18. etapa Vuelty: Gesink bol dobehnutý 300 metrov pred páskou Evenepoelom, Rodrígueza odstavil pád

8.9.2022, 14:40 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
18. etapa Vuelty: Gesink bol dobehnutý 300 metrov pred páskou Evenepoelom, Rodrígueza odstavil pád
Remco Evenepoel (© A.S.O. / Unipublic / Sprint Cycling Agency)

18. 8.9. rovinata etapa ciel rovina Trujillo > Alto del Piornal 192 km Evenepoel
profil etapy, 3620 nastúpaných metrov (© lavuelta.com)
Po stredajšej ochutnávke prišla vo štvrtok veľmi náročná horská etapa, ktorá mala až 192 kilometrov a väčšina výškových metrov sa nastúpala v druhej polovici. Cieľové stúpanie Alto de Piornal bolo dlhé až 13,4 km. Dali a tu kúzliť veľmi veľké rozdiely v celkovom poradí.
Únik sa, klasicky, tvoril veľmi dlho, hodinu. Opäť sa šlo závratne rýchlo aj v tak členitom teréne a po 50 kilometroch to konečne "prasklo", keď sa oddelila od balíka skupina, kde nebol nikto z poradia. Bolo tam až 42 ľudí, EF Education, Arkéa, Burgos a Jumbo dokonca malo vpredu viac pretekárov ako v balíku. Vytvorili si až deväť minút výhody.
Zloženie úniku:
5x EF Education-EasyPost: Carthy, Kudus, Padun, Shaw, Van den Berg
4x Arkea Samsic: Gesbert, McLay, Owsian, Russo
4x Burgos-BH: Bol, Diaz Gallego, Navarro
3x Ineos Grenadiers: Carapaz, Geoghegan Hart
3x Jumbo-Visma: Gesink, Oomen, Teunissen
3x Bora-Hansgrohe: Fabbro, Higuita, Van Poppel
3x Bahrain Victorious: Mäder, Sütterlin, Zambanini
2x UAE Team Emirates: Soler, Oliveira
2x Groupama-FDJ: Pinot, Molard
2x AG2R Citroën: Peters, Prodhomme
2x Euskaltel-Euskadi: Iturria, Martin
Astana Qazaqstan: Nibali
Cofidis: Villella
Intermarché-Wanty: Bakelants
Israel Premier Tech: Goldstein
Movistar: Oliveira, Verona
Quick-Step - Alpha Vinyl: Masnada
BikeExchange-Jayco: Craddock
Trek-Segafredo: Cataldo
Alpecin-Deceuninck: Meurisse
Kern Pharma: Garcia
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
Už na jednom z neklasifikovaných kopcov v polovici etapy sa rozhodli urobiť z toho peklo borci UAE Team Emirates. Zaútočili všetci, ktorí boli v balíku, okrem Ayusa. Teda strojcom bol šiesty muž poradia Joao Almeida, ktorého sa vydali podporiť McNulty, Molano a dokonca aj Ackermann. Podarilo sa im vybudovať dokonca minútu náskoku, keď už ostali spolu vpredu len Almeida s McNultym. V úniku mali ďalších dvoch kolegov, teda bolo zaujímavé sledovať, ako im to pôjde, keďže do cieľa ostávalo ešte 90 kilometrov. Almeida a UAE nemalo čo stratiť.
V deliacom sa pelotóne dokonca došlo k hromadnému pádu, kde sa zaplietol aj Carlos Rodríguez z Ineosu, štvrtý muž poradia. Mohol pokračovať, no nebolo to rozhodne príjemné, zodratý bol na celej ľavej strane tela. Vyzeralo to až nemožne, aby s tým mohol držať krok v cieľovom kopci. Kvôli tomuto pádu dokonca odstúpil hrdina prvého týždňa a víťaz dvoch etáp Jay Vine z Alpecinu. Balík bol vedený Movistarom a už 80 km pred páskou sa okresal asi na 30 ľudí. Almeidovi sa v týchto pasážach podarilo odstup zväčšiť na 1:20. No šiel sám, takže do kopca mu to ešte šlo, ale prísť malo ešte aj množstvo klesaní a rovín.
V nasledujúcom zjazde po prvom klasifikovanom kopci sa ku Almeidovi pripojil z pôvodného úniku Oliveira, no ani vo dvojici to nebolo terno a ich náskok pomaličky klesal. Samozrejme, týmito čachrami klesala výhoda pôvodného úniku, ktorý začal byť nečakane ohrozovaný, keďže z deviatich minút zrazu bolo už iba päť.
Odstúpením Vina sa pretransformovala aj vrchárska klasifikácia, kde teda veľmi smolne vypadol jej líder a druhý muž Richard Carapaz bol práve dnes v úniku, takže získal prvých päť bodov a zvýšil náskok nad novo druhým Arensmanom na 13 bodov. Holanďan ale ako siedmy muž celkového poradia má sotva šancu získavať masívne množstvo bodov, takže Carapaz mohol dnes už aj rozhodnúť o svojom víťazstve. Ak by ešte pridal ďalšie body.
Nasledovalo cieľové stúpanie Alto de Piornal, ale z druhej strany. To malo dĺžku 13,5 km a sklon 5 %. Vrchol bol 40 km pred páskou. Pod ním už mal pôvodný únik len štyri minúty na favoritov v pozostatku pelotónu. Vpredu ale bola stále obrovská skupina s množstvom domestikov, dokonca porovnateľne početná ako vzadu, teda stále to bolo otvorené a možné vyhrať aj pre niekoho z nich.
Vpredu sa už začali "klasické tance" útokov a neustáleho miešania. Dlhšie sa osamostatnili na čele Pinot, Higuita a Carthy, za nimi šli Gesink s Gesbertom a dobehol ich Carapaz. Neskôr všetci traja došli to prvé trio a Ekvádorčan prešiel prvý vrcholom kopca. Získal tak ďalších desať bodov. Nedalo sa ešte ale tvrdiť, že určite niekto z tejto partie vyhrá. Soler už počkal Almeidu a viedol ho takmer celým kopcom. Stále mali zhruba 50-sekundovú výhodu na ostatných favoritov. Na vrchole dvojička UAE videla pred sebou najväčšiu skupinu z pôvodného úniku, čo im mohlo v zjazde pomôcť.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Z favoritov ostala na vrchole už len symobilická desaťčlenná skupina napríklad bez chudáka Rodrígueza, no mladý Španiel sa potom ešte dotiahol s ďalšími asi šiestimi ľuďmi. 25 km pred cieľom bola vpredu šesťčlenná skupina s náskokom dvoch minút na zhruba 20-členný pozostatok úniku už aj s Almeidom a znova Solerom. Balík strácal 2:30. Už boli aj odvolané autá spoza tej skupiny.
13,4 kilometra pred cieľom sa začalo záverečné stúpanie s priemerným sklonom 5,6 %. Pod ním mala šestka na čele náskok 1:25 na Almeidu a spol a 2:00 na Evenepoela a spol. Stále to tam viedol Movistar, Evenepoel s kolegom Masnadom posledné dve hodiny vyčkávali.
Prvý sa už hneď na začiatku kopca dvihol Elie Gesbert, ktorému sa zdalo tempo a najmä odstup skupín za nimi krízové. Richard Carapaz, Hugh Carthy, Thibaut Pinot, Sergio Higuita a Robert Gesink zatiaľ nepanikárili, alebo to už vzdali. Gesink sa neskôr na čele osamostatnil a postupne boli ostatní likvidovaní až tam tri kilometre pred páskou ostal sám a skúšal zachrániť polminútový náskok.
Medzi favoritmi sa už dlhšie na seba všetci pozerali až sa rozhodol atakovať samotný Remco Evenepoel. Vybral si zvláštnu najrovinatejšiu pasáž kopca. Dlhšie trvalo, kým sa k nemu niekto dostal, ale napokon to boli Enric Mas, Rigoberto Urán a Thymen Arensman s Benom O'Connorom zaútočili už skôr. Po chvíli sa všetci spojili do skupiny s Almeidom. Do obroských problémoch sa tak zrazu dostala dvojica španielskych mladíkov Ayuso - Rodríguez na tretej a štvrtej priečke poradia, rovnako ako Miguel López.
4500 metrov pred dojazdom sa situácia upokojila a vrátili sa ku Evenepoelovi oneskorenci z Top 10. Boli tam teda úplne všetci aj s úplne zodratým Rodríguezom, ktorého od pádu neustále ťahal Tao Hart. Mladík z Ineosu následne znova odpadol, už definitívne. Evenepoel často nastupoval a dvíhal tlak súperom. Vždy si ho došiel najprv Mas a potom aj ostatní. Gesinka stále pred sebou nie a nie uvidieť.
No predsa len sa k nemu dostali. Dobehli ho už len Evenepoel s Masom tristo metrov pred páskou. Evenepoel predviedol najsilnejší špurt a zvíťazil. Mas preťal pásku druhý, Gesink tretí. Ostatní ľudia z Top 10 bez Rodrígueza prešli páskou s odstupom trinástich sekúnd. Carlos nakúpil 1:19.
Hoci to vyzeralo veľmi zaujímavo, etapa napokon nevytvorila zásadnejšie rozdiely v celkovom poradí, finiš až toľkých ľudí pokope bol menším prekvapením, ak by sme tú malú výhodu Remca s Enricom nerátali. Nevyšiel atak Joaovi Almeidovi, ktorý tam nechal veľmi veľa síl, ale UAE asi urobilo dobre, sympaticky to skúšali. Stratil len Carlos Rodríguez, ktorého ešte čakajú krušné chvíle s lekármi. Prepadol sa zo štvrtej na piatu priečku GC, keď sa cez neho dostal Miguel López, no bude otázkou, či ešte vôbec zajtra nastúpi.
Keď nastúpili O'Connor s Arensmanom a skúšal to aj López, Remco Evenepoel ostával bez reakcie a nedalo sa s istotou povedať, ako na tom je. Ale keď brutálne nastúpil osem pred páskou, všetko bolo jasné. Z menšej krízy v druhom týždni sa, zdá sa, dostal a nie je tu súper schopný ho poraziť. Dnes si ešte posmelil sebavedomie a zosmutnil Roberta Gesinka, ktorý by si za tú celodennú drinu rozhodne triumfovať zaslúžil. No musí pokarhať Almeidu. Bez jeho ataku by rozhodne únik prišiel do cieľa. Novým lídrom vrchárskej súťaže je Richard Carapaz.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Remca Evenepoela v TV prenose (víťaz)
"Dnes som dosiahol ďalšiu métu v mojom živote. Bola to veľmi ťažká etapa s náročným záverom. Ešte aj ten atak UAE a Almeidu... Ostal som kľudný. Vždy taký musíte byť. Pôvodne sme chceli nechať prísť do cieľa únik, ale situácia sa vyvinula inak a tak som v závere začal rozmýšľať o etapovom víťazstve. Vyhrať v červenom drese na vrchole stúpania je úžasné. Enric je super chalan, tiež chcel vyhrať a bol to medzi nami férový súboj. V zime som veľa trénoval špurty po tvrdej záťaži. Dnes mi to sadlo.
Vuelta ešte zďaleka nekončí, určite sa budú snažiť súperi atakovať, ale cítim sa teraz veľmi dobre, verím, že to už pre mňa bude fajn, že sa to podarí."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Enrica Masa pre Eurosport (2. miesto v etape aj GC)
"Je to pre mňa úspešný, dobrý deň. Nebol to kopec, ktorý by svedčal môjmu štýlu jazdy, netešil som sa ani na tie zjazdy, ale všetko dobre dopadlo. Chcel som dnes aj ja útočiť, skúčať to. Spomínam si na Alberta Contadora ako v roku 2017 v každej jednej etape útočil. Chcel som vyhrať, veď tím ma super podporoval. No nepodarilo sa. Sklamaný ostal ešte aj Gesink. Prehodili sme s Remcom pár slov v závere, no aj jeho tím tvrdo pracoval, takže sme si to skrátka rozdali a bol silnejší. Budeme to ešte skúšať až do Madridu."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Roberta Gesinka pre Wielerflits (3. miesto)
"Bol to veľmi ťažký deň. Dlho trvalo, kým odišiel únik. Potom som bol veľmi rád, že som tam a že som prešiel tie prvé kopce. V tom poslednom kopci som šiel s tými malými vrchármi okolo seba a hovoril si, že sú veľmi výbušní a môžu mi odísť kedykoľvek, tak som si povedal, že pôjdem radšej ja, skúsim to. Všetko išlo výborne až do úplného záveru, no finiš prišiel o kúsok neskôr ako mal. Po odstúpení Primoža sme trochu museli resetovať hlavy, aby sme sa nastavili ináč a dnes to mohla byť pekná náplasť. No nevyšlo to. Musím sa teraz z toho spamätať a uvidím, že keď načerpem trochu síl, či ešte niečo skúsim, alebo už nie."
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Výsledky etapy
1. EVENEPOEL Remco Quick-Step Alpha Vinyl 04:45:17 100
2. MAS Enric Movistar Team 00:02 40
3. GESINK Robert Jumbo-Visma 00:02 20
4. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 00:13 12
5. ARENSMAN Thymen Team DSM 00:13 4
6. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 00:13
7. O'CONNOR Ben AG2R Citroën Team 00:13
8. AYUSO Juan UAE Team Emirates 00:13
9. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Qazaqstan Team 00:13
10. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 00:13
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. EVENEPOEL Remco Quick-Step Alpha Vinyl 69:59:12
2. MAS Enric Movistar Team 02:07
3. AYUSO Juan UAE Team Emirates 05:14
4. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Qazaqstan Team 05:56
5. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 06:49
6. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 07:14
7. ARENSMAN Thymen Team DSM 08:09
8. O'CONNOR Ben AG2R Citroën Team 09:34
9. URAN Rigoberto EF Education-EasyPost 09:56
10. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 12:03
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 349
2. WRIGHT Fred Bahrain Victorious 149
3. SOLER Marc UAE Team Emirates 133
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 45
2. MAS Enric Movistar Team 25
3. ARENSMAN Thymen Team DSM 23
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. EVENEPOEL Remco Quick-Step Alpha Vinyl 69:59:12
2. AYUSO Juan UAE Team Emirates 05:14
3. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 06:49
Prémie na trase etapy:
2 20 82,3 km - Alto de la Desesperá: dĺžka 3,7 km; sklon 9,4 % (5-3-1)
sprint-20 54,2 km - Garganta la Olla (20-17-15-13-10)
1 20bonus tdf 20 40,2 km - Alto de Piornal: dĺžka 13,5 km; sklon 5 % (10-6-4-2-1) + bonifikačné sekundy 3-2-1
1 20 Cieľ - Alto de Piornal: dĺžka 13,4 km; sklon 5,6 % (10-6-4-2-1)
ciel Cieľ - ALTO DE PIORNAL (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1) + bonifikačné sekundy 10-6-4
profil záverečného kopca (© Unipublic / lavuelta.com)
 
Náš eshop