Vuelta: Po dlhom sóle triumfoval Majka, Eiking naďalej červený, Yates získal pár sekúnd

29.8.2021, 14:25 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Vuelta: Po dlhom sóle triumfoval Majka, Eiking naďalej červený, Yates získal pár sekúnd
(© Luis Angel Gomez / Photo Gomez Sport)

tdf2020 banner update
15. 29.8. rovinata etapa ciel rovina Navalmoral Mata > Barraco 197 km Majka
profil etapy, 3640 nastúpaných metrov (© lavuelta.com)
Pred pätnástou etapou prišla španielska Grand Tour o ďalšieho pretekára. Na štart sa nepostavil Jonathan Klever Caicedo (EF Education - First). Bol to už tretí cyklista z amerického zoskupenia, ktorý predčasne opustil Vueltu. Dnes sa musel pelotón popasovať so štyrmi horskými prémiami. Cyklistov v nedeľu sprevádzalo pekné počasie, teplota sa vyšplhala na dvadsaťpäť stupňov celzia. 
O účasť vo vedúcej skupine bol veľký záujem. Do úniku sa chceli dostať aj Sepp Kuss (Jumbo - Visma) či David De la Cruz (UAE Team Emirates). Prvému menovanému patrilo ôsme miesto v celkovom poradí a Španiel bol pätnásty. 92 kilometrov pred páskou jazdil na čele Fabio Aru (Qhubeka NextHash) a Rafal Majka (UAE Team Emirates). Poliak bol úspešný na Alto de la Centenera (5,3%; 15,1 km). 
Necelé dve minúty strácala skupina prenasledovateľov, kde boli Thymen ArensmanMartijn TusveldMichael StorerChris Hamilton (4x DSM), Gianluca BrambillaJuan Pedro López (2x Trek - Segafredo), Steff CrasMaxim Van Gils (2x Lotto Soudal), Lucas HamiltonMikel Nieve (2x BikeExchange), Carlos Verona (Movistar), Steven Kruijswijk (Jumbo - Visma), Geoffrey Bouchard (AG2R Citroën Team), Gorka Izagirre (Astana), Wout Poels (Bahrain - Victorious), Andrea Bagioli (Deceuninck - Quick-Step), Diego Andrés Camargo (EF Education), Rudy Molard (Groupama - FDJ), Simone Petilli (Intermarché - Wanty - Gobert), Guy Niv (Israel Start-Up Nation) a Joe Dombrowski (UAE Team Emirates). 
Pelotón vedený tímom Intermarché strácal v stúpaní na Puerto de Pedro Bernando (5,1%; 9,1 km) štyri minúty a pätnásť sekúnd. Tri kilometre pred vrcholom druhej horskej prémie sa Majka vpredu osamostatnil. Rozbila sa aj skupina prenasledovateľov, odkiaľ sa utrhli Bouchard, Brambilla či Poels, ale 85 kilometrov pred cieľom šla druhá skupina opäť spolu. 
- ponuka z nášho ehopu -
- ponuka z nášho eshopu -
S poslednou Grand Tour sezóny sa rozlúčil Kiel Reijnen (Trek - Segafredo). Tretí muž Vuelty 2015 Rafal Majka preťal vrchol s pätnástimi sekundami k dobru na Arua a dvojminútovým náskokom na skupinu s Kruijswijkom. Strata hlavnej skupiny sa blížila ku piatim minútam. O jedného z domestikov prišiel aj Ineos. Z pretekov odstúpil Jhonatan Narváez. Majka naďalej zvyšoval svoj náskok na prenasledovateľov. 
V pelotóne už nebol držiteľ zeleného dresu Fabio Jakobsen (Deceuninck - Quick-Step). Víťaz štvrtej a ôsmej etapy strácal na hlavnú skupinu tri minúty a 35 sekúnd. Preriedila sa aj druhá skupina, kde už nefigurovali Bagioli ani CrasMajka začal stúpať na najdlhší kopec dnešného dňa Puerto de Mirajes (5,5%; 20,4 km). Zo skupiny prenasledateľov sa utrhli KruijswijkBouchardVerona Arensman
- ponuka z nášho ehopu -
- ponuka z nášho eshopu -
Táto skupina sa spojila s Aruom a na tretiu skupinu mala pätnásť sekúnd k dobru. Neskôr sa do nej prepracovali aj López Izagirre. Za Majkom sa osamostatnil Kruijswijk a stiahol jeho náskok pod dve minúty. Za tretím mužom Tour de France 2019 šli LópezVeronaStorerBouchard Izagirre. 51 kilometrov pred cieľom odtiaľ vypadol prvý a posledný menovaný. Naopak, dostal sa tam Arensman.
Do balíka sa z úniku vrátil Lucas Hamilton a vpredu už chýbal aj Aru. Neskôr sa tretia skupina opäť okresala a ostal v nej len Bouchard Chris Hamilton. Austrálčanovi sa podarilo osamostatniť. Hlavná skupina dobehla aj ArensmanaTusveldaNiva Van Gilsa. Pelotón naďalej viedli pretekári Intermarché. Súčasťou balíku bol už aj PoelsMajka preťal vrchol stúpania s minútou a štyridsiatimi sekundami k dobru na Kruijswijka
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Do hlavnej skupiny sa vrátili aj Gorka IzagirreVerona Molard. Na priebežnom treťom mieste jazdil Chris Hamilton, ktorý strácal minútu a dvadsaťpäť sekúnd na Holanďana. Za ním jazdila skupina, kde boli zvyšní členovia úniku - DombrowskiStorerPetilliLópezBrambilla NieveMajka získal dvadsať bodov na šprintérskej prémii. 
Dvanásť kilometrov pred cieľom mal mechanické problémy Giulio Ciccone (Trek - Segafredo). Majka mal na záverečnom stúpaní na Puerto San Juan de Nava (4%; 8,6 km) minútu a päťdesiat sekúnd k dobru na Kruijswijka. Sedem kilometrov pred páskou bola pohltená aj skupina s Nievem. Z pelotónu zaútočil De la Cruz a na jeho pohyb zareagoval Louis Meintjes (Intermarché). Pridal sa k ním aj Jefferson Cepeda (Caja Rural). 
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Po chvíli bolo trio pohltené a ďalší útok predviedol Adam Yates (Ineos). V skupine favoritov ostalo zhruba dvadsať ľudí, no nechýbal tam žiaden z kandidátov na GC. Rafal Majka po 87 kilometroch sólovej jazdy dosiahol druhé kariérne etapové víťazstvo na Vuelte. V roku 2017 triumfoval ešte v drese tímu Bora - hansgrohe v štrnástej etape. Druhý Steven Kruijswijk dostal takmer minútu a pol, tretí skončil Chris Hamilton s viac ako dvojminútovým mankom. 
Adam Yates napokon získal pätnásť sekúnd na pelotón, kde najlepšie šprintoval Giulio Ciccone. Hneď za ním preťal pásku Odd Christian Eiking, ktorý tak bez problémov udržal červený dres. Dnešný víťaz Rafal Majka si pripísal piate etapové víťazstvo na Grand Tour v kariére. Dva triumfy zaznamenal na Vuelte, trikrát sa radoval na Starej dáme. Zároveň zaznamenal prvé etapové víťazstvo po takmer štyroch rokoch. 
Po etapovom triumfe túžil aj Steven Kruijswijk, ale Holanďan nedokázal dostať Majku do úzkych. Po druhom mieste z dvanástej etapy na Gire vybojoval ďalší pekný výsledok na Grand Tour Chris Hamilton. V celkovom poradí nenastali žiadne zmeny. Adam Yates skresal svoje manko na siedmeho Egana Bernala na trinásť sekúnd. Bodkovaný dres si v utorok opäť oblečie Romain Bardet a svojho majiteľa nemenil ani zelený dres, ktorý opäť ostal u Fabia Jakobsena. O dva dni nás čaká zvlnená etapa, v ktorej by mali miešať karty najmä klasikári a odolní šprintéri. 
vyjadrenie ikonky ciernaRafal Majka (víťaz etapy, 18. miesto v GC)
"Celý tím ma presviedčal o tom, že mám dobré nohy a ja som to skúšal hneď od štartu dnešnej etapy. Vstupoval som do etapy s tým, že ju chcem vyhrať a že sa nebudem na nikoho pozerať. Išiel som na víťazstvo. Toto víťazstvo by som chcel venovať svojmu otcovi a svojim dvom deťom. Mal som veľmi zlý štart v tejto sezóne. Nebolo to jednoduché pre mňa ani pre moju rodinu, najmä preto, že som prišiel o otca. Chcem poďakovať aj svojmu tímu, pretože je výnimočný."
vyjadrenie ikonky ciernaSteven Kruijswijk (2. miesto v etape, 17. miesto v GC)
"Bol to naozaj náročný deň. Vôbec som nemal v pláne ísť do úniku, ale vraveli sme si, že keď tam bude nejaká skupina, tak tam musí byť aj niekto z nás. Etapa odštartovala množstvom útokov a ja som v prvom dlhom stúpaní zrazu zistil, že som v úniku. Rafal Majka bol v tom čase úplne vpredu a v našej skupine nebola žiadna spolupráca. Snažil som sa ho dobehnúť, ale tak to dopadlo. Majka dokázal nielen dnes, ale aj v predchádzajúcich etapách, že je naozaj dobre pripravený. Po troch hodinách etapy som sa začal cítiť horšie. Síce som vyrazil na Majkom, ale mohol som len dúfať, že ho zastavia kŕče. Ale aj pre mňa to bola veľmi ťažká etapa a myslím si, že všetci v balíku trpeli. Zároveň chcem poďakovať tímu, ktorý mi dal príležitosť, aby som sa zapojil do súboja o víťazstvo v etape."
vyjadrenie ikonky ciernaChris Hamilton (3. miesto v etape)
"Bol to ťažký deň v kancelárii. Cieľom bolo, samozrejme, vyhrať a celý čas som dúfal, že chalanov predomnou budú nohy bolieť rovnako, ako mňa. S tretím miestom som nadmieru spokojný. Dnes som dal do toho všetko. Z pódia na Grand Tour nemôžem byť sklamaný. Bola to trochu zvláštna taktika. Mali sme v skupine štyroch chalanov, takže nikto s nami nechcel spolupracovať. Z tej skupiny sa celý deň útočilo."
vyjadrenie ikonky ciernaGuillaume Martin (17. miesto v etape, 2. miesto v GC)
"Chcel som vyzliecť Eikinga z červeného dresu, ale začiatok etapy bol veľmi rýchly. Mojim cieľom na Vuelte je dobrý výsledok v celkovom poradí, takže nechcem za každú cenu bojovať o červený dres. Intermarché šlo dnes fantasticky. Myslím si, že všetci sme dnes šli na limite. Bola to extrémne ťažká etapa. Záverečný týždeň je najnáročnejší z celej Vuelty. Čakajú nás ťažké horské skúšky, takže musíme dobre reagovať na vývoj situácie. Teraz si chcem užiť voľný deň a potom budeme spriadať plány, ako získať čas v posledných etapách."
vyjadrenie ikonky ciernaJan Hirt (domestik Intermarché - Wanty - Gobert)
"Pre nás je výnimočné držať červený dres aj cez voľný deň. Je to dôležité aj pre sponzorov. Dodáva nám to veľkú motiváciu a na ceste nechávame všetko. Samozrejme, sme veľmi šťastní. Myslím si, že sme šli veľmi dobre. Zo začiatku sme použili naších klasikárov a potom sme ťahali my, vrchári. Navyše sme mali pretekára aj v úniku, ktorý na nás čakal. Bola to dobrá stratégia."
Výsledky etapy
1. MAJKA Rafal UAE Team Emirates 04:51:36 100
2. KRUIJSWIJK Steven Jumbo-Visma 01:27 40
3. HAMILTON Chris Team DSM 02:19 20
4. YATES Adam INEOS Grenadiers 02:42 12
5. CICCONE Giulio Trek-Segafredo 02:57 4
6. CHRISTIAN EIKING Odd Intermarché-Wanty-Gobert 02:57
7. GROßSCHARTNER Felix BORA-hansgrohe 02:57
8. KUSS Sepp Jumbo-Visma 02:57
9. DE LA CRUZ David UAE Team Emirates 02:57
10. MAS Enric Movistar Team 02:57
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. CHRISTIAN EIKING Odd Intermarché-Wanty-Gobert 59:57:50
2. MARTIN Guillaume Cofidis 00:54
3. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 01:36
4. MAS Enric Movistar Team 02:11
5. LÓPEZ Miguel Ángel Movistar Team 03:04
6. HAIG Jack Bahrain Victorious 03:35
7. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 04:21
8. YATES Adam INEOS Grenadiers 04:34
9. KUSS Sepp Jumbo-Visma 04:59
10. GROßSCHARTNER Felix BORA-hansgrohe 05:31
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. JAKOBSEN Fabio Deceuninck - Quick-Step 200
2. CORT Magnus EF Education-NIPPO 114
3. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 108
4. TRENTIN Matteo UAE Team Emirates 103
5. DAINESE Alberto Team DSM 93
6. MATTHEWS Michael Team BikeExchange 92
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. BARDET Romain Team DSM 50
2. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 31
3. MAJKA Rafal UAE Team Emirates 29
4. STORER Michael Team DSM 24
5. SIVAKOV Pavel INEOS Grenadiers 16
6. HAIG Jack Bahrain Victorious 15
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 60:02:11
2. VLASOV Aleksandr Astana-Premier Tech 01:43
3. MÄDER Gino Bahrain Victorious 02:26
4. PEDRO LOPEZ Juan Trek-Segafredo 06:47
5. ROCHAS Rémy Cofidis 22:26
6. CHAMPOUSSIN Clément AG2R Citroën Team 32:43
Prémie na trase etapy:
 112,4 km - Alto de la Centenera: dĺžka 15,1 km; sklon 5,3 % (10-6-4-2-1)
 83,5 km - Puerto de Pedro Bernardo: dĺžka 9,1 km; sklon 5,1 % (5-3-1)
 38,4 km - Puerto de Mijares: dĺžka 20,4 km; sklon 5,5 % (10-6-4-2-1)
 22,3 km - BURGOHONDO (20-17-15-13-10)
 5,4 km - Puerto San Juan de Nava: dĺžka 8,6 km; sklon 4,0 % () + bonifikačné sekundy 3-2-1
 Cieľ - BARRACO (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1) + bonifikačné sekundy 10-6-4
Krátky úvod k etape:
Pred druhým dňom voľna čaká účastníkov španielskej Grand Tour ďalšia horská etapa. Po priblížne sedemdesiatich kilometroch začnú cyklisti stúpať na Alto de la Centenera. Táto horská prémia bude zaujímavá aj pre bojovníkov o bodkovaný dres, nakoľko prvý pretekár na vrchole získa desať bodov. Po pätnásťkilometrovom zjazde bude nasledovať Puerto de Pedro Bernando. Za druhou horskou prémiou sa nachádza ďalší dlhý zjazd a tak príde na rad najdlhšia horská prémia pätnástej etapy Puerto de Mirajes. Dvadsaťdva kilometrov pred páskou budú môcť kandidáti na celkové poradie zabojovať o body na rýchlostnej prémii a poslednou horskou prekážkou pred cieľom bude Pueto San Juan de Nava, ktorý vrcholí päť kilometrov pred cieľom. 
Červený dres naďalej drží v rukách Odd Christian Eiking a druhý muž tohtoročného Arctic Race of Norway so cťou obstál aj vo včerajšej horskej skúške, kde stratil len dvadsať sekúnd na Rogliča. Na druhom mieste v GC ostal Guillaume Martin a ôsmy muž tohtoročnej Starej dáme dokázal ukrojiť štyri sekundy z náskoku vedúceho pretekára. Ďalšiu príležitosť na skresanie manka na prvé miesto má obhajca titulu Primož Roglič, ku ktorému by sa chcel priblížiť Enric Mas aj jeho kolega Miguel López. Kolumbíjčan bol včera najsilnejší spomedzi favoritov. Tridsaťjeden sekúnd na neho stráca Jack Haig a dnešná etapa je vhodnou príležitosťou pre Bernala a Yatesa, aby sa dostali na vyššie priečky v GC. Do Top 10 sa budú chcieť prebojovať Ciccone a Vlasov, ale Felix Grossschartner zatiaľ odoláva ich snahe a včera dokonca zvýšil svoj náskok na Taliana aj Rusa o tri sekundy. Do bodkovaného dresu sa oblečie Romain Bardet a siedmy muž tohtoročného Gira môže získať ďalšie body do súťaže o najlepšieho vrchára. O etapový triumf by sa vo vedúcej skupiny mohli pobiť aj Herrada, Majka, Caruso, Kruijswijk, Verona, Henao, Nieve, Navarro, Sánchez, Sivakov, Hirt a ďalší vrchári.
profil najdôležitejšieho kopca (© lavuelta.com)

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop