Na Vueltu si brúsia zuby Evenepoel, Hindley i Carapaz, Roglič chce štvrtý titul v rade

16.8.2022, 11:00 | Preteky vo svete | Peter Matis
Nachádzame sa už v polovici augusta a to znamená jediné, že na dvere klope posledná Grand Tour sezóny. Španielska Vuelta aj tentokrát pripravila náročné tri týždne, na konci ktorých sa v Madride korunuje jej ďalší víťaz. Červený dres sa pokúsi neuveriteľný štvrtýkrát v rade vyhrať Primož Roglič. Slovinec sa ale vracia po zranení z Tour a nebude to mať ľahké. Vyzvú ho najmä víťaz Gira Jai Hindley, Simon Yates alebo Richard Carapaz. Svoj prvý skutočný pokus o víťazstvo na Grand Tour ukáže Remco Evenepoel. 
Primož Roglič (©PHOTOGOMEZSPORT2021)
Obhajca posledných troch titulov má za sebou horko-sladkú Tour de France. Vo Francúzsku výrazne pomohol k triumfu kolegovi Vingegaardovi, ale sám v piatej etape spadol, zranil si rameno a chrbát a nasledujúcich desať dní odjazdil v bolestiach. Do Vuelty sa ale zdá sa stihol dať dokopy, no jeho forma bude minimálne zo začiatku veľmi otázna. Rogliča možno trochu zamrzí, že tohto roku na Vuelte chybajú výbušné cieľové stúpania, no Slovinec je natoľko komplexným pretekárom, že aj v tomto teréne bude najväčším favoritom. K ruke bude mať veľmi silný tím, veď Jumbo mu na pomoc posiela Seppa Kussa, Rohana Dennisa či Mikea Teunissena. Holandský tím je zároveň veľkým favoritom na triumf v úvodnej časovke tímov. 
Po dlhých rokoch očakávaní sa Remco Evenepoel vôbec po prvýkrát zameral na skutočný pokus o víťazstvo na Grand Tour. Po štyroch sezónach v profipelotóne už viac nie je tým oplašeným mladíkom a v tejto sezóne sa maximálne zameral na španielsku Grand Tour. Od konca júna pretekal iba jeden jediný raz, keď úplne suverénne ovládol Clasicu San Sebastian. Evenepoel vyzerá v top forme a pripravený. Trasa mu vyhovuje, typické španielske stojky tento rok v itinerári chýbajú a v rovinatej 30-kilometrovej časovke bude Remco rozdávať minúty. Quick-Step mu vystaval silný podporný tím, na čele s majstrom sveta Julianom Alaphilippom, ale v kopcoch bude mať podporu aj Illana Van Wildera či Fausta Masnadu
Triumf Evenepoela na San Sebastiane (© Quick-Step Alpha Vinyl / Getty Images)
Medzi topfavoritov španielskej Grand Tour sa musí radiť aj víťaz Gira. Jai Hindley má pred sebou zaujímavú výzvu. Môže sa stať iba štvrtým pretekárom v histórii, ktorý by získal double Giro - Vuelta. Doteraz sa to podarilo iba trojici Eddy Merckx, Giovanni Battaglin a Alberto Contador. Bora však nevsádza iba na neho. Sergio Higuita do tímu prestúpil pod prísľubom vlastnej šance na pódium na Grand Tour a celý rok sa nato pripravoval. Po životnej sezóne prichádza víťaz Okolo Katalánska na Vueltu v skvelej forme, ktorú ukázal na nedávnom Okolo Poľska. Ultra-silný tím do hôr dopĺňajú Buchmann a Kelderman, no zvyšok tímu pôsobí veľmi krehko, keďže Bora nepochopiteľne berie do Španielska aj Sama Bennetta a dokonca s celým jeho vlakom. Hindley s Higuitom budú musieť udrieť v horách a všade inde jednoducho limitovať straty. 
Poslednú Grand Tour v drese Ineosu má pred sebou Richard Carapaz. Úradujúci olympijský šampión vybojoval pre brtiskú stajňu v ostatných troch rokoch pódium na každej Grand Tour, no vyhrať sa mu nepodarilo. Poslednú šancu dostáva na Vuelte, kde ho v úlohe lídra doplní Pavel Sivakov, víťaz nedávneho Okolo Burgosu. K ruke budú mať tím plný mladých silných pretekárov, ktorých čaká debut na pretekoch veľkej trojky. Rodríguez, Plapp, Turner a Hayter sú ale už hotovými jazdcami a pod vedením Van Baarleho na rovinách a Taa Harta v horách vytvoria komplexnú letku, ktorá bude patriť medzi najsilnejšie na pretekoch. Najväčšou zbraňou pre britskú zostavu bude kolektívna sila, naopak slabinou budú netradične časovky. 
Dlho to vyzeralo, že Tadej Pogačar si vyskúša po prvýkrát v kariére odjazdiť dve Grand Tours v jednej sezóne, no neúspech na Tour a únava slovinského jazdca prinútili UAE zmeniť plány. Líderskú šancu tak dostáva Joao Almeida, ktorý na Okolo Burgosu ukázal životnú vrchársku formu, keď v silnej konkurencii jasne triumfoval na ťažkom kopci Lagunas de Neila. Almeida navyše bude profitovať aj z plytkejších kopcov (na španielske pomery) a rovinatej časovky, takže bude reálnym kandidátom minimálne na pódium. Pogačara v zostave nahradí Juan Ayuso, iba 19-ročný zázrak, ktorý je ale už vo svojej debutovej sezóne medzi profíkmi plne konkurencieschopný. Je obrovskou záhadou, čo nám ukáže. Mladý Španiel bude akýmsi žolíkom, od ktorého sa dá očakávať jednoducho všetko, včetne boja o červený dres. Vueltu však môže zobrať aj úplne zľahka a jednoducho pracovať ako domestik pre Almeidu. V drese UAE bude pretekať aj Brandon McNulty, no po Tour by bolo prekvapením, keby ešte v sebe našiel energiu na viac ako úlohu pomocníka. 
Tím BikeExchange prichádza do Španielska so smelými plánmi. Po tom, čo Simonovi Yatesovi nevyšiel útok na ružový dres, sa brtiský vrchár zameria na dres červený. Yates je posledným pretekárom, ktorý dokázal vyhrať Vueltu pred príchodom vlády Primoža Rogliča, takže vie čo obnáša triumfovať na tejto Grand Tour. K ruke bude mať oddaný tím a austrálska zostava sa bude spoliehať, že im britský jazdec získa aj dostatok UCI bodov, aby mali zaistenú World Tour licenciu na ďalšie roky. Najhoršiu sezónu svojej histórie zažíva celok Astana a Vuelta predstavuje pre kazažský tím poslednú šancu. Miguel Ángel López aj Vincenzo Nibali však ukázali na Okolo Burgosu vzrastajúcu formu a budú veľmi motivovaný v Španielsku uspieť. Veď Žralok z Messiny tu koniec-koncov absolvuje svoju trojtýždňovú derniéru. 
Vincenzo Nibali (© LaPresse/Marco Alpozzi)
V drese tímu Arkéa prichádza na svoje niekdajšie španielske úspechy nadviazať Nairo Quintana. Kolumbijčan je v tejto sezóne v horách opäť skvelý a má šancu na pódium. Na stupne víťazov sa bude dozaista chcieť opäť vyškriabať Hugh Carthy, pre ktorého dosiaľ táto sezóna nebola dobrá. Na Vuelte povedie ale silný tím EF s Guerreirom, Padunom či Chavesom. Veľkou otázkou je, kto povedie do boja Bahrain Victorious. Ponúkal by sa tretí muž Gira Mikel Landa, no Bask sa v Burgose ukázal v príšernej forme. Líderskú rolu si tak podelia Jack Haig a Gino Mäder, ktorí skúsia nadviazať na ich úspešnú spoluprácu spred roka. Zvedaví budeme aj na Santiaga Buitraga, ktorý zažíva prelomovú sezónu a Vuelta by mohla byť čerešničkou na jeho torte. 
UCI body za celkové poradie potrebujú ako soľ Movistar i Israel. Španielska zostava posiela na Vueltu Valverdeho a Enrica Masa, no a bude jednoducho dúfať, že obaja sa umiestnia čo najvyššie, inak bude tímu výrazne hroziť relegácia z World Tour, čo by bola pre Eusébia Unzuého pohroma a potupa. V izraelskom tíme majú viac možností na záchranu vzhľadom na kalendár na konci sezóny, no pekné umiestnenie v celkovom poradí skrz Michaela Woodsa či Chrisa Frooma by pomohlo. Chuť po katastrofálnej Tour si príde na Vueltu napraviť Ben O'Connor, ktorý povedie tím Ag2r so Champoussinom či Jungelsom. V dobrej sezóne bude chcieť pokračovať Intermarché, ktoré príde s Janom Hirtom či Louisom Meintjesom, a s tímom DSM sa pokúsi úspešne rozlúčiť Thymen Arensman
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Silnejšie šprintérske i puncherské pole 
Až šesť rovinatých etáp do Španielska prilákalo hneď niekoľko dobrých šprintérov. Duel z roku 2020 si zopakujú Sam Bennett z Bory a Pascal Ackermann z UAE, ktorí budú mať prekvapivo k dispozícii aj svoje rozbiehacie vlaky. Ďalším veľkým menom bude Tim Merlier, ktorý sa lúči s Alpecinom a bude sa chcieť rozlúčiť víťazne. Silné šprintérske pole doplnia Mads Pedersen z Treku, Bryan Coquard z Cofidisu, Kaden Groves z BikeExchange, Itamar Einhorn z Israelu či Gerben Thijssen z Intermarché. 
Tradične zvlnené a kopcovité etapy, ktoré na Vuelte od nepamäti vyhrávajú neznámy jazdci z únikov, by mohli byť v tejto sezóne taktiež atraktívnejšie. Zapríčiniť by to mala prítomnosť majstra sveta Juliana Alaphilippa z Quick-Stepu, ktorý bude hladný po smolnej sezóne. Na rovnaký typ etáp a zisk zeleného dresu sa zameria ďalšia superstar, Ethan Hayter z Ineosu. Tímami plnými lovcov etáp bez ambícií na šprinty či celkové poradie sú Lotto Soudal či Groupama-FDJ, no a môžeme si byť istí, že atraktívnu cyklistiku ukáže aj trojica domácich tímov pozvaných na divokú kartu, ktorými sú Euskaltel, Burgos a Equipo Kern Pharma v zostave aj s Čechom Vojtěchom Řepom. Čierny peter prekvapivo zostal v rukách tradičnému celku Caja Rural. 
fotogaleria ikonkaŠtartová listina pretekov (odkaz)
1. 19.8. rovinata etapa ciel rovina Utrecht > Utrecht 23 km cieľ: 20:20  
2. 20.8. rovinata etapa ciel rovina 's-Hertogenbosch > Utrecht 175 km cieľ 17:30  
3. 21.8. rovinata etapa ciel rovina Breda > Breda 193 km cieľ 17:15  
22.8. voľný deň
4. 23.8. zvlnena etapa ciel rovina Vitoria-Gasteiz > Laguardia 152 km cieľ 17:30  
5. 24.8. zvlnena etapa ciel rovina Irun > Bilbao 187 km cieľ 17:30  
6. 25.8. rovinata etapa ciel rovina Bilbao > Asc. Pico Jano 181 km cieľ 17:30  
7. 26.8. rovinata etapa ciel rovina Camargo > Cistierna 190 km cieľ 17:30  
8. 27.8. rovinata etapa ciel rovina Pola Laviana > Colláu Fancuaya 153 km cieľ 17:30  
9. 28.8. rovinata etapa ciel rovina Villaviciosa > Les Praeres 171 km cieľ 17:30  
29.8. voľný deň
10. 30.8. rovinata etapa ciel rovina Elche > Alicante 31 km cieľ 17:30  
11. 31.8. rovinata etapa ciel rovina El Pozo Alim. > Cabo Gata 191 km cieľ 17:30  
12. 1.9. rovinata etapa ciel rovina Salobreña > Peñas Blancas 193 km cieľ 17:30  
13. 2.9. rovinata etapa ciel rovina Ronda > Montilla 168 km cieľ 17:30  
14. 3.9. rovinata etapa ciel rovina Montoro > Sierra de Pandera 160 km cieľ 17:30  
15. 4.9. rovinata etapa ciel rovina Martos > Sierra Nevada 150 km cieľ 17:30  
5.9. voľný deň
16. 6.9. rovinata etapa ciel rovina Sanlucar Barrameda > Tomares 189 km cieľ 17:30  
17. 7.9. rovinata etapa ciel rovina Aracena > Monasterio Tentudía 162 km cieľ 17:30  
18. 8.9. rovinata etapa ciel rovina Trujillo > Alto del Piornal 192 km cieľ 17:30  
19. 9.9. rovinata etapa ciel rovina Talavera de la Reina 138 km cieľ 17:30  
20. 10.9. rovinata etapa ciel rovina Moralzarzal > P. Navacerrada 181 km cieľ 17:30  
21. 11.9. rovinata etapa ciel rovina Las Rozas > Madrid 97 km cieľ 20:00  
 
Náš eshop