AlUla: Celkovým víťazom v Saudskej Arábii napokon Simon Yates, najlepšie zvládol jediný kopec

3.2.2024, 12:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
1. 30.1. rovinata etapa ciel rovina Al Manshiyah > Al Manshiyah 149 km Van Uden
2. 31.1. rovinata etapa ciel rovina Winter Park > Sharaan Reserve 199 km Waerenskjold
3. 1.2. rovinata etapa ciel rovina Airport > Camel Cup Track 171 km Merlier
4. 2.2. rovinata etapa ciel rovina Hegra > Maraya 142 km Merlier
5. 3.2. rovinata etapa ciel rovina Old Town > Harrat Uwayrid 150 km S. Yates
1. 30.1. rovinata etapa ciel rovina Al Manshiyah > Al Manshiyah 149 km Van Uden
profil etapy (© thealulatour.com)
Sezóna sa postupne rozbieha a pre časť profesionálov sa tak deje na Blízkom východe. Pre účasť deviatich World tímov a Martina Svrčka sme si tento týždeň vybrali spravodajstvo zo saudskoarabského AlUla Tour. Súbežne sa jazdí podujatie Okolo Valencie (2.Pro), ale i tam chýba množstvo hviezd a je len sedem top tímov. Súhrn z týchto pretekov prinesieme v pondelok.
V Saudskej Arábii sa očakáva rovinatý týždeň s dvoma vyrušeniami. V druhej etape sa bude finišovať do krátkeho kopca a celkové poradie by potom mala rozhodnúť záverečná piata etapa so stúpaním dlhým 2800 metrov, no sklonom až 12,5 %. Z jeho vrcholu bude do cieľa deväť kilometrov. Najväčším favoritom na celkový triumf bol Simon Yates ako jazdec tímu s rovnakým hlavným sponzorom ako samotné preteky. No určite mu chceli podkúriť mnohí vrchári druhého sledu, z ktorých mohol vyskočiť ktorýkoľvek.

V šprintoch sa očakával súboj vlaku Soudalu s Timom Merlierom a opäť polodomácim tímom s Dylanom Groenewegenom, no opäť mohol aspoň raz vyhrať aj niekto iný z talentovaných mladíkov.
Na úvod sa šlo rovinatých 149 kilometrov v púšti a okolí oázy Al-Ula na západe Saudskej Arábie. Vzhľadom na prítomnosť viacerých kontinentálnych tímov nebol problém s početnosťou úniku ako sme to sledovali v Austrálii. Prvý deň sa vpredu ukázali Unai Zubeldia (Euskaltel), Carter Bettles (Roojai), Masaki Yamamoto (Ukyo) a domáva dvojica Ali Al Shaikhamed - Hassan Al Ibrahim. Balík im ale nedal viac ako dve minúty výhody.
Boli dobehnutí a jedenásť kilometrov pred cieľom sa odohral súboj o bonifikačné sekundy, ktorý vyhral Matteo Sobrero z Bory-Hansgrohe. V tesnom šprintérskom súboji zdolal Freda Wrighta z Bahrainu Victorious. Následne ešte prišiel pád, ktorý zachytil veľa pretekárov, ktorí sa už nedostali späť do balíka, no nebol tam žiadny z favoritov.
Špurt bol veľmi tesný. Rozbehlo to UAE pre Molana, no potom sa po celej šírke vyrútili cez pásku šiesti pretekári vedľa seba. Rozhodovali len centimetre a napokon to bol Casper Van Uden (DSM-Firmenich), ktorý sa tešil po preštudovaní cieľovej fotografie. Zdolal tak najväčších favoritov Dylana Groenewegena s Timom Merlierom, ktorí skončili za ním. Pre 22-ročného Holanďana je to prvé profesionálne víťazstvo.
Martin Svrček pracoval pre tím počas etapy a v závere šetril sily, do cieľa prišiel so stratou tri a pol minúty.
Výsledky
1. VAN UDEN Casper dsm-firmenich PostNL 03:18:55
2. GROENEWEGEN Dylan Team Jayco - AlUla 00:00
3. MERLIER Tim Soudal Quick-Step 00:00
4. WAERENSKJOLD Søren Uno-X Mobility 00:00
5. RAJOVIC Dusan Bahrain Victorious 00:00
6. DE KLEIJN Arvid Tudor Pro Team 00:00
115. SVRČEK Martin Soudal Quick-Step 03:34
Zobraziť kompletné poradie
2. 31.1. rovinata etapa ciel rovina Winter Park > Sharaan Reserve 199 km Waerenskjold
profil etapy (© thealulatour.com)
Druhý deň sa odohrával opäť v púšti neďaleko oázy AlUla. Organizátori, ktorí spolupracujú s A.S.O. si nachystali až 199 kilometrov. Bola to najdlhšia etapa. Mala klasicky rovinatý charakter, no v závere museli pretekári vystúpať do miestnej rezervácie. Bol to kopec dlhý štyri kilometre, no s priemerným sklonom iba 3,2 %. Navyše, posledných 1200 metrov už bolo po rovine, takže šprintérov by mohlo vyrušiť len výrazné zvýšenie tempa. Niektoré tímy sa o to mohli pokúsiť, no stále ostal najpravdepodobnejším scenárom bežný špurt.
V úvode etapy bol veľmi aktívny zatiaľ najbojovnejší jazdec pretekov Unai Zubeldia. Mladý Španiel, ktorý nie je synom slávneho Haimara Zubeldiu, sa snažil získať body z prémie, no nevyšlo mu to. Potom sa vytvoril únik, kde 20-ročný jazdec Euskaltelu bol, ale v druhej hodine etapy prišiel silný bočný vietor, ktorý rozdelil pelotón a výrazne zvýšil tempo hlavného poľa. Neskôr sa to upokojilo. To ale znamenalo koniec úniku a vytvorenie nanovo.
V tom novom to bola úderka, aká sa spolu nestretla v úniku asi ešte nikdy v histórii UCI pretekov - Španiel, Grék, Cyperčan, Japonec a Mongol. Balík im doprial vyše piatich minút. Opäť často ťahal na čele hlavnej skupiny Martin Svrček. Mimochodom, tu je jediným nebelgičanom v zostave Soudalu. Skupiny sa spojili už 34 km pred cieľom a potom sa vyčkávalo na zlom terénu.
Ten prišiel päť kilometrov pred páskou a balík sa začal okresávať. Cofidis nastolil silné tempo a šprintéri to mali ťažké. Medzi prvými to vzdal Dylan Groenewegen. V polovici kopca skončila robota francúzskeho tímu a začalo sa taktizovať, útočiť, stíhať. Problémom bola otvorená rovina v samom závere. To bolo výrazne proti atakom jednotlivcov. I tak sa o jeden na prehupe kopca postaral Pierre Latour z TotalEnergies. Šiel veľmi pekne. 60-člennému pelotónu vzdoroval až do méty 150 metrov pred páskou, keď okolo neho prefrčali špurtujúci pretekári.

Skvelo to v závere zrežírovali pretekári Uno-X pre Sörena Waerenskjolda, ktorý ošpurtoval konkurentov o dve dĺžky bicykla. Za ním skončili prekvapujúce mená - Eritrejčan Henok Mulubrhan z Astany a Holanďan Nils Eekhoff z DSM. Klasickí šprintéri Coquard a Van Unden došli až za nimi. Do záveru sa teda nedostal ani Tim Merlier, ktorý sa vytrápil a snažil ostať vpredu, no napokon bol iba 34. Celú etapu ho strážil Svrček, do cieľa dorazil s odstupom 2:50.
Nórsky víťaz etapy sa dostal aj do čela celkového poradia, pretože včera špurtoval štvrtý a v súčte umiestnení je teda o jednu pozíciu lepší ako včerajší víťaz a dnes piaty Van Uden.
Výsledky etapy
1. WAERENSKJOLD Søren Uno-X Mobility 04:42:04
2. MULUBRHAN Henok Astana Qazaqstan 00:00
3. EEKHOFF Nils dsm-firmenich PostNL 00:00
4. COQUARD Bryan Cofidis 00:00
5. VAN UDEN Casper dsm-firmenich PostNL 00:00
6. WARLOP Jordi Soudal Quick-Step 00:00
87. SVRČEK Martin Soudal Quick-Step 02:50
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. WAERENSKJOLD Søren Uno-X Mobility 08:00:49
2. VAN UDEN Casper dsm-firmenich PostNL 00:00
3. MULUBRHAN Henok Astana Qazaqstan 00:04
4. EEKHOFF Nils dsm-firmenich PostNL 00:06
5. MERLIER Tim Soudal Quick-Step 00:08
6. SOBRERO Matteo Bora - hansgrohe 00:09
108. SVRČEK Martin Soudal Quick-Step 06:34
Zobraziť kompletné poradie
3. 1.2. rovinata etapa ciel rovina Airport > Camel Cup Track 171 km Merlier
profil etapy (© thealulatour.com)
Tretí deň bol už opäť rovinatý a pelotón po 171 kilometroch organizátori priviedli na známu trať, kde pretekajú ťavy. Celý deň bol pomerne nervózny. Vietor fúkal rôzne a viackrát sa delil pelotón. Vpredu zostávali tie silné tímy, papierovo slabšie sa trápili vzadu. V úniku sa to tiež menilo, pretože tempo hlavného poľa bolo nestabilné. Väčšiu časť etapy vpredu strávili španielsky veterán Luis Maté z Euskaltelu a tiež Grék Polychronis Tzortzakis (Roojai).
22 kilometrov pred páskou dostal defekt líder pretekov Sören Wærenskjold (Uno-X), ktorý tak mal veľký problém vrátiť sa späť, keďže sa šlo na bočnom vetre. Veruže sa ani nevrátil a prišiel o post lídra. V závere sa zdalo, že najlepší vlak bude mať Jayco-AlUla pre Luku Mezgeca, keď už tam Groenewegen nebol, ale skúsený Slovinec napokon bral iba štvrté miesto. Najrýchlejší bol Tim Merlier zo Soudalu - Quick-Step, ktorý tak konečne potvrdil úlohu favorita. Na páske zdolal Arvida Kleijna z Tudoru a víťaza prvej etapy Caspera Van Udena z DSM.
Práve tretí Holanďan sa vrátil do dresu lídra pretekov, keďže získal dostatok bonifikácií. Merlier je so stratou dvoch sekúnd druhý. Tretí Matteo Sobrero z Bory stráca už desať sekúnd. Opäť dnes nebol, kde mal byť, Dylan Groenewegen. Keďže do cieľa prišlo len 29 pretekárov bez straty, boj o celkové poradie sa výrazne zcvrkol. Bude zaujímavé sledovať, ako sa to vyvinie v ďalších dňoch. Martin Svrček prišiel do cieľa v druhej väčšej skupine s odstupom 55 sekúnd.
Výsledky etapy
1. MERLIER Tim Soudal Quick-Step 03:59:52
2. DE KLEIJN Arvid Tudor Pro Team 00:00
3. VAN UDEN Casper dsm-firmenich PostNL 00:00
4. MEZGEC Luka Team Jayco - AlUla 00:00
5. MOLANO Sebastian UAE Team Emirates 00:00
6. RAJOVIC Dusan Bahrain Victorious 00:00
45. SVRČEK Martin Soudal Quick-Step 00:55
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VAN UDEN Casper dsm-firmenich PostNL 12:00:37
2. MERLIER Tim Soudal Quick-Step 00:02
3. SOBRERO Matteo Bora - hansgrohe 00:10
4. EEKHOFF Nils dsm-firmenich PostNL 00:10
5. COQUARD Bryan Cofidis 00:12
6. PLUIMERS Rick Tudor Pro Team 00:14
92. SVRČEK Martin Soudal Quick-Step 07:33
Zobraziť kompletné poradie
4. 2.2. rovinata etapa ciel rovina Hegra > Maraya 142 km Merlier
profil etapy (© thealulatour.com)
Predposledný deň mal mierne zvláštny záver, keď sa na štyristo metrov v poslednom kilometri vozovka zdvihla na 5 %. Očakával sa ďalší špurt, no možno správne načasovanie bolo za týchto podmienok ešte dôležitejšie ako zvyčajne. Už pred etapou bolo isté, že sa záver odohrá bez Dylana Groenewegena. Holanďan začal rok výborne, keď vyhral španielsku jednorazovku vo Valencii - porazil tam Coquarda i Cimolaia, ale tu sa mu nedarilo. Až na prvý deň sa do špurtu nedostal, trápili ho problémy s trávením, a tak skončil predčasne.
Opäť teda bol najväčším favoritom Tim Merlier, ale i vedúci muž Casper Van Uden. Profil záveru iste vzbudzoval nádeje aj u iných pretekárov. Opäť sa dalo čakať, že by sa mohol meniť líder pretekov. Dnes sa šlo 142 kilometrov a o únik sa postarala trojička Iker Bonillo (Euskaltel), Andreas Miltiadis (Terengganu) a Tegsh-Bayar Batsaikhan (Roojai). Opäť im balík nedal priveľa časovej výhody, hoci dnes nefúkalo až tak zásadne a nedelilo sa hlavné pole kvôli bočnému vetru.
Martin Svrček aj dnes pekne pracoval pre Soudal - Quick-Step, keď v dôležitých momentoch (hrozil vietor) vychádzal na čelo balíka. Najdlhšie balíku vzdoroval Andreas Miltiadis až do méty piatich kilometrov pred cieľom. Presne vtedy došlo k veľkému pádu, kde skončil aj líder Van Uden a bola to veľká komplikácia. Vypadol aj Juan Molano z UAE. Svrček sa tomu vyhol a ťahal balík aj v závere.
Balík prišiel k posledným metrom v obrovskej rýchlosti a veľmi natiahnutý, čo znamenalo, že menej ako zvyčajne rozhodoval samotný špurt, ale kľúčová bola pozícia, kde sa kto nachádzal. Timovi Merlierovi sa zdalo, že je pravý čas vyraziť ešte v tom krátkom kopci, no špurtoval príliš dlho na to, aby to bolo jednoznačné. Priamo na páske cez neho hádzal bicykel Bryan Coquard (Cofidis) a potom sa aj tešil, že to bol on, kto vyhral, ale nebola to pravda. Asi o desať centimetrov ostal s kolesom vpredu ešte Merlier. Belgičan tak získal druhý triumf a prezliekli ho do dresu lídra pretekov.
Van Uden sa napokon dokázal vrátiť do balíka a snažil sa špurtovať, ale s odstupom skončil tretí, teda na Merliera stráca celkovo štyri sekundy. Má však väčšiu šancu bojovať o celkové víťazstvo ako Merlier, keďže by mohol sobotňajší záver zvládnuť lepšie. Platí ale, že medzi top favoritov patriť nebude, keďže kopec má 2800 metrov a sklon až 12,5 %.
Výsledky etapy
1. MERLIER Tim Soudal Quick-Step 03:11:43
2. COQUARD Bryan Cofidis 00:00
3. VAN UDEN Casper dsm-firmenich PostNL 00:00
4. PLUIMERS Rick Tudor Pro Team 00:00
5. MEZGEC Luka Team Jayco - AlUla 00:00
6. MOSCHETTI Matteo Q36.5 Pro Team 00:00
63. SVRČEK Martin Soudal Quick-Step 00:41
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. MERLIER Tim Soudal Quick-Step 15:12:12
2. VAN UDEN Casper dsm-firmenich PostNL 00:04
3. COQUARD Bryan Cofidis 00:14
4. SOBRERO Matteo Bora - hansgrohe 00:21
5. PLUIMERS Rick Tudor Pro Team 00:22
6. MEZGEC Luka Team Jayco - AlUla 00:24
78. SVRČEK Martin Soudal Quick-Step 08:22
Zobraziť kompletné poradie
5. 3.2. rovinata etapa ciel rovina Old Town > Harrat Uwayrid 150 km S. Yates
profil etapy (© thealulatour.com)
Na záverečnú etapu v Saudskej Arábii sa všetci tešili, pretože mala náročný záver. Krátky, no prudký kopec s priemerom vyše 12 %. Bolo jasné, že sa tu vytvoria rozdiely a pomení sa podoba celkového poradia.
Záujem o únik malo v 150-kilometrovej etape veľa ľudí, viacerí do toho už mohli ísť hop alebo trop. Odpojila sa aj sedemčlenná skupina, ktorá si vytvorila náskok, no bolo to veľa ľudí a viaceré tímy chceli etapu urobiť ťažkou, a tak sa to rýchlo dobehlo a tempo bolo vysoké. Už pod kopcom pri takom miernom nájazde vypadli z hlavného poľa šprintéri a neskúšal uspieť ani Casper Van Uden. Líder pretekov z DSM uznal, že nemá na to, aby konuroval vrchárom.
Jayco bolo celý deň veľmi aktívne a Simon Yates sa im odvďačil ako sa to na skúseného lídra a favorita má. Bol iniciátorom atakov v kopci a hoci sa mu nepodarilo zbaviť všetkých súperov, lebo posledných osem kilometrov bolo už na rovine, vyselektoval len deväťčlennú skupinu, ktorá ostala vpredu. Ešte aj v závere sa kadejako trhala a bol to práve Simon Yates, ktorý predviedol najsilnejšiu koncovku. Vyhral etapu aj celkové poradie
Na stupni víťazov sa vedľa neho postavili mladíci. Druhý bol William Lecerf zo Soudalu Quick-Step a tretí Finn Fisher-Black z UAE Emirates. Druhému menovanému ideálne nepomohol v závere Rafal Majka. Bol to súboj nešpurtérov.
Výsledky etapy
1. YATES Simon Team Jayco - AlUla 03:24:37
2. LECERF William Junior Soudal Quick-Step 00:00
3. FISHER-BLACK Finn UAE Team Emirates 00:00
4. MAJKA Rafal UAE Team Emirates 00:02
5. LATOUR Pierre TotalEnergies 00:05
6. JOHANNESSEN Anders Uno-X Mobility 00:05
53. SVRČEK Martin Soudal Quick-Step 02:01
Zobraziť kompletné poradie
Konečné poradie pretekov
1. YATES Simon Team Jayco - AlUla 18:37:05
2. LECERF William Junior Soudal Quick-Step 00:03
3. FISHER-BLACK Finn UAE Team Emirates 00:03
4. SOBRERO Matteo Bora - hansgrohe 00:12
5. BRAMBILLA Gianluca Q36.5 Pro Team 00:18
6. FORMOLO Davide Movistar Team 00:22
66. SVRČEK Martin Soudal Quick-Step 10:07
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop