Giro: Taco van der Hoorn vypálil rybník Bore aj UAE Emirates, Sagan tretí

10.5.2021, 14:00 | Preteky vo svete | Jakub Andacký
Giro: Taco van der Hoorn vypálil rybník Bore aj UAE Emirates, Sagan tretí
Peter Sagan (© Alessandro Bremec/LaPresse)

3. 10.5. zvlnena etapa ciel rovina Biella > Canale 190 km van der Hoorn
zprofil etapy
profil etapy, 2100 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
V pondelok čakal pretekárov zaujímavý profil neďaleko Turína. Prvá časť etapy bola rovinatého chrakteru. V tej druhej striehli štyri zaujímavé stúpania, ktoré mohli zamiešať kartami v boji o etapový vavrín. Parametre kopcov mohli sedieť aj Petrovi Saganovi, ktorý sa podľa mnohých odborníkov radil k najväčším favoritom. Dokonca aj vedúci muž, Filippo Ganna, povedal, že dnes určite zvíťazí. Bez šance však neboli ani ďalší šprintéri, ako Ewan, Merlier či Nizzolo. V prípade veľmi vysokého tempa sa mohlo šprintovať aj z okresanej skupiny, kde by vyčnievali Moscon, Ulissi a Almeida.
Cyklistov nečakalo priaznivé počasie. Na štarte husto pršalo a podobné podmienky čakali pretekárov počas celého dňa. Caleb Ewan si ich však pochvaľoval. Ak by stratil kontakt v kopci, na mokru v zjazde si veril. Peter Sagan pred štartom povedal: "Uvidíme, aké to dnes bude. Spravím všetko, čo bude v mojich silách. Počasie nie je veľmi pekné, ale všetci dnes jazdia v rovnakých podmienkach."
 
Do úniku sa krátko po štarte vydala osmička pretekárov.  Boli to Simon Pellaud, Andrii Ponomar (2x Androni), Vincenzo Albanese, Samuele Rivi (2x Eolo Kometa), Alexis Gougeard (AG2R), Lars van den Berg (FDJ), Taco van der Hoorn (Wanty - Gobert) a Samuele Zoccarato (Bardiani). Tempo v balíku sa ihneď upokojilo a čelná skupina si vypracovala šesťminútový náskok.
Diváci pri cestách zväčša chýbali, no mnohých neodradilo ani škaredé počasie. Do virtuálneho vedenia sa počas etapy dostal Lars van den Berg, ktorý pred štartom etapy strácal iba 52 sekúnd. 22-ročný Holanďan dostal vo francúzskom tíme príležitosť predviesť sa na Grand Tour hneď vo svojej prvej sezóne medzi elitou. O motiváciu mal preto postarané. V úniku sa ukázal aj Andrij Ponomar, ktorý je v osemnástich rokoch najmladším účastníkom tohtoročného Gira. Mladším pretekárom na štarte bol naposledy Fabio Battesini, a to v roku 1930. Tempo v balíku diktovali Alpecin-Fenix a Bora. Na jeho čele sa ukazovali Jimmy Janssens a Cesare Benedetti.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Aj vďaka ich práci sa pelotónu darilo postupne znižovať manko vedúcej skupiny. Pred rýchlostnou prémiou klesol ich odstup pod štyri minúty. Polepšilo sa aj počasie, nepršalo a aj vozovky sa zdali byť suché. Pri dojazde však stále hlásili dážď. O body na prémii sa pobil výlučne únik. Najviac bodov ukoristil Simon Pellaud pred Samuele Zoccaratom a ešte pred nájazdom do úvodného stúpania dňa sa odpútal Andrii Ponomar. Svojim atakom donútil pracovať tímovú dvojicu Eolo Kometa, no jeho aktivita nemala dlhé trvanie.
Ešte pred nájazdom do stúpania nastal v pelotóne pozičný súboj. Ovládla ho Bora, ktorá si držala výbornú pozíciu. Vláčik nemeckého tímu ťahal z čela Maciej Bodnar a jeho práca priniesla ovocie, pretože do problémov sa dostal Caleb Ewan. Austrálsky šprintér si na začiatku etapy veril, no hneď v prvom stúpaní sa trápil. Prvý kopec však prešiel v kontakte na konci hlavnej skupiny spoločne s Dylanom Groenewegenom.
 
O body na vrchárskej prémii zviedli súboj Albanese, Pellaud a van den Berg. Simone Pellaud nastúpil už kilometer pred vrcholom a chcel prekvapiť pretekára Eolo Kometa. Vincenzo Albanese si ho však dobre pokryl a v závere mu nedal šancu. Pripísal si plný počet bodov a zvýšil svoj náskok na čele vrchárskej súťaže.
Nasledoval zjazd po veľmi úzkej ceste a na zemi sa ocitol Manuel Belletti. Šprintér Eolo Kometa sa veľmi dlho dvíhal z vozovky a tento pád, zdalo sa, pochoval jeho dnešné ambície. Za ním ostalo viacero pretekárov, ktorí mali čo robiť, aby sa ešte pred druhým stúpaním dostali späť do balíka. Napokon sa im to podarilo. Z čela úniku na chvíľu vypadol Ponomar, ktorý v zjazde riskoval a takmer na to aj doplatil.
 
Aj v druhom stúpaní vzorne zapracovala Bora pre Petra Sagana. Ako prvý si vystúpil Dylan Groenewegen a krátko za ním začal strácať Tim Merlier. Tempo v balíku diktoval Giovanni Aleotti, ktorý nahradil Macieja Bodnara. Dva kilometre pred vrcholom odpadol aj Caleb Ewan. Na záver hlavného poľa si vycúval aj Giacommo Nizzolo. Bora odvádzala výbornú robotu a Peter Sagan, jazdil vo veľkej pohode v čelných pozíciách hlavnej skupiny. Odstup utečencov klesol pod dve minúty. Aj druhú vrchársku prémiu si podmanil Albanese. Vystúpili si Ponomar a Rivi a onedlho aj Gougeard.
Bora pokračovala v tempe aj na treťom stúpaní. Odniesli si to Affini a Nizzolo. Výborne sa, naopak, držal Fernando Gaviria, ktorý si vyhliadol zadné koleso práve Petra Sagana. Na konci balíka jazdil Elia Viviani. Z úniku si pred prémiou nastúpil Zoccarato a chytil sa ho Pellaud. Jazdec Androni bral na vrchole tri body, pre Albaneseho zostal iba jeden.
 
Na vrchole posledného stúpania nebola umiestnená vrchárska prémia, ale bonusové sekundy do celkového poradia. Z úniku si nastúpil Simon Pellaud, na ktorého reagoval Taco van den Hoorn. Pelotón sa každým šliapnutím približoval. Na jeho čele stále pracovala Bora. Peter Sagan mal okolo seba ešte troch ľudí, vrátane Daniela Ossa. Prácu im však sťažil nástup dvojice Gallopin - Ciccone, no Matteo Fabbro ich ďaleko nepustil. Nemecký tím odvádzal skvelý výkon, avšak vrásky na čele im narobil únik, ktorý si stále držal solídny náskok. Tri bonusové sekundy ukoristil Pellaud.
Deväť kilometrov pred cieľom si nastúpil Taco van der Hoorn a vzdialil sa kolegovi z úniku. Holanďan stále cítil šancu, pretože v balíku pracovala len Bora a tej sa nedarilo znižovať svoju stratu na čelo. K Bore sa napokon predsa len pridal Cofidis aj UAE Emirates. Viviani aj Gaviria mali k dispozícii množstvo tímových kolegov, no s diktovaním tempa dlho otáľali. Pridali sa napokon príliš neskoro a prišli o šancu pobiť sa o triumf. Domestici UAE Emirates robili v závere čo mohli, no Taca van der Hoorna už nedostihli a ten sa po celodennom úniku radoval z víťazstva. Na druhom mieste preťal pásku Davide Cimolai. Peter Sagan skončil tretí.
 
Taco van der Hoorn vypálil rybník všetkým šprintérskym tímom a po celodennom úniku sa raduje z víťazstva. Pre Intermarché - Wanty - Gobert vybojoval premiérové víťazstvo v sezóne a keďže je z Gira, musí chutiť o to viac. Pre van der Hoorna je to zároveň najväčší úspech kariéry. V minulosti sa mu podarilo trikrát uspieť na menších belgických pretekoch, no tento triumf má úplne iné parametre. Výborný šprint na záver predviedol Davide Cimolai z Izraelu. Mal k sebe aj niekoľko pomocníkov, ktorí mu dobre rozbehli šprint. Škoda, že mu nepomohli skôr. Dnes mohol kľudne vyhrať. Všetky tímy sa však spoľahli na Boru a táto taktika im nevyšla.
video v clanku ikonka ciernaVideo posledného kilometra
Peter Sagan preťal cieľovú pásku na tretej priečke. V kopcoch ukázal dobrú výkonnosť a tešiť ho musí aj tímová podpora. Bora dnes spravila všetko, čo mohla. Elia Viviani sa na konci sťažoval na Davide Cimolaia. V rozhovore po pretekoch kritizoval jeho pozičnú jazdu. Talianskeho šprintéra však o mnoho viac môže mrzieť fakt, že nevyužil prítomnosť svojich domestikov v čase, keď to bolo treba. V takom prípade dnes nemusel šprintovať o druhé miesto. Záver nevyšiel ani Fernandovi Gaviriovi, ktorý skončil siedmy. Caleba Ewana, Giacomma Nizzola a Tima Merliera napokon dnešná strata až tak mrzieť nebude.
V ružovom drese zostáva aj po dnešku Filippo Ganna. Na druhé miesto sa však posunul Tobias Foss, pretože Edoardo Affini neprišiel do cieľa v hlavnej skupine. V bodovacej súťaži stále vedie s 50 bodmi Tim Merlier. Peter Sagan si však polepšil a posunul sa na štvrtú priečku s 29 bodmi. Vrchársky dres si dnes spoľahlivým výkonom a vyhranými súbojmi na prémiách postrážil Vincenzo Albanese.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Taca van der Hoorna (víťaz)
"Nedokážem tomu uveriť. Chcel som dnes ísť do úniku a vyskúšať šťastie, no etapový triumf som neočakával. Pod posledným stúpaním sme nemali ani dve minúty náskoku. Išli sme úplne naplno, mal som čo robiť, aby som uvisel tempu Simona Pellauda. V závere som videl, že už je unavený, a tak som mu nastúpil. Povzbudzovali ma do vysielačky a vedel som, že mám nejaký náskok. Dal som do toho všetko a vyšlo to. Je to skvelý pocit."

 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (3. miesto)
"Myslím si, že sme na dnes mali pripravenú perfektnú stratégiu a tím pracoval veľmi dobre na jej realizácii. Ešte raz by som chcel poďakovať všetkým svojím spolujazdcom za obrovské úsilie, ktoré vynaložili, aby sme mohli využiť našu šancu na etapové víťazstvo. Urobili sme opäť maximum, čo bolo v našich silách. Sme tím, ktorý sa vždy snaží zvíťaziť, nie uspokojiť sa s druhým alebo tretím miestom."
Výsledky etapy
1. VAN DER HOORN Taco Intermarché-Wanty-Gobert 04:21:29 100
2. CIMOLAI Davide Israel Start-Up Nation 00:04 40
3. SAGAN Peter Bora - hansgrohe 00:04 20
4. VIVIANI Elia Cofidis, Solutions Crédits 00:04 12
5. BEVIN Patrick Israel Start-Up Nation 00:04 4
6. VERMEERSCH Gianni Alpecin - Fenix 00:04
7. GAVIRIA Fernando UAE Team Emirates 00:04
8. BETTIOL Alberto EF Education - Nippo 00:04
9. OLDANI Stefano Lotto Soudal 00:04
10. MOSCA Jacopo Trek - Segafredo 00:04
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. GANNA Filippo Ineos Grenadiers 08:51:26 20
2. FOSS Tobias Jumbo - Visma 00:16
3. EVENEPOEL Remco Deceuninck - Quick-Step 00:20
4. ALMEIDA Joao Deceuninck - Quick-Step 00:20
5. CAVAGNA Remi Deceuninck - Quick-Step 00:21
6. MOSCON Gianni Ineos Grenadiers 00:26
7. VLASOV Aleksandr Astana - Premier Tech 00:27
8. BETTIOL Alberto EF Education - Nippo 00:29
9. CASTROVIEJO Jonathan Ineos Grenadiers 00:30
10. ULISSI Diego UAE Team Emirates 00:32
24. SAGAN Peter Bora - hansgrohe 00:40
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. MERLIER Tim Alpecin - Fenix 50
2. VIVIANI Elia Cofidis, Solutions Crédits 38
3. NIZZOLO Giacomo Qhubeka ASSOS 35
4. SAGAN Peter Bora - hansgrohe 29
5. VAN DER HOORN Taco Intermarché-Wanty-Gobert 28
6. CIMOLAI Davide Israel Start-Up Nation 25
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. ALBANESE Vincenzo EOLO-KOMETA 16
2. PELLAUD Simon Androni Giocattoli Sidermec 6
3. VAN DEN BERG Lars Groupama - FDJ 6
4. ZOCCARATO Samuele Bardiani CSF Faizané 2
5. TAGLIANI Filippo Androni Giocattoli Sidermec 2
6. GOUGEARD Alexis Ag2r Citroën Team 1
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. GANNA Filippo Ineos Grenadiers 08:51:26
2. FOSS Tobias Jumbo - Visma 00:16
3. EVENEPOEL Remco Deceuninck - Quick-Step 00:20
4. ALMEIDA Joao Deceuninck - Quick-Step 00:20
5. VLASOV Aleksandr Astana - Premier Tech 00:27
6. HONORE Mikkel Deceuninck - Quick-Step 00:36
 
Všetky prémie na trase etapy:
sprint-20 76 km - Canelli (12-8-5-4-3-2-1)
3 20 68 km - Piancenelli: dĺžka 7,6 km; sklon 4,8 % (9-4-2-1)
4 20 modre 46 km - Castino: dĺžka 4,9 km; sklon 5,2 % (3-2-1)
4 20 modre 36 km - Manera: dĺžka 5,4 km; sklon 5,4 % (3-2-1)
sprint-20 15 km - Guarene (len 3-2-1 bonusové sekundy)
ciel Cieľ - Canale (25-18-12-8-6-5-4-3-2-1)
Krátky úvod k etape:
Organizátori Gira sa zvyknú nemaznať a už na druhý-tretí deň nasadiť ťažké kopce. Tentoraz to tak nebude, ale tretia etapa vyzerá veľmi zaujímavo ako ste mohli vidieť z profilu a čítať text nižšie. Kľúčovým slovom bude "tempo". To rozhodne o tom, aký priebeh bude mať záver etapy. Je to deň, v ktorom si budú veriť mnohí - jednotlivci i celé tímy. Mali by sme sledovať ataky v kopcoch, vysoké tempo niektorých celkov, možno aj boj o bonifikácie na krátkom kopci a do toho všetkého sa budú pliesť aj ľudia na celkové poradie. Je mimoriadne ťažké určiť favoritov. Určite medzi nimi bude Peter Sagan, Bora bude mať eminentný záujem to dirigovať na neho. Ktorí šprintéri to zvládnu nevedno, aké silné budú ich tímy pri kontrole atakov, nevedno. Medzi favoritov by mohol patriť Mohorič, možno Moscon, LL Sánchez, Bettiol, Storer, Ulissi. Prekvapiť môže hocikto. Určite to ale môže byť deň, keď si Peter Sagan pripíše zaujímavé body oproti šprintérom. Hoci za triumf len 25. Stále je však najpravdepodobnejším scenárom špurt - možno bez dvoch-troch silných mien.
Krátky opis trasy etapy:
Tretia etapa sa skladá z dvoch častí. Až do prvej rýchlostnej prémie pôjde pelotón po rovinatom profile, potom sú pripravené tri horské prémie a klasikársky finiš v meste Canale. Najťažšou prekážkou bude kopec Piancanelli a šprintérov v balíku vyčerpá aj kombinácia stúpaní Castino a Manera, ktoré dosahujú priemerný sklon na úrovni piatich percent. Po nich nasleduje rýchla, klesajúca pasáž, ktorá dovedie pretekárov na druhú rýchlostnú prémiu nachádzajúcu sa na kopci. Stúpanie Guarene  ponúkne pred vrcholom 150 metrov s dvojciferným prevýšením a keďže sa nachádza 15 kilometrov pred cieľom, môžeme tu uvidieť útočné pokusy alebo snahu zbaviť sa najrýchlejších cyklistov. Hektické momenty budú pokračovať až do cieľa a päť kilometrov pred páskou sa objaví na trase výbušný kopec Occhetti s maximálnym sklonom 12 percent. Na posledných dvoch stúpaniach sa môžu odohrať rozhodujúce útoky klasikárov a finále bude vhodné aj pre odolných šprintérov, no v dynamickej koncovke musia ich spolujazdci predviesť koncentrovanú jazdu, aby eliminovali všetky očakávané útoky.
profil posledného kopca (© giroditalia.it)

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop