Vuelta: Superman López vyhral ďalšiu ťažkú etapu, Sky ukočíroval ostatných súperov

3.9.2017, 12:15 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
15. 3.9. rovinata etapa ciel rovina Alcala La Real > Sierra Nevada 127 km López
 
etapa 15
profil etapy - 3305 nastúpaných metrov (© lavuelta.com)
 
 
Mimoriadne dôležitá etapa mala byť vrcholom doterajšieho priebehu pretekov, čo si veľmi dobre uvedomovali jazdci na celkové poradie, ktorí vo včerajšej previerke  nevystrieľali všetky svoje náboje. Očakávaný lezecký deň sa odohral v slnečnom počasí s teplotami v okolí tridsiatich stupňov.
 
Hneď na štarte bolo cítiť nervozitu z toho, kto sa dostane do úniku, a počas úvodných kilometrov sme videli prelínať sa viaceré stratégie. Pred balík sa chceli dostať Trentin a Villella ako lídri bodovacej a vrchárskej súťaže a svojich jazdcov plánovali mať vpredu aj favoriti na titul. Preto dopredu skákali napríklad Pantano z Treku, svojich zástupcov nabádali k aktivite Bahrajn a Astana, ale tento nechceli zmeškať ani farby tímu Sky. Po tridsiatich kilometroch však nebola úspešná ani jedna útočiaca skupina. 
 
Následne si predsa len vybudovali náskok Anthony Perez, Stéphane Rossetto (obaja Cofidis) a Nelson Oliveira (Movistar), ku ktorým sa pridali neskôr Edward Theuns (Trek-Segafredo), Matteo Trentin (Quick Step), Tom Van Asbroeck (Cannoondale), Sander Armée (Lotto-Soudal) a Lluis Mas (Caja Rural).
 
Vo výhodnej pozícii sa ocitol Matteo Trentin, ktorý si pripísal na prémii šprintérske body a potvrdil svoju pozíciu na čele bodovacej súťaže. V prvom úniku sa neukázali kvalitní vrchári, tí chceli počkať na svoju šancu až na Hazallanas. Pred balíkom mal svojho zástupcu Aberto Contador, ale Theuns patrí do skupiny rýchlych cyklistov a klasikárov. No belgický jazdec pekne pomohol svojmu lídrovi na konci dvanástej etapy. 
 
Pred prvým dnešným stúpaním mali utečenci k dobru len dve minúty a v pelotóne už v tomto bode jazdili na čele Astana a Bahrajn. Miernejšie úseky Alto de Hazallanas zvládli pretekári bez problémov, ale to pravé vrchárske predstavenie začalo len sedem kilometrov pred vrcholom. A práve tam sa rozbil únik.
 
Vpredu vydržali najdlhšie Rossetto a Armée, ktorí si udržiavali minútový náskok. Viasíl mal napokon Sander Armée. Z balíka sa pokúsil atakovať Stetina (Trek), ale americký jazdec bol čoskoro chytený. Naopak, pekný pohyb predviedli Adam Yates a Romain Bardet. Francúzsky jazdec chcel etapu a Yates mal byť zábezpekou pre Chávesa. Následne sa k nim dostal aj Steven Kruijswijk. V skupine favoritov diktovala tempo Astana a na predných pozíciách sa pohybovali aj jazdci z tímu Sky.
 
Alto de Hazallanas dobyl ako prvý Sander Armée, ktorý mal náskok osemdesiat sekúnd na Yatesa, Bardeta, Kruijswijka a Oliveiru, portugalský jazdec tu zostal z prvého úniku. Skupina favoritov mala stratu cez tri minúty. Na tomto náročnom kopci sa preriedil pelotón, ale tímy ako Bahrajn - Merida alebo Trek nič nevyskúšali proti Froomovi. Potom nasledoval vyše 20-kilometový zjazd a hneď ďalší kopec. Na Hazallanas atakoval aj Rafal Majka, ktorý si vypracoval menší náskok na hlavný balík, ale do Bardetovej partie to mal ďaleko. Druhú skupinu však posilnil Stéphane Rossetto, ktorý stále jazdil v popredí.
 
Na začiatku druhého kopca zrýchlili tempo Bardet, Kruijswijk, Yates a začali sa približovať k osamotenému lídrovi. Majka už bol späť v balíku. Tam išla veľmi dobre kazašská zostava, ktorá dôverovala Lópezovi. Armée bol chytený trojicou prenasledovateľov, a potom mal najviac energie Adam Yates, ktorý zostal vpredu sám.
 
Zaujímavé veci sa odohrali aj v balíku, kde zaútočil Alberto Contador, ku ktorému sa pridal Miguel López. Španielsky jazdec sa na chvíľu pozeral dozadu, akoby čakal na pohyb zo strany Nibaliho, ale keďže nič neprichádzalo, pokračoval v dlhom útoku. Do cieľa zostávalo 26 kilometrov. Tím Sky tak nasadil svoj typický horský vláčik, líder pretekov mal pri sebe ešte troch kolegov. Froome nepanikáril, veď stála pri ňom silná kohorta a do cieľa zostávalo ešte veľmi veľa kilometrov. Ale koalícia Contador - López musela byť pre neho nepríjemná. 
 
Na vrchole Alto del Purche sa objavil na čele pretekov Adam Yates, britský jazdec vsadil na veľmi dlhý sólový pokus. Necelú minútu na neho strácali Contador s Lópezom, ku ktorým sa pripojil Bardet. A táto silná skupinka mala k dobru štyridsať sekúnd na hlavný balík. V ňom zostávali všetci favoriti, problémy mal iba David de la Cruz, ktorý neudržal tempo.
 
 
video v clanku ikonka ciernaContadorov a Lópezov útok
 
 
Adam Yates sa musel cítiť vynikajúco, na posledný dlhý kopec vybehol s náskokom jednej minúty na prenasledovateľov, ktorí nedokázali znižovať svoje manko. No Alto Hoya de la Mora bol nekonečný kopec, ktorý mal vlastné zákonitosti a prílišná snaha sa mohla kruto vypomstiť. Pätnásť kilometrov pred vrcholom sa dostal do Contadorovej skupiny aj Kruijswijk. A títo pretekári sa čoraz viac vzďaľovali hlavnému balíku.
 
Potom sa zdvihol zo sedla Vincenzo Nibali, ktorý musel zaútočiť sám, ak chcel získať nejaký čas na Frooma. Líder pretekov zostal sedieť za kolegami, na ktorých nechával všetku prácu pri kontrole svojho hlavného súpera. Nibalimu celkom nehralo do kariet, že kopec bol tempársky, takže Sky mohol nasadiť pravidelné, ale vysoké tempo. A to podlomilo Nibaliho sebavedomie, ktorý sa vrátil späť desať kilometrov pred cieľom.
 
O štyri kilometre neskôr sa roztrhla skupina prenasledovateľov. Najskôr zvesil nohy Kruijswijk, potom zaútočil López a na jeho zrýchlenie nedokázal zareagovať ani Bardet, ani Contador. Kolumbijský jazdec bol veľmi silný a Yatesa mal na dosah. Štyri kilometre pred vrcholom Miguel López dobehol Adama Yatesa a britský jazdec následne úplne zastal, takže talentovaný kolumbijský cyklista mal otvorenú cestu za druhým etapovým triumfom. Medzitým sa vrátili do balíka Contador a Bardet, tím Sky mal všetko pod absolútnou kontrolou.
 
Miguel López predviedol ďalší skvelý lezecký výkon a vyhral aj svoju druhú etapu, ktorá končila na ťažkom kopci, a okrem toho získal na svojich súperov pekný časový bonus. Na druhej priečke finišoval Ilnur Zakarin, ruský borec zaútočil tesne pred cieľom, a aj skupina sa favoritov sa mierne roztrhla na cieľovej páske. Bonusové sekundy získal aj Wilco Kelderman. Výraznejšie stratil Alberto Contador, ktorý ma problémy tesne pred cieľom.
 
Ťažká horská etapa veľmi nepriala útočným vrchárom, úmorné cieľové stúpanie maximálne sadlo zoskupeniu Sky, ktorý na ňom perfektne demonštroval svoju tímovú kvalitu. Preto sa víťazný pohyb odohral až 25 kilometrov pred cieľom, ale na tento kúsok bola potrebná parádna lezecká výkonnosť. A tou disponoval iba Miguel López, ktorý sa v druhom týždni dostal do znamenitej formy. Kolumbijský borec vyťažil z tradičnej odvážnej jazdy Alberta Contadora, ktorý dobre vedel, že priestor na útok sa nachádza len na prvých dvoch kopcoch. Aj keď španielsky jazdec nedotiahol svoju veľkú snahu do želaného konca, môžeme povedať, že výrazne zasiahol do vývoja etapy.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 
Na cieľovom stúpaní bola radosť pozerať sa na Miguela Lópeza, ktorý aj na takýchto sklonoch a po vyčerpávajúcom dni dokázal predviesť veľký zrýchlenie a jeho záverečný atak doslova demoralizoval Adama Yatesa. Britský cyklista sa odhodlal k odvážnemu sólovému útoku a mal blízko k tomu, aby ho úspešne zrealizoval až do cieľa, no Alto Hoya de la Mora sa ukázal vo finále ako mimoriadne nehostinná destinácia. Miguel López zažíva skvelú premiéru na Grand Tour a my sa môžeme len tešiť, čo nám predvedie na Los Machucos a Anglíru.
 
Chris Froome dokonale využil svojich kolegov a pri nástupe Contadora s Lópezom a takisto Nibaliho snahe ani nemusel vedieť, čo sa deje pred ním. Všetko vybavili skvelí Nieve a Poels, on sa mohol sústrediť len na to, aby zostal zavesený za svojimi spolujazdcami. Ťažký andalúzsky víkend tak prežil bez akejkoľvek ujmy, čo výrazne posilnilo jeho nádeje na celkový triumf.
 
Vincenzo Nibali sa pokúsil atakovať na cieľovom kopci, ale tam nebol priestor, aby porazil presilu britskej zostavy. V cieli ho muselo mrzieť, že sa nepridal ku Contadorovi a Lópezovi. Pred časovkou tak stráca na Frooma jednu minútu, čo nie je výhodná pozícia. Bitku o pódium tentoraz vyhral Ilnur Zakarin, ktorý na konci dnešnej etapy našiel energiu, aby odišiel zo skupiny favoritov. Táto aktivita ho dostala na priebežnú tretiu priečku, no v prichádzajúcej ITT bude zvádzať o Top 3 pekný súboj s Wilcom Keldermanom, ktorý stále jazdí stále veľmi spoľahlivo.
 
Ostatní členovia najlepšej desiatky viac-menej udržali svoje pozície, z tejto spoločnosti vypadol len David de la Cruz, ktorému sa nedarilo už včera. Nahradil ho tam Wout Poels, ktorý sa bude veľmi snažiť, aby na tejto pozícii zostal až do Madridu. Miguel López sa posunul na šiestu priečku a budeme zvedaví, ako si poradí s časovkou, lebo s takouto formou môže reálne myslieť na pódium. Jazdec tímu Astana si polepšil aj vo vrchárskej súťaži a na lídra tejto klasifikácie Davide Villellu stráca len osem bodov. Na čelo bodovačky sa dostal Chris Froome, Trentinovi nestačilo na udržanie zeleného dresu ani ovládnutie na rýchlostnej prémii.   
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Miguela Lópeza (víťaz)
"Bol to nádherný deň. Boli sme rozhodnutí, že pôjdeme do útoku s Contadorom. Takže keď zaútočil, išiel som za ním, ale mal som nejaké pochybnosti, pretože cieľové stúpanie bolo veľmi dlhé. A náročnosť tomu pridávala aj vysoká nadmorská výška. Mal som pochybnosti, ale našiel som potrebnú silu a nakoniec som sa tešil v cieli."
    
 
Výsledky
1. LÓPEZ Miguel Astana Pro Team link ikonka 3:34:51 100
2. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:36 40
3. KELDERMAN Wilco Team Sunweb 00:45 20
4. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:47 12
5. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:47 4
6. WOODS Michael Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:50  
7. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:53  
8. POELS Wout Team Sky link ikonka 00:53  
9. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 00:53  
10. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 01:02  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
cerveny
Priebežné poradie pretekov po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 62:06:25 20
2. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:01  
3. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 02:08  
4. KELDERMAN Wilco Team Sunweb 02:11  
5. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA - Scott link ikonka 02:39  
6. LÓPEZ Miguel Astana Pro Team link ikonka 02:51  
7. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 03:24  
8. WOODS Michael Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 03:26  
9. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 03:59  
10. POELS Wout Team Sky link ikonka 05:22  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 110
2. TRENTIN Matteo Quick-Step Floors link ikonka 107
3. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 88
 
 
bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. VILLELLA Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 49
2. LÓPEZ Miguel Astana Pro Team link ikonka 41
3. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 29
 
 
biely
Priebežné poradie kombinovanej súťaže
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 5
2. LÓPEZ Miguel Astana Pro Team link ikonka 12
3. KELDERMAN Wilco Team Sunweb 21
 
 

 
 
Dôležité kopce na trase etapy:
1 20 modre 55 km - Alto de Hazallanas: dĺžka 16,3 km; sklon 5,5 % (10-6-4-2-1)
1 20 modre 20 km - Alto del Purche: dĺžka 8,5 km; sklon 8 % (10-6-4-2-1)
hc 20 modre Cieľ - Alto Hoya de la Mora: dĺžka 19,3 km; sklon 5,6 % (20-15-10-6-4-2) Cima A. Fernández
 
 
Krátke preview etapy:
Pretekári prichádzajú na najvyšší bod pretekov veľmi unavení, čo dokazuje skutočnosť, že na Sierra de la Pandera sa išlo piatykrát v histórii Vuelty a tohtoročný výstup bol jasne najpomalší. Doterajšia intenzívna cyklistika si začína vyberať svoju daň a mnohí jazdci môžu na to doplatiť na nekonečnom kopci Alto Hoya de la Mora, ktorý ani nemusí obsahovať prudké pasáže, aby rozdelil skupinu favoritov. Obavy vyvoláva aj Alto de Hazallanas a už na tomto stúpaní môžu celky ako Bahrajn, Trek alebo Astana dostať pod tlak tím Sky a Chrisa Frooma, ak by Nibali, Contador či López vyrazili dopredu už v tomto bode. Pistolero a Nibali sa na takúto misiu hodia, obidvaja majú radi dlhé stúpania, neboja sa útočiť z diaľky, takže v krátkych horských etapách sa cítia ako ryba vo vode. Taliansky jazdec sa ukázal vo veľmi silnom prevedení v štrnástej etape, na jeho výkone bolo vidno, že sa neuspokojí s druhým miestom v GC. Budeme teda zvedaví, či sa pokúsi rozbiť etapu už na Hazallanas, ak by sa na to odhodlal, veríme, že Contador sa k nemu ochotne pridá. Domáci jazdec chce na sklonku kariéry vyhrať veľkú etapu, v pohorí Sierra Nevada má na to výbornú príležitosť, keď na konci druhého týždňa budú hrať dôležitú úlohu aj regenerácia a lezecká vytrvalosť.
 
Dve výborné koncovky zatiaľ predviedol Miguel López a mladý kolumbijský borec vyzerá byť na vrchole lezeckej hierarchie na podujatí. V spolupráci s kolegami, a možno aj s Aruom, ktorý síce drží lepšiu pozíciu v poradí, ale len zubami-nechtami, môže vytvoriť veľké lezecké divadlo, pretože v kopcoch mu to teraz skutočne ide. Chris Froome si je dobre vedomý, že v ITT určite získa nejaký čas na svojich súperov, preto pred touto skúškou bude chcieť udržať status quo, ktoré momentálne panuje v klasifikácii. Na Sierra de la Pandera ukázal nejaké známky slabosti, ale v konečnom meradle sa mu nič vážne neprihodilo. Pri obrane červeného dresu budú aj tentoraz hrať mimoriadne dôležitú úlohu Poels a Nieve a práve na nich bude smerovať pozornosť na Hazallanas, kde ich budú chcieť súperi odpojiť od Frooma. Ak by sa podarilo dostať od úzkych tím Sky už na tomto kopci, etapa by dostala výnimočný kolorit. Kelderman a Zakarin majú veľmi dobrú formu a najmä na holandského jazdca čaká veľká previerka, pretože aj on je dobrým časovkárom, takže pred jazdou proti chronometru nebude chcieť strácať veľký časový obnos. Etapový triumf bude lákadlom aj pre utečencov či silných vrchárov, ktorí už nebojujú v GC. Rafal Majka sa už raz presadil, ale s jedlom rastie chuť, a na takýto úspech čakajú aj Romain Bardet alebo Darwin Atapuma.        
 
 
Krátke preview trasy:
Organizátorom sa osvedčila minuloročná krátka horská etapa, preto ju zaradili do programu opäť. Ale v tvrdšom prevedení. Úvodných šesťdesiat kilometrov neobsahuje žiadnu terénnu prekážku, ale môžeme tu uvidieť vleklé pretláčanie sa o vytvorenie brejku. Parádne divadlo začne už na Alto de Hazallanas, čo je ten kopec, kde Chris Horner prvýkrát všetkých zaskočil v roku 2013. Stúpanie má dve časti a po krátkom zjazde obsahuje sedem kilometrov s priemerným sklonom desať percent. Z vrcholu zostáva do cieľa 55 kilometrov a na ďalší kopec o tridsaťpäť kilometrov menej. Po krátkom vydýchnutí sa predstaví kombinácia Alto del Purche a Alto Hoya de la Mora, ktoré spoločne dosahujú hodnoty 28 kilometrov s priemerom šesť percent. Už Alto del Purche je ťažkým výstupom, kde sa objavia kilometrové úseky s priemerom v okolí desiatich percent.  Potom sa dostane do hry bez akéhokoľvek odpočinku kopec Alto Hoya de la Mora, ktorý je nekompromisne priamočiary a cyklistov zničí svojou dĺžkou. A nemusí ani strašiť prudkými pasážami. V pätnástej etape nájdeme úplne všetko. Ťažké kopce na krátkej vzdialenosti s vysokým nárokom na lezeckú vytrvalosť, preto v pohorí Sierra Nevada bude všetko nastavené na jednu z najkrajších lezeckých bitiek v tejto sezóne.
 
 
etapa 15 kopec 2
profil druhého kopca (© lavuelta.com)
 
 
etapa 15 kopec 2
profil tretieho kopca (© lavuelta.com)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop