TDU vyvrcholilo na Mt. Lofty, kde okrový dres potvrdil Williams pred Narváezom a Del Torom

21.1.2024, 05:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
TDU vyvrcholilo na Mt. Lofty, kde okrový dres potvrdil Williams pred Narváezom a Del Torom
Dojazd najlepších (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)

6. 21.1. rovinata etapa ciel rovina Unley > Mount Lofty 128 km Williams
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456
profil etapy, 2350 nastúpaných metrov (© tourdosnunder.com)
Posledný deň bol na Tour Down Under podobne zaujímavý ako ten predposledný s Old Willunga Hillom. Dnes sa totiž finišovalo na kopci Mount Lofty. Mal iba 1600 metrov, ale výživných 6,5 % v priemere. Očakávali sa menšie rozdiely. Boj o celkový triumf ešte nebol zďaleka rozhodnutý.
Do úniku sa tentoraz tlačilo veľa ľudí, straty už boli nejaké. Viaceré tímy dúfali, že by teoreticky mohli zabojovať s únikom až o etapu. Napokon sa ale doň dostali aj pretekári so stratou okolo dvoch minút, či dokonca menej, takže Ineos či Israel ho držali nakrátko. Vpredu bolo sedem ľudí - De Bod (EF Education), Geschke (Cofidis), Ballarstedt (Alpecin), Mosca (Lidl), Bonnamour (Decathlon), Gelders (Soudal) a Morgado (UAE). Paradoxne to v rozhodujúcej chvíli tvorby úniku prvý raz nevyšlo nikomu z domácich.
Pred sebou mali len 128-kilometrovú etapu, takú juniorskú. Dojazd si raz vyskúšali, keďže kopec sa šiel aj 60 kilometrov pred cieľom. Predchádzala mu taká jemne stúpajúca pasáž dlhá osem kilometrov, čo mohlo mierne oslabiť jednotlivé tímy i pretekárov pred absolútnym vrcholom. Únik bol dobehnutý až na úpätí cieľového kopca a tam sa začalo masívne útočiť.
Opäť bol veľmi aktívny Chris Harper z Jayca, ktorý to chcel pripraviť pre Simona Yatesa, no bol to Isaac Del Toro (UAE), ktorý nasadil na veľký atak v záverečnom kilometri. Súperi sa však držali a napokon bol na páske prvý líder pretekov Stephen Williams z Israelu, ktorý tak dal jasne najavo, kto si zaslúžil okrový dres. Dnes ho totiž nosil bez etapového víťazstva na základe súčtu umiestnení. Druhý bol na páske Jhonatan Narváez z Ineosu a tretí Del Toro. Bez straty tam bol ešte Bart Lemmen (Visma) a potom sa už zapisovali. Opäť zlyhal Yates a vypadol odtiaľ aj Oscar Onley.
Konečné celkové poradie teda vyzerá tak, akoby sa šla len táto dnešná etapa. Poradie na prvých troch pozíciách je rovnaké, teda na konečné pódium sa vedľa Williamsa postavili Narváez a Del Toro. Na štvrtú pozíciu sa zosunul Onley a piatu zasa posunul 28-ročný Lemmen, ktorého trochu prekvapujúco pred sezónou angažovala Visma z Human Powered Health ako piateho muža septembrového Okolo Slovenska.
Bodovaciu súťaž vyhral šprintérsky kráľ Sam Welsford (Bora), vrchársku Luke Burns (Austrália) a medzi mladými bol topkou výkon Isaaca Del Tora (UAE).
Výsledky etapy
1. WILLIAMS Stephen Israel - Premier Tech 03:05:26
2. NARVAEZ Jhonnatan INEOS Grenadiers 00:00
3. DEL TORO Isaac UAE Team Emirates 00:00
4. LEMMEN Bart Team Visma | Lease a Bike 00:00
5. PITHIE Laurence Groupama - FDJ 00:03
6. ALAPHILIPPE Julian Soudal Quick-Step 00:10
7. HOWSON Damien Austrália 00:10
8. SCARONI Cristian Astana Qazaqstan 00:10
9. MOLLEMA Bauke Lidl - Trek 00:10
10. BOVEN Lars Alpecin - Deceuninck 00:10
Zobraziť kompletné poradie
Konečné poradie pretekov
1. WILLIAMS Stephen Israel - Premier Tech 19:13:34
2. NARVAEZ Jhonnatan INEOS Grenadiers 00:09
3. DEL TORO Isaac UAE Team Emirates 00:11
4. ONLEY Oscar dsm-firmenich PostNL 00:20
5. LEMMEN Bart Team Visma | Lease a Bike 00:23
6. ALAPHILIPPE Julian Soudal Quick-Step 00:33
7. YATES Simon Team Jayco - AlUla 00:33
8. PARET-PEINTRE Valentin Decathlon Ag2r La Mondiale 00:36
9. HOWSON Damien Austrália 00:42
10. HAIG Jack Bahrain Victorious 00:50
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop