Giro: V ťažkom šprintérskom dojazde vyhral Caleb Ewan, Sagana zastavil stret s bariérou

14.5.2021, 13:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Giro: V ťažkom šprintérskom dojazde vyhral Caleb Ewan, Sagana zastavil stret s bariérou
(© LaPresse/Marco Alpozzi)

7. 14.5. rovinata etapa ciel rovina Notaresco > Termoli 181 km Ewan
zprofil etapy
profil etapy, 1500 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
V meste Termoli sa predstavili tretíkrát v akcii najrýchlejší jazdci v pelotóne. Finále obsahovalo technické úseky a od šprintérov vyžadovalo bezchybnú pozičnú jazdu. Peter Sagan mohol využiť pripravený finiš, aby za pomoci kolegov dostal pod tlak ostatných šprintérov.

Rozhodcovia vylúčili z podujatia športového riaditeľa tímu BikeExchange Geneho Batesa, ktorý vo včerajšej etape zrazil Pietra Serryho. Tímové vozidlo austrálskej zostavy dnes jazdilo na poslednom mieste v konvoji a hlavný predstaviteľ tímu Matt White dostal pokutu 2000 švajčiarskych frankov. Z pretekov odstúpil Domenico Pozzovivo (Qhubeka Assos), ktorý včera spadol a trápia ho problémy s ľavou rukou.
     
Na etapové víťazstvo čakali Viviani, Nizzolo, Gaviria, Groenewegen, takže v pelotóne bolo dostatok motivovaných zoskupení, ktoré sa plánovali postarať o utečencov. Do brejku nabehli len traja borci z pro-kontinentálnych tímov Umberto Marengo (Bardiani), Simon Pellaud (Androni Giocattoli) a Mark Christian (EOLO-Kometa).
Umberto Marengo a Simon Pellaud pristupujú aktívne k únikom počas tohtoročnej edície a pred pelotónom sa pohybovali aj v piatej etape. Britský cyklista Mark Christian nemá na svojom konte žiadne profesionálne víťazstvo a na Grand Tour už štartoval, v roku 2017 na Vuelte.
Na čele pelotónu pracoval aj tím Groupama - FDJ, ktorý včera získal maglia rosa. Attila Valter je prvým maďarským cyklistom v histórii Gira, ktorý sa obliekol do ružového dresu. Francúzska zostava bola odhodlaná udržať vedúcu priečku v klasifikácii čo najdlhšie. Dnes s tým nemala mať žiadne problémy. V balíku sa ukazovali takisto UAE Emirates, Lotto - Soudal a Qhubeka Assos. Fernando Gavria potreboval konečne dosiahnuť dobrý výsledok, Caleb Ewan chcel získať druhé víťazstvo a Giacomo Nizzolo plánoval využiť svoju formu na premiérový triumf na Gire.
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Na jedinej horskej prémii sa presadil Simon Pellaud, na ktorého zrýchlenie nedokázal zareagovať Mark Christian. Náskok vedúcej skupiny presahoval tri minúty a to len dokazovalo, že šprintérske celky pevne ovládali priebeh etapy. Po horskej prémii sa dostal pelotón na zvlnenú pasáž a udržiaval pomerne svižné tempo. Snažil sa najmä Qhubeka Assos, pretože Giacomo Nizzolo potreboval náročnejší priebeh etapy, aby sa klasickí šprintéri čo najviac unavili. Strata hlavnej skupiny klesla pod tri minúty.
Na prvej rýchlostnej prémii bol najrýchlejší Umberto Marengo a keďže body do bodovacej súťaže sa nachádzali v kopci, v balíku to využil tím Bora - hansgrohe. Na pomerne náročnom stúpaní vyrazil dopredu Oss a spolu s ním aj Peter Sagan, kým ostatní šprintéri zostali v balíku. Slovenský jazdec tak získal päť bodov a jeho konkurenti v bodovacej súťaži si nepripísali žiadny bod. Sagan mal aktuálne 55 bodov a na lídra Nizzola strácal 17 bodov. Po prémii mala vedúca trojica náskok len jednu minútu, ale hlavný balík spomalil a rozdiel medzi skupinami preskočil dve minúty.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Po zvlnenom úseku sa dostali cyklisti na pobrežie a až do cieľa ich nečakali na trati žiadne prekážky. V hlavnej skupine začal pracovať Alpecin - Fenix, ktorý mal šancu získať druhé etapové víťazstvo s Timom Merlierom. Aj na druhej rýchlostnej prémii uspel Umberto Marengo. Opäť bol rýchlejší ako Simon Pellaud. Potom pretekári už iba čakali na príchod do cieľového mesta a hlavný balík si dával pozor, aby vedúcu trojicu nechytil príliš skoro.
V balíku pracovali Alpecin - Fenix, Lotto - Soudal, UAE Emirates, Qhubeka Assos a dopredu sa natlačila aj formácia Cofidisu. Tím Bora - hansgrohe s Petrom Saganom šetril energiu len na samotné finále. Brejk bol chytený sedemnásť kilometrov pred cieľom a šprintérske tímy začali budovať svoje pozície na čele pelotónu. Najdôležitejší úsek prišiel dva kilometre pred cieľom na začiatku krátkeho, prudkého stúpania. 
Všetci šprintéri sa udržali v popredí, pred páskou stavil na prekvapujúci nástup Fernando Gaviria, ale kolumbijský cyklista nezaskočil súperov. Vyhral Caleb Ewan pred Davide Cimolaiom a Timom Merlierom. Peter Sagan riešil tesne pred páskou technické problémy a do priameho súboja o etapový triumf sa nezapojil.
video v clanku ikonka ciernaSumár etapy
V typickej rovinatej etape si splnili svoju povinnosť šprintérske celky a trojčlennú vedúcu skupinu chytili v potrebnej vzdialenosti pred cieľom. Technická a hektická koncovka preverila zohratosť všetkých tímov. Vo finále sa odohral najtvrdší súboj pred záverečným krátkym stúpaním, ale nikto zo šprintérov tu nestratil pozíciu a potom ich preveril finiš v miernom stúpaní.
Druhý etapový triumf získal Caleb Ewan, ktorý mal okolo seba výbornú tímovú podporu a austrálsky cyklista sa mohol sústrediť len na záverečný šprint. Keď vyrazil dopredu Fernando Gaviria, ihneď vyštartoval za ním. Na rozdiel od kolumbijského súpera si lepšie rozložil sily a vysokú rýchlosť udržal až na cieľovú pásku. Po vynikajúcom výkone získal piatu výhru na Gire v kariére a stal sa aj novým lídrom bodovacej súťaže.
Druhýkrát skončil na druhom mieste Davide Cimolai, ktorý bol vo finále silný, ale nemal také zrýchlenie ako Ewan, a medzi najlepšími sa znovu objavil Tim Merlier. Aj belgický jazdec musel uznať, že Ewan bol mimoriadne rýchly. Fernando Gaviria po  svojej prekvapujúcej koncovke skončil šiesty, Elia Viviani sa nedostal do Top 10 takisto ako Giacomo Nizzolo.
Peter Sagan sa snažil dostať do pozície pred cieľovou páskou a zachytiť správnu líniu. Po Gaviriovom útoku sa v jednom momente ocitol až príliš blízko bariéry, do ktorej mierne zavadil, a potom už nemal rýchlosť, aby sa posunul ešte viac dopredu. Viditeľne spomalil a vyzeralo to aj na mechanické problémy. Za štrnáste miesto v cieli získal iba dva body. V bodovacej súťaži klesol na šiestu priečku so ziskom 57 bodov a na Caleba Ewana stráca 49 bodov.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Caleba Ewana (víťaz)
"Na posledných desiatich kilometroch som mal okolo seba všetkých kolegov, lebo sme potrebovali byť vpredu, aby sme v zákrutách nemuseli brzdiť. Najdôležitejším bodom bol začiatok posledného stúpania, pretože na prednej pozícii v balíku ste mohli ušetriť energiu. Bol to veľmi ťažký šprint. Nohy ma pálili, lebo som šprintoval asi 450 metrov. Bol to síce mierny kopec, ale veľmi tvrdý."
  
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Davide Cimolaia (2. miesto)
"Som spokojný s druhým miestom, je to pre mňa ako víťazstvo. Odviedol som maximum. Po poslednom stúpaní som sa držal Caleba Ewana a musel som podať maximálny výkon, aby som zostal za jeho zadným kolesom. Je veľmi ťažké poraziť Ewana, keď ma taký dobrý deň ako dnes, ale budeme sa o to ďalej pokúšať."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (14. miesto)
"Na konci som mal silné nohy, cítil som sa dobre a kolegovia odviedli výbornú prácu. Perfektne pracovali, aby ma udržali v bezpečí počas komplikovaných posledných kilometrov. Vo finále som mal dobrú pozíciu, ale jazdec predo mnou ma zavrel do bariér a nemohol som nič urobiť."
Výsledky etapy
1. EWAN Caleb Lotto Soudal 04:42:12 100
2. CIMOLAI Davide Israel Start-Up Nation 00:00 40
3. MERLIER Tim Alpecin - Fenix 00:00 20
4. MOSCHETTI Matteo Trek - Segafredo 00:00 12
5. PASQUALON Andrea Intermarché-Wanty-Gobert 00:00 4
6. GAVIRIA Fernando UAE Team Emirates 00:00
7. GROENEWEGEN Dylan Jumbo - Visma 00:00
8. KANTER Max Team DSM 00:00
9. FIORELLI Filippo Bardiani CSF Faizané 00:00
10. MOLANO Sebastian UAE Team Emirates 00:00
14. SAGAN Peter Bora - hansgrohe 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VALTER Attila Groupama - FDJ 26:59:18
2. EVENEPOEL Remco Deceuninck - Quick-Step 00:11
3. BERNAL Egan Ineos Grenadiers 00:16
4. VLASOV Aleksandr Astana - Premier Tech 00:24
5. VERVAEKE Louis Alpecin - Fenix 00:25
6. CARTHY Hugh EF Education - Nippo 00:38
7. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 00:39
8. CICCONE Giulio Trek - Segafredo 00:41
9. MARTIN Daniel Israel Start-Up Nation 00:47
10. YATES Simon Team BikeExchange 00:49
102. SAGAN Peter Bora - hansgrohe 46:26
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. EWAN Caleb Lotto Soudal 106
2. MERLIER Tim Alpecin - Fenix 83
3. NIZZOLO Giacomo Qhubeka ASSOS 76
4. VIVIANI Elia Cofidis, Solutions Crédits 69
5. CIMOLAI Davide Israel Start-Up Nation 66
6. SAGAN Peter Bora - hansgrohe 57
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. MÄDER Gino Bahrain Victorious 26
2. BOUCHARD Geoffrey Ag2r Citroën Team 18
3. ALBANESE Vincenzo EOLO-KOMETA 16
4. TAARAMÄE Rein Intermarché-Wanty-Gobert 13
5. MOHORIC Matej Bahrain Victorious 10
6. DE MARCHI Alessandro Israel Start-Up Nation 10
 
 
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. VALTER Attila Groupama - FDJ 26:59:18
2. EVENEPOEL Remco Deceuninck - Quick-Step 00:11
3. BERNAL Egan Ineos Grenadiers 00:16
4. VLASOV Aleksandr Astana - Premier Tech 00:24
5. MARTINEZ Daniel Ineos Grenadiers 01:06
6. FOSS Tobias Jumbo - Visma 01:53

Všetky prémie na trase etapy:
4 20 modre 46 km - Chieti: dĺžka 4,7 km; sklon 5,9 % (3-2-1)
sprint-20 88 km - Crecchio (12-8-6-5-4-3-2-1)
sprint-20 56 km - Fossecsia Marina (len 3-2-1 bonusové sekundy)
ciel Cieľ - Termoli (50-35-25-18-14-11-10-8-7-6-5-4-3-2-1)
Krátky úvod k etape:
Rovinatá etapa vyžaduje od šprintérov vo finále precíznu jazdu, aby mohli na cieľovej páske bojovať o víťazstvo. Mnohí šprintéri ešte nevyhrali na podujatí, preto sa vytvorí v pelotóne dobrá spolupráca, aby sa únik nepostaral o žiadne prekvapenie. Šprintérske celky sa musia na konci maximálne sústrediť na posledných 2000 metrov a previesť svojich lídrov cez krátky výbušný kopec a ostré zákruty na potrebnej pozícii. Posledný kilometer sa navyše odohrá v miernom stúpaní, čo ešte viac okorení koncovku v meste Termoli. Silový šprint s technickými úsekmi vyhovuje Timovi Merlierovi, ktorý sa dokáže presadiť aj na klasikách, no v takomto hektickom dojazde ho môžu limitovať jeho menšie skúsenosti. Vo výbornej forme jazdí aj Giacomo Nizzolo a aj jemu vyhovuje náročnosť koncovky, ale aby sa presadil, musí vo finále predviesť bezchybný pozičný výkon. Caleb Ewan má okolo seba skúsenú zostavu a keď ho Lotto - Soudal dovedie na cieľovú pásku na potrebnej pozícii, na jeho záverečné zrýchlenie sa bude ťažko hľadať odpoveď. Uvidíme, ako zvládnu pripravený finiš Viviani s Gaviriom, ktorí zvyknú stratiť pozíciu v hektických dojazdoc, a podobne ako v tretej etape sa môže ukázať taliansky šprintér Davide Cimolai. Peter Sagan obľubuje náročnejšie koncovky a za pomoci tímových kolegov môže na konci znepríjemniť klasickým šprintérom záverečné stovky metrov. Bora - hansgrohe môže na výbušnom stúpaní a posledných zákrutách natiahnuť pelotón a Petrovi Saganovi vytvoriť pozíciu na úkor jeho konkurentov. Slovenskému pretekárovi vyhovuje aj to, že cieľ sa nachádza v miernom stúpaní.
Krátky opis trasy etapy:
Pelotón sa bude nachádzať celý deň na pobreží Jadranského mora, absolvuje zaujímavý zvlnený terén v okolí mesta Chieti a v cieľovom meste Termoli je pripravená dravá koncovka. Po pokojnom úvode sa dostanú pretekári na horskú prémiu štvrtej kategórie, po ktorej bude nasledovať séria štyroch kratších stúpaní. Druhá polovica etapy sa odohrá na výrazne jednoduchšom profile, ale na konci čakajú na cyklistov hektické momenty. Približne 1500 metrov pred páskou sa vynorí 200-metrový úsek so sklonmi dvanásť percent, ktorý natiahne pelotón, a až do cieľa sa pôjde v miernom stúpaní. Finálne úseky sú technické, osemsto metrov pred cieľom sa cesta zúži a potom sú na trati ešte dve zákruty. Agresívny dojazd bude vyžadovať precíznu pozičnú jazdu a ponúkne súboj klasikárov so šprintérmi.

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop