Giro: O triumf bojoval únik, vyhral Bouwman a berie modrý dres, López naďalej ružový

13.5.2022, 14:00 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Giro: O triumf bojoval únik, vyhral Bouwman a berie modrý dres, López naďalej ružový
Radost Dumoulina s Bouwmanom (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)

7. 13.5. rovinata etapa ciel rovina Diamante > Potenza 196 km Bouwman
profil etapy, 4510 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
Po dvoch dňoch pre šprintérov sa naskytla príležitosť pre odolných klasikárov aj vrchárov. Pred štartom siedmej etapy prišiel Quick-Step Alpha Vinyl o Michaela Morkova. Rozbiehač šprintov pre Marka Cavendisha má horúčku a britský šprintér tak prišiel o dôležitého kolegu. Dán sa stal piatym pretekárom, ktorý nepríde do cieľa úvodnej Grand Tour. Dnešná previerka odštartovala päť minút pred dvanástou hodinou. 
O účasť vo vedúcej skupine bol veľký záujem. Dopredu sa tlačili jazdci ako Thomas De GendtSylvain Moniquet (2x Lotto Soudal), Alessandro Covi (UAE Team Emirates), Mauro Schmid (Quick-Step), Magnus Cort (EF Education-EasyPost), Mathieu Van der Poel (Alpecin - Fenix) a ďalší pretekári. Na prvej horskej prémii Passo Colla (9,3 km; 4,5 %) bol úspešný Wout Poels (Bahrain - Victorious). 
O vytvorenie úniku sa snažili aj Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) či Lennard Kämna (Bora - hansgrohe), načo reagoval Juan Pedro López (Trek - Segafredo) a držiteľa modrého dresu nasledoval. Napokon sa utrhli Tom DumoulinKoen Bouwman (2x Jumbo - Visma), Bauke Mollema (Trek), Davide Formolo (UAE), Davide Villella (Cofidis), Diego Andrés Camargo (EF Education) a už spomínaný Poels
Pár kilometrov pred vrcholom Monte Sirino (24,4 km; 3,8 %) mal únik náskok štyroch minút a tridsiatich sekúnd. V balíku museli riešiť mechanické problémy Kämna aj Simon Yates (BikeExchange - Jayco). Vpredu sa nachádzal víťaz Grand Tour aj viacerí jazdci, ktorí sa dokázali prepracovať do Top 10. Bouwman bol najvyššie postaveným jazdcom, na Lópeza strácal päť a pol minúty. 
- reklama -
- reklama -
Predpokladalo sa, že Bouwman pomôže svojmu kolegovi, ktorý sa mohol vrátiť do boja o celkové poradie. V pelotóne pracovali zástupcovia Treku napriek účasti ich pretekára v úniku. V balíku už nefigurovali Arnaud Démare (Groupama - FDJ) ani Cavendish. Mechanické problémy musel riešiť aj Dumoulin. Tesne pred vrcholom sa rozohrala bitka o štyridsať bodov a ako prvý nastúpil Formolo, ale zvyšok úniku ho nikde nepustil.
Následne nastúpil Bouwman a dvanásty muž vlaňajšieho Gira bol úspešný. Vo vrchárskej súťaži strácal na Kämnu len dva body. Náskok vedúcej skupiny prekročil päť minút. Dumoulin opäť menil bicykel, keďže doposiaľ jazdil na rezerve. V balíku pracovali pre Lópeza Jacopo Mosca a Edward Theuns. Bouwman sa virtuálne obliekal do ružového dresu. Vpredu nastúpil Poels, ale po chvíli sa vrátil späť. Spolupráca vo vedúcej skupine evidentne viazla. 
Defekt dostal Will Barta (Movistar), debutant na Gire. Náskok vedúcej skupine začal pomaly klesať. Pri mechanickom vozidle sa zastavil Alejandro Valverde (Movistar), ktorý mal problémy s vysielačkou. Najstarší muž pelotónu pred začiatkom Gira avizoval, že nebude bojovať o celkové poradie, ale výstup na Etnu zvládol s favoritmi a priebežne mu patrí sedemnásta priečka. 
Vedúca skupina sa blížila k šprintérskej prémii. Na konci pelotónu jazdil Van der Poel. Okrem Bouwmana sa v GC posúval aj Mollema, ktorý na Lópeza strácal päť minút a 49 sekúnd. V úniku začal prekvapujúco zaostávať Poels, ale po chvíli sa vrátil späť. Na čelo balíka sa začali skladať viaceré zoskupenia. Vpredu mal evidentne najmenej síl Camargo, ale Kolumbíjčan sa zatiaľ držal s ostatnými.
Prémiu vzal bez boja Bouwman. V zjazde skončil na zemi Villella, ale nič sa mu nestalo a musel zmazať dvadsaťsekundové manko. V stúpaní na Montagna Grande di Viggiano (6,6 km; 9,1 %) pelotón naďalej sťahoval náskok a do problémov sa opäť dostal Poels. Naopak, Villella sa vrátil späť. Talian neskôr zastavil, nakoľko potreboval mechanickú pomoc. Pri páde si zjavne poškodil bicykel. 
Na čele balíka pracovali ľudia z Ineosu, DSM, Cofidisu aj UAE Emirates. Hlavná skupina ale spomalila a to bola voda na mlyn úniku, kde ostali DumoulinBouwmanMollemaFormolo Camargo. Kilometer pred vrcholom chcel ujsť druhý menovaný, ale nevyšlo mu to. Následne zaútočil Formolo, ale Bouwman sa nenechal zaskočiť a virtuálne šiel do modrého dresu.
Za vedúcou skupinou jazdil s minútovou stratou Villella. Na chvíľkovú nepozornosť takmer doplatil Dumoulin, ktorého skoro zrazilo vlastné mechanické auto. 51 kilometrov pred cieľom mal pelotón viac ako šesťminútové manko a pre únik to vyzeralo čoraz nádejnejšie. K úniku sa približoval Villella a 45 kilometrov pred páskou sa vrátil späť. Naopak, Poels sa blížil k pelotónu, kde udával tempo Ineos. 
Vpredu sa začalo taktizovať a k útoku sa odhodlal Bouwman, ale skupina sa nerozdelila. Práca Ineosu prinášala ovocie, štyridsať kilometrov pred cieľom klesol náskok na štyri a pol minúty. V úniku sa preto začali otáčať všetci pretekári. Únik začal stúpať na poslednú horskú prémiu La Sellata (7,8 km; 5,9 %). Z vrcholu zostávalo do cieľa 23 kilometrov. K útoku sa odhodlal Dumoulin Camargovi došli sily. Po chvíli ho nasledoval Villela.
Z balíka sa porúčal Van der PoelVillella bojoval a ostával na dohľad úniku. Ďalší útok predviedol Dumoulin Bouwman chytil medzeru, čo využil na ďalší atak Mollema. Po chvíli ho doplnili Holanďan a Formolo, ktorý vzápätí atakoval. Talian poriadne vytrápil dvojicu prenasledovateľov, ale tí ho napokon dorazili a svoju stratu zlikvidoval aj Bouwman. Ten vyrazil pred vrcholom po body a po etape ho čakali pódiové povinnosti. 
V zjazde tlačil na pílu Formolo, ale zvyšok skupiny ho držal na uzde. V hlavnej skupine sa držali všetci kandidáti na celkové poradie. MollemaBouwman a Talian mohli získať aj prvé víťazstvo na talianskej Grand Tour. V pelotóne dostal defekt Rui Costa (UAE Emirates). 8500 metrov pred cieľom nastúpil Mollema, ale do háku mu okamžite skočil Bouwman a nič z toho nebolo.
O kilometer neskôr to opäť skúsil Mollema a prišiel si po bonifikačné sekundy. Bouwman Formolo ho nasledovali, Dumoulin už strácal. Úspešný nebol ani Formolov pokus. Trio taktizovalo a to hralo do karát Dumoulinovi, ktorý sa vrátil. Na posledný kilometer prišlo kvarteto pokope a o víťazovi musel rozhodnúť záverečný šprint do kopca, ktorý dosahoval dvojciferné gradienty.
Šprint otvoril Dumoulin Koen Bouwman nasadil k masívnemu šprintu, ktorým nikomu nedal šancu a prišiel si po najväčší úspech v kariére. Druhý skončil Bauke Mollema, tretí Davide Formolo. Za Dumoulinom prišiel do cieľa Villella a tak nasledoval početný pelotón aj s Juan Lópezom. Španiel tak udržal ružový aj biely dres. Ako sme už spomínali, do modrého dresu sa oblečie Bouwman a cyklámenový naďalej vlastní Démare.
V Top 10 nenastali žiadne zmeny, všetci členovia elitnej desiatky prišli do cieľa v balíku. Do druhej desiatky sa prepracoval dnešný víťaz, ktorému patrí šestnásta priečka a uvidíme, ako sa popasuje s ďalšími horskými etapami. Zajtra by mali byť v permanencii najmä odolní klasikári či vrchári. Čaká nás ďalšia zvlnená etapa s množstvo krátkych stúpaní. Pre kandidátov na GC bude dôležité, aby nestratili čas na konkurenciu.  
vyjadrenie ikonky ciernaKoen Bouwman (víťaz etapy, modrý dres)
"Na konci etapy sme boli dvaja z nášho tímu. Celý deň som sa cítil dobre. Mal som problémy v jednom zo stúpaní, ale na šprint som si veril. Kopec do cieľa bol prudký, ale nebol až tak ťažký. Nikto z nás nemal veľa síl na konci, ale videl som, že mám náskok na ostatných a päťdesiat metrov pred cieľom som videl, že tú etapu vyhrám. V celkovom poradí máme Tobiasa Fossa aj Sama Oomena. Povedali sme si, že budeme jazdiť otvorenejšie a útočnejšie a vyšlo nám to na prvý pokus, takže je to super."
vyjadrenie ikonky ciernaBauke Mollema (2. miesto)
"Je skvelé, že som dnes mohol bojovať o etapové víťazstvo. Na začiatku som nemusel príliš tvrdo pracovať, pretože sme v pelotóne bránili ružový dres. Našim cieľom pre dnešný deň ho bolo udržať. Vedel som, že Koen Bouwman je dosť rýchly a preto som sa posledných desať kilometrov snažil niekoľkokrát zaútočiť. Ale vždy bol zavesený na mojom kolese. Mal pri sebe Toma Dumoulina, ktorý mu pomohol zvládnuť finále. Bola to ťažká situácia. Skúšal som všetko, ale nestačilo to."
vyjadrenie ikonky ciernaDavide Formolo (3. miesto)
"Vedeli sme, že Koen Bouwman je v skupine najrýchlejší. Vo finále, keď pre neho pracoval Dumoulin, nebolo možné, aby som odišiel. Všetci sme boli približne na rovnakej úrovni. Budeme ďalej bojovať a zajtra sa vrátime do boja. Čo sa týka mňa, myslím si, že zajtra ostanem v pelotóne, pretože ma veľmi bolia nohy."
vyjadrenie ikonky ciernaJuan Pedro López (ružový dres)
"Dnes som dal zo seba všetko, aby som udržal ružový dres. Na papieri to vyzeralo ako nebezpečný deň, ale etapa sa nám vydarila najmä vďaka prítomnosti Baukeho Mollemu v úniku. Na začiatku pretekov som mal malé problémy kvôli defektu, ale tím ma rýchle dostal späť. Cieľ tímu je jasný - ísť na celkové poradie s Giuliom Cicconem. Pokiaľ budem musieť pre neho zajtra alebo v nedeľu pracovať, v tíme vedia, že nebudem mať s tým problém, aj keby som mal mať ružový dres. Zatiaľ si užívam každý deň."
vyjadrenie ikonky ciernaEnrico Gasparotto (DS Bora - hansgrohe)
"Dnes to bola naozaj ťažká etapa. Bolo dosť teplo a to bol dôležitý faktor. Všetko šlo celkom dobre a naši traja jazdci na GC boli vždy na dobrej pozícii. Skúšali sme sa dostať do úniku s Lennardom Kämnom, ale keďže je druhý v GC, pelotón ho nenechal odísť. Potom už išlo o to, aby sme prežili etapu. Všetci odviedli dobrú prácu. Giovanni Aleotti bol silný a zostal s našimi jazdcami na GC až do konca."
Výsledky etapy
1. BOUWMAN Koen Jumbo-Visma 05:12:30 100
2. MOLLEMA Bauke Trek-Segafredo 00:02 40
3. FORMOLO Davide UAE Team Emirates 00:02 20
4. DUMOULIN Tom Jumbo-Visma 00:19 12
5. VILLELLA Davide Cofidis 02:25 4
6. KÄMNA Lennard BORA-hansgrohe 02:59
7. ALBANESE Vincenzo EOLO - Kometa Team 02:59
8. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 02:59
9. VALVERDE Alejandro Movistar Team 02:59
10. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 02:59
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. PEDRO LOPEZ Juan Trek-Segafredo 28:39:05
2. KÄMNA Lennard BORA-hansgrohe 00:38
3. TAARAMÄE Rein Intermarché-Wanty-Gobert 00:58
4. YATES Simon BikeExchange-Jayco 01:42
5. VANSEVENANT Mauri Quick-Step Alpha Vinyl 01:47
6. KELDERMAN Wilco BORA-hansgrohe 01:55
7. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 01:58
8. BILBAO Pello Bahrain Victorious 02:00
9. PORTE Richie INEOS Grenadiers 02:04
10. BARDET Romain Team DSM 02:06
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. DÉMARE Arnaud Groupama-FDJ 147
2. GIRMAY Biniam Intermarché-Wanty-Gobert 94
3. CAVENDISH Mark Quick-Step Alpha Vinyl 78
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. BOUWMAN Koen Jumbo-Visma 68
2. KÄMNA Lennard BORA-hansgrohe 43
3. POELS Wout Bahrain Victorious 27
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. PEDRO LOPEZ Juan Trek-Segafredo 28:39:05
2. VANSEVENANT Mauri Quick-Step Alpha Vinyl 01:47
3. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 01:58
Všetky prémie na trase etapy:
3 20 150 km - Passo Colla: dĺžka 9,3 km; sklon 4,5 % (9-4-2-1)
1 20 105 km - Monte Sirino: dĺžka 24,4 km; sklon 3,8 % (40-18-12-9-6-4-2-1)
sprint-20 70 km - Viggiano (12-8-6-5-4-3-2-1)
2 20 60 km - Montagna Grande di Viggiano: dĺžka 6,6 km; sklon 9,1 % (18-8-6-4-2-1)
3 20 23 km - La Sellata: dĺžka 7,8 km; sklon 5,9 % (9-4-2-1)
sprint-20 7 km - Potenza Centro (3-2-1 bonusové sekundy)
ciel Cieľ - Potenza (15-12-9-7-6-5-4-3-2-1)
Krátky úvod k etape:
Siedmy súťažný deň patrí klasickej etape konca prvých týždňov na Grand Tour. Ponúka veľkú šancu na triumf úniku. Straty v celkovom poradí sú už väčšie. Je to však mimoriadne náročná etapa, takže ak sa nájde tím, ktorý bude pevne držať opraty tempa a bude mať záujem skúsiť rozbiť skupinu favoritov, nemusí to byť deň pre únik. Na dvesto kilometroch sa nastúpa až 4500 metrov, ale záver je skôr do zjazdu.
Viacerí odborníci favorizujú Mathieua Van der Poela, ktorý by prípadným triumfom v takejto etape ukázal svoju veľkosť. Posledné dni sa šetril, neriskoval v špurtoch.  Nič nie je vylúčené. Mohol by to byť ďalší vhodný deň pre Lennarda Kämnu, ktorého ale výrazne limituje postavenie v GC, a tak by to mohol byť dokonca až Biniam Girmay, ktorý by mohol znova šokovať svet. Ak by sme si ale mali tipnúť, víťaza by sme asi hľadali z domácich pretekárov. Etapa je ako šitá pre Diega Ulissiho, hoci nemá už formu akú mával kedysi. Lorenzo Fortunato by mohol byť vhodným tipom z úniku. Spomedzi ľudí na celkové poradie sa núkajú Carapaz s Bilbaom.
Krátky opis trasy etapy:
Ďalšou kľúčovou previerkou pre favoritov na titul bude siedma etapa. Najprv ich čaká Passo Colla. Na začiatku sa nachádza úsek s dvanásťpercentným sklonom, ale zvyšok stúpania má prijateľné parametre. Nasledovať bude stúpanie na Monte Sirino, ktoré má viac ako dvadsať kilometrov a najťažšie úseky prídu v jeho polovici. Ďalší test pre vrchárov príde na Montagna Grande di Viggiano a útoky od kandidátov na GC možno očakávať na La Sellata. Ak by o etapové víťazstvo bojovali jazdci na celkové poradie, zaujímať ich bude aj prémia o bonifikácie, po ktorej ostáva do cieľa sedem kilometrov. O víťazstvo by mohol zabojovať aj kvalitný únik.  
 
Náš eshop