 10. Najmä Tom Pidcock konečne ukazuje aspoň záblesky toho vrchárskeho potenciálu, ktorý ukázal pred dvoma rokmi na Baby Gire a je zatiaľ pekným prekvapením pretekov.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Tadeja Pogačara (víťaz)
"Bol to dnes extrémne ťažký dojazd a Jonas v ňom bol veľmi silný. Môj tím ale pre mňa pracoval celý deň a jednoducho som túto etapu musel vyhrať. Popravde, chcel som túto etapu vyhrať odkedy predstavili trasu tejto Tour. Otvárame dnes aj našu novú nadáciu v boji proti rakovine a mám kvôli tomu aj špeciálne topánky. Aj kvôli tomu som chcel vyhrať. Vingegaard je najlepším vrchárom sveta a som rád že mám naňho po prvej tretine pretekov náskok, príde mi vhod neskôr."
Výsledky etapy
1. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 03:58:40 120
2. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:00 50
3. ROGLIČ Primož Jumbo-Visma 00:12 25
4. KÄMNA Lennard BORA-hansgrohe 00:14 15
5. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 00:14 5
6. GAUDU David Groupama-FDJ 00:19
7. MAS Enric Movistar Team 00:21
8. BARDET Romain Team DSM 00:21
9. YATES Adam INEOS Grenadiers 00:29
10. KUSS Sepp Jumbo-Visma 00:41
138. SAGAN Peter TotalEnergies 16:24
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 24:43:14
2. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:35
3. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 01:10
4. YATES Adam INEOS Grenadiers 01:18
5. GAUDU David Groupama-FDJ 01:31
6. BARDET Romain Team DSM 01:32
7. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 01:35
8. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 01:37
9. MAS Enric Movistar Team 01:43
10. MARTINEZ Daniel INEOS Grenadiers 01:55
131. SAGAN Peter TotalEnergies 34:23
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 203
2. JAKOBSEN Fabio Quick-Step Alpha Vinyl 140
3. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 108
4. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 89
5. LAPORTE Christophe Jumbo-Visma 87
6. SAGAN Peter TotalEnergies 86
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. CORT Magnus EF Education-EasyPost 11
2. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 10
3. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 8
4. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 6
5. KÄMNA Lennard BORA-hansgrohe 5
6. GESCHKE Simon Cofidis 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 24:43:14
2. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 01:35
3. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 06:28
4. LEKNESSUND Andreas Team DSM 10:59
5. JORGENSON Matteo Movistar Team 15:30
6. GENIETS Kevin Groupama-FDJ 18:10
Všetky prémie na trase etapy:
sprint-20 75,1 km - GÉRARDMER (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
3 20 68,6 km - Col de Grosse Pierre: dĺžka 3,1 km; sklon 6,4 % (2-1)
3 20 40,2 km - Col des Croix: dĺžka 3,2 km; sklon 6,2 % (2-1)
1 20 Cieľ - La Super Planche des Belles Filles: dĺžka 7 km; sklon 8,7 % (10-8-6-4-2-1)
ciel Cieľ - LA SUPER PLANCHE DES BELLES FILLES (30-25-22-19-17-15-13-11-9-7-6-5-4-3-2) + bonusové sekundy 10-6-4
Krátky úvod k etape:
Tadej Pogačar ukázal svoju extratriedu už v dvoch etapách skôr ako sa vo všeobecnosti čakalo, teda paradoxne nie je dnes už taký veľký favorit, pretože už je v žltom a UAE nebude mať obrovský záujem vyčerpať sa na stíhaní bežného úniku. Skôr je predpokladom, že ho nechá ísť, hoci dôležité bude aj to, kto v ňom bude, kedy sa vytvorí, aký bude početný a podobne. V prípade dojazdu favoritov je teda Pogačar topfavoritom, no skôr sa očakáva triumf úniku a pretekárov, ktorí doteraz výrazne šetrili a boli neviditeľní. To je však zároveň aj problém, pretože keď je niekto neviditeľný, je možné aj to, že sa mu nedarí a nemá formu. No najviac sa hovorí o trojici Michael Woods, Thibaut Pinot, Giulio Ciccone. To sú presne typy na také prudké stúpanie, ktoré ich v závere čaká. Majú už straty v GC, Talian už poriadne mamutiu. Dylan Teuns "v predetapovom rebríčku" trochu klesol pre mierne slabší včerajší dojazd a nie je až tak nízko v GC s troma minútami odstupu.
Krátky opis trasy etapy:
Na konci prvého týždňa čaká na cyklistov prvý horský dojazd na Planinu krásnych dievčat. Prvou horskou prekážkou bude Col de Grosse Pierre, pod ktorým sa nachádza šprintérska prémia. Po zjazde bude nasledovať Col de Croix a cieľové stúpanie sa začne už desať kilometrov pred cieľom. Od začiatku budú pretekári zdolávať úseky s dvojciferným sklonom a najviac sa vytrápia na posledných dvoch kilometroch, kde sklon dosiahne hodnotu 24 %. O etapu by mohol zabojovať aj únik, ak by pod záverečné stúpanie prišiel s dostatočnou časovou rezervou.  
profil záverečného kopca (© letour.fr)
 Vysielanie na Športe RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk
na Športe od 14:30 štúdio, následne živý prenos
moderátorka štúdia: Dominik Kríž
komentátori: Vladimír Genda, Marek Marušiak
hosť, spolukomentátor: Peter Velits
štúdio + info texty: Lukáš Timko
 
Náš eshop