Paríž - Nice: V prvej etape Kooij na páske porazil Pedersena, Bernal, Evenepoel a Jorgenson získali bonifikácie

3.3.2024, 15:35 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Paríž - Nice: V prvej etape Kooij na páske porazil Pedersena, Bernal, Evenepoel a Jorgenson získali bonifikácie
Olav Kooij (© A.S.O/Billy Ceusters)

1. 3.3. zvlnena etapa ciel rovina Les Mureaux 158 km Kooij
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
profil etapy, 1750 nastúpaných metrov (© paris-nice.fr)
Začiatok marca už tradične patrí etapovým podnikom Paríž - Nice Tirreno - Adriatico. Kandidátmi na celkové víťazstvo v krajine galského kohúta boli tretí muž Gira Joao Almeida (UAE Team Emirates), víťaz pretekov spred piatich rokoch Egan Bernal (Ineos Grenadiers), víťaz Okolo Algarve Remco Evenepoel (Soudal - Quick Step) alebo obhajca triumfu Primož Roglič (Bora - hansgrohe). 
Už v úvodnej etape nečakalo na pelotón nič jednoduché. Jazdci museli absolvovať štyri horské prémie, pričom posledná z nich Côte d'Herbeville (2,6 km; 5 %) vrcholila iba dvanásť kilometrov pred cieľom. O žltý dres mali bojovať odolní šprintéri a klasikári, napríklad Arnaud Démare (Arkéa - B&B Hotels), Michael Matthews (Jayco AlUla), Mads Pedersen (Lidl-Trek) alebo Arnaud De Lie (Lotto Dstny). 
Únik vytvorili Stefan BisseggerJonas Rutsch (2x EF Education-EasyPost) a Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies). Prvú horskú prémiu Côte de Bazemont (1,8 km; 6,5 %) vyhral Francúz, na druhej vrchárskej prémii Côte d'Herbeville (2,6 km; 5 %) bol úspešný Nemec. Obidva stúpania museli pretekári absolvovať ešte raz. 54 kilometrov pred cieľom malo vedúce trio 55 sekúnd k dobru. 
Pelotón viedli jazdci Treku. Mads Pedersen si mohol pripísať už siedme tohtoročné víťazstvo. Balík naďalej znižoval náskok vedúcej trojice. 43 kilometrov pred páskou mala k dispozícii polminútu. Vpredu sa začalo nastupovať, aktívny bol najmä Stefan Bissegger. Švajčiarsky časovkár evidentne pracoval pre Jonasa Rutscha, ktorý mieril pre bodkovaný dres. Pretekári začali druhýkrát stúpať na Côte de Bazemont.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Z úniku si vystúpil Stefan Bissegger a po chvíli bola dostihnutá aj zvyšná dvojica. Jonas Rutsch Mathieu Burgaudeau však ostali na čele pelotónu a šprintovali o ďalšie body do horskej súťaže. Nemec bol úspešnejší a získal ďalšie tri body. Z pelotónu vypadol jeden zo širšieho okruhu kandidátov na triumf Arvid De Kleijn (Tudor Pro Cycling Team). Na čele pelotónu nechýbali ani jazdci Decathlonu, Groupamy, Jayca, Soudalu, UAE Emirates a Lotta.
Dôležitým bodom pre jazdcov na celkové poradie bola rýchlostná prémia, po ktorej zostávalo do cieľa osemnásť kilometrov. Nachádzala sa na vrchole krátkeho stúpania. Ako prvý sa zdvihol zo sedla Matteo Jorgenson (Visma | Lease a Bike) a Američan si prišiel po šesť bonifikačných sekúnd. Za ním prešli prémiou Remco Evenepoel (Soudal - Quick Step) a Egan Bernal (Ineos Grenadiers). 
Evenepoel pokračoval ďalej a spoločne s ním sa utrhli BernalJorgenson a dvaja jazdci Lotta. Lenže pelotón mal minimálnu stratu a pätnásť kilometrov pred páskou bola skupina dostihnutá. Tempu už nestačili ďalší klasickí šprintéri, napríklad Fabio Jakobsen (DSM-firmenich PostNL). Nasledovalo stúpanie na Côte d'Herbeville, čo bola ďalšia príležitosť na útoky. Na čele pracovali jazdci Soudalu. 
V balíku zostalo približne päťdesiat ľudí. Nenachádzali sa tam ani Dylan Groenewegen (Jayco AlUla) a Arnaud De Lie (Lotto Dstny). Pred vrcholom atakoval Remco Evenepoel (Soudal - Quick Step), roztrhal pelotón a vyhral prémiu. Po chvíli ho doplnili Primož Roglič (Bora - hansgrohe), Egan Bernal (Ineos Grenadiers) a ďalší vrchári, ale preriedený balík po chvíli dostihol skupinu.  
Ataky však naďalej pokračovali a malý náskok si vytvoril Anthony Turgis (TotalEnergies). Na vzniknutú sezónu reagovali jazdci Cofidisu, ktorí doposiaľ čakajú na víťazstvo v sezóne a Bryan Coquard bol naďalej súčasťou pelotónu. V balíku sa udržal aj Kaden Groves (Alpecin - Deceuninck). 4300 metrov pred páskou mal Turgis desaťsekundový náskok. V balíku ho sťahovali aj jazdci Decathlonu.
Anthony Turgis kapituloval 1900 metrov pred cieľom. V pelotóne bol aj Olav Kooij (Visma | Lease a Bike) a práve jeho tím priviedol balík do posledného kilometru. Záverečný šprint otvoril Mads Pedersen (Lidl - Trek), ale spomedzi neho vyrazil Kooij a napokon ho porazil na páske. Tretí skončil Laurence Pithie (Groupama - FDJ). Štvrtý skončil Nils Eeckhoff (DSM - firmenich PostNL). 
Elitnú päťku uzavrel Madis Mihkels (Intermarché - Wanty). Spokojní s dnešným dňom môžu byť aj Egan Bernal (Ineos Grenadiers), Remco Evenepoel (Soudal - Quick Step) a Matteo Jorgenson (Visma | Lease a Bike), ktorí získali bonifikácie. Olav Kooij pokračuje v dobrých výkonoch, keďže vybojoval už tretí triumf v sezóne. Zajtra by mali byť v permanencii klasickí šprintéri.  
Výsledky etapy
1. KOOIJ Olav Team Visma | Lease a Bike 03:36:28
2. PEDERSEN Mads Lidl - Trek 00:00
3. PITHIE Laurence Groupama - FDJ 00:00
4. EEKHOFF Nils dsm-firmenich PostNL 00:00
5. MIHKELS Madis Intermarché - Wanty 00:00
6. MATTHEWS Michael Team Jayco - AlUla 00:00
7. TRENTIN Matteo Tudor Pro Team 00:00
8. SKJELMOSE Mattias Lidl - Trek 00:00
9. DUJARDIN Sandy TotalEnergies 00:00
10. GROVES Kaden Alpecin - Deceuninck 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. KOOIJ Olav Team Visma | Lease a Bike 03:36:28
2. PEDERSEN Mads Lidl - Trek 00:04
3. JORGENSON Matteo Team Visma | Lease a Bike 00:04
4. PITHIE Laurence Groupama - FDJ 00:06
5. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 00:06
6. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 00:08
7. EEKHOFF Nils dsm-firmenich PostNL 00:10
8. MIHKELS Madis Intermarché - Wanty 00:10
9. MATTHEWS Michael Team Jayco - AlUla 00:10
10. TRENTIN Matteo Tudor Pro Team 00:10
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop