Na Starej dáme chcú dominovať Ineos a Jumbo - Visma, viacerí favoriti sú zranení

27.8.2020, 15:00 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
tdf2020 banner update
 
 
Vzhľadom na všetky okolnosti budeme na Tour de France sledovať napínavé predstavenie o celkový titul. Bez potrebného súťažného zaťaženia bude pre každého náročné udržať výkonnosť aj počas tretieho týždňa a na konci pretekov sa môžeme dočkať nečakaných prekvapení. Tím Jumbo - Visma vyzýva na priamy súboj celok Ineos a vo výbornej forme sa nachádza najmä Thibaut Pinot, ktorému sa otvára jedinečná šanca na žltý dres. Peter Sagan nemení svoje ciele a chce uchmatnúť ďalšie zelené tričko.
 
 
Ineos dostal silného konkurenta
 
Tím Jumbo - Visma pracoval celý rok na tom, aby na francúzskych cestách porazil britskú zostavu Ineos, ktorá doteraz zbierala tituly na TdF ako na bežiacom páse. Holandskí vyzývatelia sa dostali do perfektnej formy a vybudovali nesmierne silný podporný tím pre svojich lídrov, no v rozlete ich zastavili nepríjemnosti na Critérium du Dauphiné. Na Tour sa nepredstaví Steven Kruijswijk, čo oslabí ich aktuálnu vrchársku nadradenosť, a to najmä v treťom týždni, a ideálnu prípravu Primoža Rogliča  takisto narušil pád, po ktorom nemohol naplno trénovať dlhšiu dobu. Práve slovinský borec nemal na predchádzajúcich podujatiach konkurenciu. Ovládol Tour de l'Ain, výhru mal na dosah aj na Dauphiné a z toho dôvodu bol považovaný za hlavného kandidáta na víťazstvo aj na Starej dáme. Jeho zranenia všetko skomplikovali a všetci budú sledovať, ako to ovplyvní jeho skvelú kondíciu.
 
 
roglic 19 z profilu usmev rcsfa
Primož Roglič (© LaPresse/Marco Alpozzi)
 
 
Primož Roglič po minuloročnom triumfe na Vuelte získal potrebné skúsenosti víťaza Grand Tour a teraz je pripravený dobyť najslávnejšie preteky na svete. V kopcoch sa vypracoval na absolútnu svetovú špičku a všetci sa o tom mohli presvedčiť na Tour de l'Ain a Dauphiné, kde ovládol tri horské etapy. V kopcoch sa ho nikto nedokázal zbaviť a sám nastúpil konkurencii pred vrcholom. Okrem toho bude jeho veľkým benefitom záverečná ITT, kde na počiatočnom rovinatom profile môže každému súperovi nadeliť aj niekoľko desiatok sekúnd, čo bude smerodajný čas z hľadiska celých pretekov. Slovinský jazdec je aj dostatočne výbušný a silovo pripravený na prudké kopce, ktoré striehnu v niektorých etapách, a hlavný favorit dostane aj luxusnú tímovú podporu, ktorá za posledný mesiac získala veľký rešpekt. Len ťažko nájdeme nejakú jeho slabosť a Rogličove najvyššie ambície tak môže ohroziť najmä jeho zdravotný stav.
         
V Jumbo - Visma sa spoliehajú na kvalitnú vrchársku formu Gesinka, Kussa a Bennetta, ktorí budú v kopcoch oslabovať konkurenciu, a stúpajúcu výkonnosť Toma Dumoulina. Holandský cyklista pôsobil počas prípravných pretekov „len“ ako člen vrchárskeho vláčika pre Rogliča, no jeho forma jasne naberá na obrátkach, čo potvrdil na konci devastačnej piatej etapy na Dauphiné, kde ako jeden z mála jazdcov ešte dokázal zrýchliť. Na preteky nastúpi ako spoločný líder s Rogličom a keďže hlavná pozornosť bude smerovať práve na slovinského jazdca, Dumoulin nebude vystavený až takému veľkému tlaku, čo mu veľmi pomôže. Ak všetko pôjde podľa plánu, v časovke dostane ideálnu príležitosť nasadiť rozhodujúci úder súperom, ale ešte predtým musí vytiahnuť svoje najlepšie výkony aj v kopcoch, kde vynikajú jeho vytrvalosť a stabilita. Tom Dumoulin nemá za sebou najúspešnejšie obdobie, ale všetko nasvedčuje tomu, že sa znovu dostáva na svoju najvyššiu úroveň.
 
 
video v clanku ikonka ciernaRoglič - Bernal na Grand Colombier na Tour de l'Ain
 
 
V tíme Ineos došlo k poriadnej reorganizácii. Britský celok stavil všetko na Egana Bernala a kvôli tomu nechal doma aj predchádzajúcich víťazov TdF. Vedenie celku sa spolieha na kolumbijského obhajcu prvenstva, že práve on si dokáže v kopcoch poradiť s motivovanou zostavou Jumbo - Visma a aj s pretekármi ako Pinot s Quintanom. Egan Bernal vstúpil do obnovenej sezóny triumfom na La Route d'Occitanie, ale už na  Tour de l'Ain sa presvedčil o kvalite Jumbo - Visma. V obidvoch horských etapách nevyrástol na Rogliča, ktorý bol na kopcoch rovnako silný a pred cieľom mu dokázal nastúpiť. Potom nepodal najlepší výkon na Dauphiné na cieľovom kopci Col de Porte a následne sa preukázalo, že ho trápia bolesti chrbta a preteky nedokončil. Bernal podobne ako Roglič musel pred štartom Tour riešiť zdravotné komplikácie a to len vytvára ďalší námet na dramatickú zápletku.
                 
Kolumbijský cyklista vie, že do záverečnej časovky potrebuje nastúpiť s dostatočným náskokom pred Rogličom a Dumoulinom, a ten musí získavať v horách. Oproti minuloročnej edícii mu budú chýbať kopce vo vysokej nadmorskej výške a jeho vrchárske kvality by mali najviac vyniknúť na dlhých kopcoch Grand Colombier a Col de la Loze, z ktorých musí vyťažiť maximum. Uvidíme, ako mu pôjdu strmé kopce ako Puy Mary, kde by mal byť Roglič výbušnejší, preto jedným z jeho taktických variantov môžu byť aj útoky z veľkej diaľky, na ktoré bude pripravený spoločne so spolujazdcami. Amador je na takúto taktiku naučený z Movistaru a do spoločného útoku môže vyraziť najmä so Sivakovom, ktorý sa dostal do vynikajúcej formy. Zvedaví budeme na Carapaza, ktorý sa pripravoval na Giro a teraz musí sekundovať Bernalovi. Uvidíme, či sa dokáže dostať do želanej formy, aby potiahol obhajcu prvenstva pri náročnej misii znovu získať žltý dres.
 
 
- reklama -
tdf2020 banner 560x300 update
- reklama -
 

Zranení favoriti, Pinot pripravený trpieť
           
Formu správne načasoval Thibaut Pinot, hoci aj on sa sťažoval pred niekoľkými dňami na bolesti chrbta. Najväčšia domáca nádej bude chcieť nadviazať na predchádzajúcu edíciu, ale tentoraz svoju prácu dokončiť na parížskom pódiu. Bude mu vyhovovať, že sa črtá otvorený ročník bez zaužívanej kontroly diania od tímu Ineos a to mu môže otvoriť cestu k potrebným útokom v kopcoch. Ak sa mu podarí nadviazať na minuloročnú fazónu, opäť bude patriť k najlepším v kopcoch, a jeho výkony na Dauphiné ukázali, že Pinot znovu naberá špičkovú výkonnosť. Podobne ako Bernal, ale aj Quintana, bude musieť útočiť v horských etapách, aby eliminoval hrozbu ITT, a keď na tento spôsob boja o žltý dres nájde ďalších silných záujemcov, preteky dostanú atraktívnu podobu. V poslednej etape na Dauphiné sa zároveň presvedčil, že jeho tím sa nemôže rovnať ostatným zostávam a nedokáže dostať pod kontrolu celodenné útoky v kopcoch, preto aj keď bude mať Pinot skvelú fazónu, jeho misia sa skončí len v La Roche-sur-Foron, kde finišuje posledná horská etapa, ktorá môže vyhodiť preteky po povetria.
 
Na jar nemal konkurenciu Nairo Quintana, ktorý znovu predvádzal nechytateľné nástupy v kopcoch, a opäť oživil svoju vášeň pre získanie žltého dresu. V polovici júna ho však zrazilo auto na tréningu, poranil si koleno a počas augustových pretekov už nepredvádzal takú oslnivé výkony, hoci na Tour de l'Ain napriek svojim problémom ako-tak konkuroval Rogličovi s Bernalom. Do začatia Tour dostal nejaký čas na zotavenie a pretekom len pomôže, ak sa Quintana ukáže v rovnakej fazóne ako napríklad na kopci La Colmiane, kde vrcholilo Paríž - Nice. Kolumbijský vrchár potrebuje kopce a ak sa úplne zotaví, musí naplno udrieť na Grand Colombier a Col de la Loze. Na strmých stúpaniach nevyniká výbušnosťou, ale je známy svoju výdržou a vytrvalosťou v treťom týždni, kde sa dajú robiť rozdiely hneď v troch etapách. Quintana bude musieť na konci pretekov atakovať, lebo v ITT bude počítať straty, a z toho dôvodu nesmie nechať bez povšimnutia osemnástu etapu, ktorá síce nekončí na kopci, ale motivovaní vrchári tam môžu spôsobiť inferno.
 
 
quintana 20 nice triumf asofb
Nairo Quintana (© A.S.O. / Fabien Boukla)
 
 
Čoraz sebavedomejšie pôsobí na najťažších etapových pretekoch Emanuel Buchmann, ktorý má jasný cieľ - vybojovať stupne víťazov na Starej dáme. Nemecký pretekár si zakladá na konštantne vysokej vrchárskej forme, ktorá v priebehu troch týždňov neklesá. Nemusí predvádzať útočné výpady, ale jeho vytrvalosť je predurčená na úspechy v GC na Grand Tour. Jazdec tímu Bora - hansgrohe sa však zaradil medzi tých favoritov, ktorých zasiahol nešťastný pád na Dauphiné, čo mu skomplikovalo cestu za pódiom a bude to mať veľmi ťažké, aby sa predstavil na Tour v plnej sile. Mikel Landa sa dočkal a na TdF bude jediným lídrom v drese Bahrajn - Merida. Španielsky borec sa sústredí na kopce a môžeme očakávať, že v horách bude útočiť kdekoľvek. Obľubuje dlhé stúpania, prudké steny a užíva si aj útoky ďaleko pred cieľom, preto ak sa konečne predstaví v dobrom mentálnom rozpoložení a bude cítiť podporu od spolujazdcov, môže dosiahnuť veľký výsledok. Tradičnou výstrahou bude pre neho ITT a smoliarske okamihy, ktoré mu zvyknú podlomiť kolená na začiatku GT.
 
Prekvapiť môže Tadej Pogačar, tretí muž ostatnej Vuelty. Jeden z najväčších súčasných talentov už preukázal danosti na tri týždne, ale Tour je o triedu náročnejšia ako všetky ostatné podujatia. Mladý slovinský pretekár sa bude musieť vysporiadať s veľkým tlakom a preukázať odolnosť voči stresu. Po fyzickej stránke bude patriť k najsilnejším, sadne mu neviazaný vývoj pretekov a svoje dosiahne aj v záverečnej časovke. V celku UAE Emirates bude mať po boku Fabia Arua a Davide Formola. Kým druhý menovaný pôjde za etapovou výhrou, Aru potrebuje získať stratené sebavedomie jazdca na GC.
 
 
quintana 20 nice triumf asofb
Tadej Pogačar (©PHOTOGOMEZSPORT2019)
 
                
Jazdci, ktorí môžu zamiešať poradím
 
V tíme Trek - Segafredo sa spoliehajú na dvojicu Bauke Mollema a Richie Porte. V predchádzajúcich pretekoch obaja dosiahli dobré výsledky a predvádzali slušné výkony, ale na tých najlepších im to nestačilo. Holandský borec máva problémy s udržaním výkonnosti počas troch týždňov a Porte zase nie je schopný dostať sa na GT v plnej forme. Na Tour de l'Ain ukázal niekoľko pekných nástupov, no zároveň ho "zlomila" posledná etapa na Dauphiné. Porte tak ostáva záhadou, v akej forme sa bude prezentovať. Na Starej dáme sa predstaví prvýkrát jeden z najlepších vrchárov na svete Miguel López. Uvidíme, ako sa mu podarí prekonať stres úvodných etáp, keďže nebýva veľmi pozorný vo vypätých momentoch, ale akonáhle sa dostaneme do kopcov, jeho guráž by mala narastať. V poslednom čase však stratil v horách svoj niekdajší lesk, chýbajú jeho povestné útoky, a ak sa chce presadiť v silnej konkurencii, musí ukázať svoju najlepšiu podobu. Netreba pripomínať, že jeho umiestnenie v GC výrazne ovplyvní aj očakávaný slabší výkon v ITT.
 
Na zaujímavú trojicu kolumbijských jazdcov sa môžeme tešiť v celku EF Pro Cycling. Rigoberto Urán má dostatok skúseností, aby usmernil svojich mladých kolegov Sergia Higuitu a Daniela Martíneza. Posledný menovaný ovládol Critérium du Dauphiné po silnom výkone na konci pretekov a Higuita skončil tretí na P-N. Všetci traja majú kvality, aby po tímovom výkone aspoň jeden z nich vybojoval vysoké miesto v poradí. Movistar prešiel veľkými zmenami. Alejandro Valverde už nepatril v Burgose a na Daupiné k tým najsilnejším vrchárom a bolo by prekvapením, ak by na Tour atakoval najvyššie priečky v poradí. Oslnivú formu zatiaľ nepredvádzali ani Enric Mas s Marcom Solerom, preto ak títo borci stratia šancu na úspech v GC, budú patriť medzi najviac útočiacich jazdcov v horách s cieľom vybojovať etapový triumf. Veľké očakávania majú v tíme Cofidis, pretože Guillaume Martin sa dostal do výbornej formy a ak si ju udrží aj počas celej Tour, môže byť z toho veľký výsledok. Francúzsky jazdec nebude mať pri sebe potrebnú podporu do kopcov, ale pódium na Dauphiné ho dodalo sebadôveru, že súperiť môže aj s tými najlepšími vrchármi.
     
 
quintana 20 nice triumf asofb
Daniel Martínez (© Ashley Gruber, Jered Gruber || GRUBER IMAGES)
 
 
Romain Bardet momentálne nevyzerá, že by sa nachádzal v stave bojovať o najvyššie pozície v klasifikácii, no spoločne s Pierrom Latourom bude útočne naladený, aby sa pobil o etapu. Celok Mitchelton - Scott jasne deklaroval, že poskladal útočne naladený tím určený na získanie etapových triumfov a trojica Adam Yates, Cháves, Nieve rozprúdi v únikoch poriadny kolotoč. Na horské etapy sa budú zameriavať aj Zakarin, Pozzovivo, Kreuziger alebo po zranení sa vracajúci Daniel Martin. Na minuloročné predstavenie plánuje nadviazať Julian Alaphilippe. Domáci jazdec chce vyhrávať etapy a nájde na to dostatok príležitostí počas celých troch týždňov. Takisto sa môže pohybovať v popredí celkového poradia, ale aby tam vydržal až do Paríža, bude potrebovať mimoriadnu odolnosť a súhru priaznivých okolností. 
 
 
Formu šteloval práve na Tour
 
Peter Sagan nemôže mať iný cieľ, ako získanie ôsmeho zeleného dresu a ďalších etapových víťazstiev. Aby zvládol náročnú kombináciu Tour - Giro, v predchádzajúcich pretekoch sa ešte nepredstavil v plnej sile, ale nepochybujeme, že maximálnu výkonnosť vytiahne práve na francúzskych cestách. Jeho univerzálnosť a dravosť v hromadných dojazdoch ho predurčujú na získanie ďalšieho zeleného dresu, najmä keď mu nechýba motivácia znovu sa predstaviť na parížskej ceremónii. Nikto sa mu nevyrovná v zbieraní bodov počas celých pretekov, či už na rýchlostných prémiách alebo v koncovkách etáp. V tomto ročníku sa objaví len minimum klasických šprintérskych etáp, v ktorých budú mať navrch rýchlejší súperi, a on sa naopak môže presadiť v dojazdoch, ktoré okorenia technické úseky alebo menšie stúpania. Jeho najbližším pomocníkom bude Daniel Oss, ale môže sa spoľahnúť aj na klasikárskeho spoločníka Lukasa Pöstlbergera či univerzálneho Lennarda Kämnu. Tím Bora - hansgrohe chce uspieť aj v klasifikácii, ale ak sa Buchmann so Schachmannom nedokážu stopercentne zotaviť zo zranení, nemecký celok vyrazí za etapovými výhrami, čo pomôže aj trojnásobnému majstrovi sveta.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPeter Sagan vyhráva minuloročnú piatu etapu na TdF
 
 
V šprintérskej skupine budú najrýchlejší Sam Bennett, Caleb Ewan a Elia Viviani. Írsky pretekár predvádzal silné výkony vo Valónsku, Ewan neustále potvrdzuje, že keď sa dostane na pásku v ideálnej pozícii, jeho zrýchlenie sa len ťažko poráža, a Viviani bude veľmi motivovaný, aby svoju prvú výhru v Cofidise dosiahol práve na Tour. V hromadných dojazdoch budú nepríjemní aj KristoffBonifazio, Coquard a zvedaví budeme na Giacoma Nizzola, čerstvého európskeho šampióna. Jazdec tímu NTT ukazuje veľkú formu a okrem rýchlych nôh sa môže pochváliť aj odolnosťou v náročnejších dojazdoch, preto bude sledovaným mužom počas celých troch týždňov. Dobrú výkonnosť dosahujú aj Sonny Colbrelli a Matteo Trentin, ktorí budú pokukávať po nejakej klasikárskej etape a majú aj vytrvalosť, aby priebežne získavali body do bodovacej súťaže.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop