Vuelta: Šprint do kopca vyhral Jakobsen, porazil Démara o centimetre, Taaramäe spadol, ale dres udržal

Vuelta: Šprint do kopca vyhral Jakobsen, porazil Démara o centimetre, Taaramäe spadol, ale dres udržal
(© Deceuninck - Quick-Step Cycling Team / Getty Images)

tdf2020 banner update
4. 17.8. zvlnena etapa ciel rovina Burgo Osma > Molina Aragón 164 km Jakobsen
profil etapy, 1700 nastúpaných metrov (© lavuelta.com)
Po ťažkom finále v pondelok bola v utorok naplánovaná jednoduchšia previerka. Pelotón previedla zo štartujúcej destinácie do mesta Molina Aragón cez zvlnený profil, merala 164 kilometrov. Dnes nebola na pláne žiadna horská prémia, aj keď pár stúpaní museli cyklisti preliezť. Etapa na papieri vyzerala jednoducho, ale svoju rolu mohol zohrať aj bočný vietor. V úplnom závere sa očakával hromadný dojazd šprintérov aj napriek tomu, že na poslednom kilometri sa cesta zdvíhala. Druhé víťazstvo na podujatí chcel získať Jasper Philipsen. Vidieť malo byť aj Michaela Matthewsa, a ďalších rýchlych mužov.

Etapa odštartovala krátko po pol druhej hodiny stredoeurópskeho času. Netrvalo dlho a pred balíkom sa objavili traja cyklisti, ktorým sa podarilo vytvoriť celodenný únik. Boli nimi Carlos Canal a Ángel Madrazo obaja z celku Burgos – BH a Joan Bou z tímu Euskaltel – Euskadi. Dopredu tak vyslali jazdcov iba domáce menšie tímy, ktoré dnešnú etapu pojali ako dobrú propagáciu svojich farieb. Na úvodných kilometroch pelotón viedol tím Intermarché Wanty – Gobert, ktorý takmer okamžite umožnil úniku získať tri minúty k dobru, a púšťal ich ešte ďalej.
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Po hodine a pol strávenej na bicykli sa pelotón začal členiť na bočnom vetre, ale nešlo o žiadnu dramatickú selekciu. Za balíkom sa objavilo iba zopár cyklistov, ktorí sa po krátkom boji vrátili naspäť do hlavného poľa. Medzičasom náskok úniku vyletel na štyri a pol minúty, čo bolo zatiaľ maximum v priebehu dnešného dňa. Canal, Madrazo (obaja Burgos) a Bou (Euskaltel) sa nenechali vyviesť z miery, všetci traja ideálne spolupracovali a snažili sa zviditeľniť svoje klubové farby. 
Následne sa medzera medzi utečencami a pelotónom začala raketovo zmenšovať. V rozmedzí dvanásť kilometrov Canal, Madrazo (obaja Burgos) a Bou (Euskaltel) stratili celé dve minúty. Zásluhu na tom mali predovšetkým celky Alpecin - Fénix a Groupama - FDJ, ktoré vyslali svojich pretekárov, aby začali kontrolovať priebeh štvrtej previerky. Zmena tempa však vôbec nevyľakala pretekárov v úniku, stále pokračovali v spoločnom jazdení a pomaly sa blížili ku jedinej prémii v itinerári dňa. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Na ňu prišla trojica vpredu už iba o minútu skôr ako pelotón. Dvadsať bodov do bodovacej súťaže a tri bonusové sekundy, ktoré sa rozdeľovali spoločne s bodmi, získal Bou (Euskaltel). Španiel si zašprintoval proti krajanovi, Madraza (Burgos) delili od víťazstva iba centimetre. Súboj o zvyšne dve bodovacie umiestnienia zviedli aj šprintéri v balíku. Získali ich Sénéchal (Quick-Step) a Philipsen (Alpecin).
Krátko po prémii klesol náskok utečencov pod minútu a vtedy prišli zastaviť cyklistov z Wanty - Gobert ďalšie tímy, pretože bolo ešte priskoro k tomu, aby bol celodenný únik zlikvidovaný. Tím brániaci červený dres totiž išiel veľmi besné tempo posledných tridsať kilometrov, ale etapa sa dostala to pasáže, v ktorej teoreticky hrozili ataky a mohla sa zvýšiť nervozita v pelotóne. Nič také sa nakoniec neudialo a balík spomalil.
Dlhé okamihy sa situácia na ceste menila iba kozmeticky. Canal, Madrazo (obaja Burgos) a Bou (Euskaltel) už boli takmer súčasťou pelotónu, na méte 30 kilometrov pred cieľom balík na nich strácal už len desať sekúnd. Ale hlavné pole zas zabrzdilo a traja utečenci tak opäť získali skoro celú minútu. Potom však už nasadili tempo Alpecin - Fénix a Groupama - FDJ a začali pripravovať scénu pre dramatickú koncovku.
Celodenný únik sa definitívne stal minulosťou na méte trinásť kilometrov pred páskou. Canal, Madrazo (obaja Burgos) a Bou (Euskaltel) až do posledných momentov zostali spolu a na konci si všetci traja podali ruky. Potom už sa na čele pelotónu začali objavovať tímové vláčiky. Nechýbali medzi nimi šprintérske celky, ktoré verili svojím šprintérom v náročnom závery, ale aj tímy s adeptmi na celkové víťazstvo.
Na posledných desiatich kilometroch sa zvýšila nervozita na ceste. Začala sa pozičná bitka v balíku. Nikto nechcel chýbať vpredu. Výbornú prácu odvádzali kolegovia Philipsena (Alpecin), ale vpredu sa ukazovali aj domestici Jakobsena (Quick-Step), Rogliča (Jumbo) a tiež Caja Rural. Na méte štyritisíc metrov od cieľovej čiary sa slova ujal aj Van Baarle (Ineos), ale iba na krátky okamih. 
Menšiu športovú tragédiu si prežil Rein Taaramäe, priebežný líder celkovej klasifikácie spadol v pravotočivej zákrute vo veľkej rýchlosti. Bol už v ochrannom pásme, takže jeho strata by mala byť neutralizovaná. Záverečný šprint rozbehli pretekári Alpecin - Fénix a Groupama - FDJ, ale bol to Fabio Jakobsen, ktorý mal v závere najsilnejšie nohy. Arnaud Démare finišoval druhý, tretí bol Magnus Cort
Holandský šprintér je naspäť medzi elitou. Fabio Jakobsen v závere síce nemal takú podporu, ako jeho najväčší súperi, ale využil správny okamih na zrýchlenie a nakoniec dokázal udržať rýchlosť až do cieľa. Jakobsenov šprint bol dlhý a samotný šprintér v ňom ukázal, koľko silý v sebe má. Dnešné etapové víťazstvo bolo jeho tretím na Vuelte a rovnako tretie v tejto sezóne. Holanďan sa vďaka víťazstvu stal novým lídrom bodovačky. 
Etapa nakoniec skončila podľa predpokladov. Šprintéri so záverečným kopčekom nemali problém a mohli sa pobiť o víťazstvo. Lenžie viacerí šprintéri budú po dnešnom dni veľmi nespokojní. Arnaud Démare nebol ďaleko od triumfu, ale Jasper Philipsen a Michael Matthews finále totálne pokazili. Síce Austrálčan finišoval na piatom mieste, ale to preto, že nezvládol záverečný kilometer podľa predstáv. Blúdil za súpermi a nevedel sa rozhodnúť, ktorého si má držať. 
Z pohľadu celkovej klasifikácie bola dnešná etapa transportnou. Všetci adepti na celkové víťazstvo prišli spolu v pelotóne v rovnakom čase ako víťaz etapy. Červené tričko udržal Rein Taaramäe, ktorý spadol na méte dva a pol kilometra pred cieľom. Z pádu si neodniesol viditeľné zranenia a aj keď finišoval o minútu neskôr ako Jakobsen, jeho strata bola neutralizovaná. Aj zajtra tak ponesie najcennejší dres na podujatí. Na druhom mieste zostal Kenny Elissonde so stratou 25 sekúnd, tretí je Primož Roglič s pol minútovou stratou. 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Fabia Jakobsena (víťaz 4. etapy)
"Je to splnený sen. Po mojom páde to bola dlhá cesta naspäť. Trvalo to veľa času a úsilia nielen mňa, ale aj ďalších ľudí. Dnešné víťazstvo je pre nich odmena. Myslím lekárov v Poľsku, o moju druhú rodinu v tíme a samozrejme svoju vlastnú rodinu. Koncovka bola hektická. Bert Van Lerberghe ma priviedol dopredu a tam som našiel zadné koleso Arnauda Démareho. On bol tým mužom, ktorého bolo treba poraziť. Na konci som mal v nohách trochu viac síl. Som rád, že som ho mohol znova poraziť."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Rein Taaramäe (1. miesto v GC)
"Neviem, ako som spadol. Bolo to veľmi nervózne a skončil som na zemi. Ale som v poriadku, nemám príliš veľa zranení. Som trochu poškrabaný. Inak dnešná etapa bola úžasná. Jazdili sme vpredu s celým tímom. Spolu sme si to všetko užili. Bolo to krásne. Ak zajtra nebude fúkať vietor, pravdepodobne si môžem udržať dres. Myslím, že mám nohy, aby som udržal červený dres ešte dva dni."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Egan Bernal (9. miesto v GC)
"Som veľmi šťastný. Šprintoval som, aby som dnes nestratil čas. Keď som počul, že vyhral Jakobsen, bol som rád, pretože je príkladom a ukazuje, že nikdy sa netreba vzdávať. Klobúk dole, všetci máme k nemu veľký rešpekt za to, čo urobil. V posledných kilometroch fúkal vietor do strany a veci išli rýchlo. Neplánovali sme niečo skúšať, ale boli sme varovaní, aby sme boli ostražití a v dobrej pozícii."
Výsledky etapy
1. JAKOBSEN Fabio Deceuninck - Quick-Step 03:43:07 100
2. DÉMARE Arnaud Groupama-FDJ 00:00 40
3. CORT Magnus EF Education-NIPPO 00:00 20
4. DAINESE Alberto Team DSM 00:00 12
5. MATTHEWS Michael Team BikeExchange 00:00 4
6. ALLEGAERT Piet Cofidis 00:00
7. MEEUS Jordi BORA-hansgrohe 00:00
8. TRENTIN Matteo UAE Team Emirates 00:00
9. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Fenix 00:00
10. MINALI Riccardo Intermarché-Wanty-Gobert 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. TAARAMÄE Rein Intermarché-Wanty-Gobert 13:08:51
2. ELISSONDE Kenny Trek-Segafredo 00:25
3. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 00:30
4. CALMEJANE Lilian AG2R Citroën Team 00:35
5. MAS Enric Movistar Team 00:45
6. LÓPEZ Miguel Ángel Movistar Team 00:51
7. VALVERDE Alejandro Movistar Team 00:57
8. CICCONE Giulio Trek-Segafredo 00:57
9. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 00:57
10. LANDA Mikel Bahrain Victorious 01:09
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. JAKOBSEN Fabio Deceuninck - Quick-Step 100
2. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Fenix 68
3. ARANBURU Alex Astana-Premier Tech 50
4. MATTHEWS Michael Team BikeExchange 43
5. TAARAMÄE Rein Intermarché-Wanty-Gobert 33
6. DÉMARE Arnaud Groupama-FDJ 33
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. TAARAMÄE Rein Intermarché-Wanty-Gobert 10
2. ELISSONDE Kenny Trek-Segafredo 7
3. DOMBROWSKI Joe UAE Team Emirates 6
4. BAYER Tobias Alpecin-Fenix 5
5. KUSS Sepp Jumbo-Visma 3
6. CALMEJANE Lilian AG2R Citroën Team 3
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 13:09:48
2. MÄDER Gino Bahrain Victorious 00:13
3. VLASOV Aleksandr Astana-Premier Tech 00:16
4. ROCHAS Rémy Cofidis 00:54
5. PEDRO LOPEZ Juan Trek-Segafredo 00:59
6. CARR Simon EF Education-NIPPO 01:02
Prémie na trase etapy:
 62,9 km - ALCOLEA DEL PINAR (20-17-15-13-10) + bonifikačné sekundy 3-2-1
 Cieľ - MOLINA ARAGÓN (50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2) + bonifikačné sekundy 10-6-4
Krátky úvod k etape:
Po výstupe na Picón Blanco čaká pelotón jednoduchšia etapa. Na pretekárov nečaká žiadna horská prémia, ale niekoľko nehodnotených stúpaní by mohlo vyradiť z hry klasických šprintérov. Do mierného kopca je aj samotný záver, čo favorizuje najmä Michaela Matthewsa. Austrálčan v službách tímu BikeExchange ukázal kvalitný šprint v druhej etape a motivovať ho bude aj fakt, že na etapové víťazstvo čaká takmer rok. Solídnymi výkonmi sa na úvod Vuelty prezentoval aj Alex Aranburu a Španiel by mohol získať prvé víťazstvo na Grand Tour nielen pre seba, ale aj pre Astanu. Jeho zamestnávateľ z Gira aj Tour de France odišiel bez etapového vavrínu. Ak by kazažský tím nezískal etapu ani na Vuelte, vôbec prvýkrát od svojho vzniku by ostal bez výhry na Grand Tour. 
Na svoju šancu v drese Deceunincku čaká Zdeněk Štybar a Čech by mohol šprintovať v prípade, ak by Fabio Jakobsen nezvládol tempo pelotónu. Prvý šprintérsky záver nezvládol Arnaud Démare a Francúz má v utorok ideálnu príležitosť na reparát. Ďalší triumf na Vuelte by mohol pridať Matteo Trentin, ktorý nepoznal pocit víťazstva od septembra 2019. Zoznam favoritov dopĺňa Davide Cimolai. Talian by sa chcel rozlúčiť s izraelským zoskupením etapovým víťazstvom. Kandidáti na celkové poradie budú chcieť ušetriť čo najviac síl a prísť do cieľa bez akýchkoľvek problémov v podobe pádu či časovej straty. Kolízie sme zatiaľ videli v každej z doterajších troch etáp a scenár z druhej etapy nebude chcieť dopusiť Adam Yates či Hugh Carthy. 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop